Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το εύρος της συμμετοχής αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για το κόμμα
Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η νομιμοποίηση για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αφού πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο πραγματικό κρας τεστ που θα δείξει και την πραγματική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, μετά τα όσα θυελλώδη μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το αντίδοτο για την πληγή που άφησαν στο κόμμα η ταραχώδης περίοδος του Στέφανου Κασσελάκη και οι απανωτές διασπάσεις αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αυριανές εκλογές. Η επόμενη ημέρα για την Κουμουνδούρου δεν θα είναι διόλου εύκολη, καθώς όποιος εκ των Σωκράτη Φάμελλου, Παύλου Πολάκη, Νίκου Φαραντούρη και Απόστολου Γκλέτσου αναδειχθεί νέος πρόεδρος, θα κληθεί να διαχειριστεί ένα κόμμα που καταγράφει ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις και που έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Υπαρξιακός παράγοντας η συμμετοχή
Η συμμετοχή κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει και το νικητή των εκλογών. Όμως για πολλούς η μεγάλη αγωνία είναι ακριβώς το θέμα της συμμετοχής και προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινητοποιηθεί ο εναπομείναντας – μετά τη νέα διάσπαση της ομάδας Κασσελάκη- κομματικός μηχανισμός.
Όπως εκτίμησε ο Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, πρόκειται για υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στις προηγούμενες κάλπες, συμμετείχαν κάτι λιγότερο από 150.000 ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός μοιάζει άπιαστος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αν συνυπολογιστεί ότι από τους πέντε περυσινούς υποψήφιους για την ηγεσία, οι τέσσερις ήδη έχουν αποχωρήσει, δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Στέφανος Κασσελάκης. Και μαζί τους έφυγαν χιλιάδες μέλη και στελέχη, ενώ πλην των διασπάσεων μεσολάβησε και ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η νομιμοποίηση για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αφού πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο πραγματικό κρας τεστ που θα δείξει και την πραγματική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, μετά τα όσα θυελλώδη μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η προσέλευση του Αλέξη Τσίπρα στην εσωκομματική κάλπη αύριο, καθώς είναι άγνωστο εάν θα προχωρήσει σε κάποια – δήλωση μήνυμα προς τον κ. Κασσελάκη ή προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μεγάλα φαβορί -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- για να περάσουν στο δεύτερο γύρο είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τα διαδικαστικά
Στο μεταξύ, ψηφοφορία στα 465 εκλογικά τμήματα θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας. Πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών ή μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και ο ΑΜΚΑ τους.
Οι εξελίξεις στο κόμμα Κασσελάκη
Κι ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε το «Κίνημα Δημοκρατίας», το νέο του κόμμα, ωστόσο ο σχηματισμός δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απών από την παρουσίαση του κόμματος ήταν ο Πέτρος Παππάς που εθεωρούντο βουλευτής της επιρροής Κασσελάκη. Ενώ όπως έγραψε το ethnos.gr, οι στο στόχαστρο της πλευράς Κασσελάκη βρίσκονται τέσσερις ακόμα βουλευτές: Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που παρά τις διαρροές του στρατοπέδου Κασσελάκη ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, οι Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης, πάνω στους οποίους έχει «πέσει» ο Νίκος Παππάς προκειμένου να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και η Νίνα Κασιμάτη, που ακόμα και αν ανεξαρτητοποιηθεί, δύσκολα θα ακολουθήσει την Θεοδώρα Τζάκρη και τους υπόλοιπους «κασσελακικούς».
Αν πάντως το στρατόπεδο Κασσελάκη πλησιάσει στον αριθμό «10» τότε μπορεί να προσφύγει σε ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα. Και εκεί όμως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, καθώς το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει πιο γοητευτικό.
Το χρονικό της «μανίας» των ΗΠΑ για μπλόκο στο TikTok: «Πριν, ήμουν άστεγος» - Οι influencers «φωνάζουν»
«Με κρατούσαν αιχμάλωτη πέντε ημέρες και με βίαζαν»: Σοκάρει η καταγγελία ανήλικης
«Αν τον κατήγγειλα θα με σκότωνε»: Τι είπε η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής στην απολογία της
Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr