Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
Τι ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της Άτυπης Συνάντησης Κορυφής στη Βουδαπέστη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και ενέργειας, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στάθηκε ιδιαίτερα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μίλησε και για την ανάγκη της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία.
«Η Αθήνα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής συνοχής με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ενέργεια και άμυνα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την έκθεση Ντράγκι για τις προτεραιότητες ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό προϊόν πιο ανταγωνιστικό και η Ευρώπη αυτόνομη. Τη σημασία της κοινής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα»
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουγγαρία για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε το πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεση του, όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ευρωπαικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς.
Επίσης αναφέρθηκε στα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. «Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, με τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως συζητήθηκαν επίσης και τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της άμυνας. «Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Προφανώς απέχουμε ακόμα πολύ από μια συζήτηση για κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα. Όμως είχα την ευκαιρία και πάλι σήμερα να μιλήσω για μια παρέμβαση η οποία θα μπορεί να δώσει παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα. Η χώρα μας επενδύει σχεδόν 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε, παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Είναι μια πρόταση στην οποία θα εξακολουθώ να επιμένω. Δεν χρειάζεται αυτή η πρόταση προσθέτει ευρωπαϊκά χρήματα, χρειάζεται απλά να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από δω και στο εξής», εξήγησε.
«Η εκλογή του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησε σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαΐκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», τόνισε σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και ανέφερε πως θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τον νέο Πρόεδρο άμεσα.
«Πρέπει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά»
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις γειτόνων. Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δηλώσεις των δύο επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία, αλλά πως δεν έχε καθοριστεί ακόμη το πλαίσιο συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Είδα τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε αλλά δεν υπάρχει ακόμα το κοινό πλαίσιο για τη μια και μόνη διαφορά μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από ισχυρή θέση και βεβαίως συνομιλούμε και έστω και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο για την επίλυση της βασικής μας διαφοράς πρέπει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
«Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr