Με θετικό αφήγημα στην οικονομία η κυβέρνηση επιδιώκει φυγή από το κλίμα εσωστρέφειας: Ποια μέτρα έρχονται
Με την ακρίβεια να παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, από το Μαξίμου σημειώνουν πως μπαίνουν σε ισχύ μόνιμα μετρά στήριξης του εισοδήματος των πολιτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Να μην εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας θέλει η κυβέρνηση, που εστιάζει σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία. Με την ακρίβεια να παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, από το Μαξίμου σημειώνουν πως μπαίνουν σε ισχύ μόνιμα μετρά στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε χθεσινή του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2025 σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «κάνει καλό στην τσέπη μας διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Έτσι κλείνουμε σταθερά την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα».
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο στοχεύουν σε μία φυγή προς τα εμπρός, σε μία περίοδο που η προσοχή έχει στραφεί στο εσωτερικό του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως υπήρξε βροχή ερωτήσεων από «γαλάζιους» βουλευτές προς υπουργούς για θέματα που άπτονται της οικονομίας και της κοινωνικής ατζέντας, ενώ ακολούθησε η ηχηρή απουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τα γενέθλια της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στασιμότητα στα «γαλάζια» ποσοστά και στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Τώρα στόχος του Μαξίμου είναι να τρέξουν μια σειρά θετικών ρυθμίσεων και δίνεται έμφαση στο πεδίο της οικονομίας (με μέτρα για τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.). Με το βλέμμα στραμμένο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως τα δύσκολα στο πεδίο της ακρίβειας είναι πίσω.
Για το 2025 το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση συντάξεων (κοντά στο 2,5%), έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ σε περίπου 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (θα δοθεί στο τέλος του έτους), αυξήσεις στους μισθούς, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο µε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Παράλληλα πακέτο μέτρων θα μπει σε εφαρμογή στο στεγαστικό πεδίο με σειρά προγραμμάτων να τρέχουν, καθώς η πορεία των ενοικίων αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών.
«Τα εισοδήματα και το 2025, θα αυξηθούν με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι ο πληθωρισμός, άρα ουσιαστικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, θα αυξηθεί περισσότερο, ούτως ώστε να μειώσουμε κι άλλο και εκεί την απόσταση που έχουμε από την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως υπογράμμισε «ο πρώτος στόχος ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, δηλαδή οι τιμές αυξάνουν με πολύ μικρότερο ρυθμό. Ο στόχος ο επόμενος είναι ο αποπληθωρισμός. Να φτάσουμε δηλαδή να μιλάμε για αρνητικό πληθωρισμό».
«Μετρημένο» το πακέτο λέει η κυβέρνηση
Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως το «καλάθι» του 2025 δεν θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας σε μια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, είτε βρίσκονται σε ύφεση, είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».
Υπενθυμίζεται πως από την κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα εξαπολύσει βέλη στην αντιπολίτευση πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και πως επιχειρεί να αναβιώσουν τα λεφτόδεντρα. Δεν είναι επομένως τυχαίο πως εμφατικά τονίζεται από το Μαξίμου πως τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα.
Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος, κάνει πιο ανθεκτική την οικονομία διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών και υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία. Βέβαια, στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος που μπορεί να υπάρξει στην οικονομία.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr