ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα πυκνά σύννεφα στις σχέσεις Φάμελλου και Πολάκη – Προς τη Νέα Αριστερά στρέφεται η Κουμουνδούρου
Γεγονός η πρώτη κόντρα ανάμεσα σε Φάμελλο και Πολάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο έδινε προς την κοινή γνώμη την εικόνα ενός κόμματος διαφορετικού σε σχέση με ό,τι συνέβαινε για παραπάνω από έναν χρόνο. Οι τόνοι ήταν ήπιοι και ο διάλογος πολιτισμένος, ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη που είχαν ανταλλάξει στο παρελθόν βαριές κουβέντες. Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν έλειψαν, με την πλευρά Πολάκη να κατηγορεί τον Σωκράτη Φάμελλο πως οι κινήσεις του προδιαθέτουν αποκλεισμούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεγονός η πρώτη κόντρα ανάμεσα σε Φάμελλο και Πολάκη
Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και το μήνυμα που έστειλε το ίδιο βράδυ ο Παύλος Πολάκης πως εκπροσωπεί το «μισό κόμμα», ήταν το πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι πως ο βουλευτής Χανίων θα διεκδικήσει τόσο για τον ίδιο όσο και για στελέχη που τον στηρίζουν αναβαθμισμένος ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος συνάντησε τον Παύλο Πολάκη, φαινόταν πως το κλίμα ανάμεσά τους ήταν καλό και συναινετικό, χωρίς διάθεση συγκρούσεων.
Ωστόσο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδειξε πως η συνύπαρξη των δύο κορυφαίων προσώπων δεν θα είναι ανέφελη. Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθουν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος οι Γιώργος Βασιλειάδης και Χρήστος Σπίρτζης, κίνηση με την οποία διαφώνησε ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων, που νωρίτερα είχε πει πως τα μέλη πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους στα όργανα, πρότεινε αντιπαραθετικά να συμπληρωθεί το όργανο με επιπλέον τρία ή τέσσερα ακόμα μέλη, επιδιώκοντας ουσιαστικά να αυξήσει την επιρροή του στην Π.Γ. και να δημιουργήσει την δική του ομάδα εντός του. Το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία, με κομματικές πηγές να αναφέρουν πως η Κ.Ε. ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου.
Υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει υπό τη νέα σύνθεσή της μέχρι τον Μάρτιο, όταν και θα διεξαχθεί συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτό θα προκύψουν και καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, ενώ αμέσως μετά θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιθετικές «διαρροές» στελεχών δίπλα στον Πολάκη
Ωστόσο το ζήτημα δεν έληξε εκεί και στελέχη της ομάδας Πολάκη έσπευσαν χτες με στοχευμένες διαρροές τους σε συγκεκριμένα μέσα να επιτεθούν στον Σωκράτη Φάμελλο. «Διαφαίνεται μια εικόνα αποκλεισμών στα όρια της διαιρετικής τομής» ανέφεραν, προσθέτοντας μάλιστα πως φαίνεται σαν «κάποιοι να θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν ότι έγιναν εσωκομματικές εκλογές» και πως η βάση του κόμματος τοποθετήθηκε «σε σχεδόν ισομοιρασμένα ποσοστά» απέναντι στα δυο διακριτά πολιτικά σχέδια.
Τα ίδια στελέχη έκαναν μάλιστα λόγο για προαναγγελθείσες αποφάσεις και για «επιβαλλόμενη κοπτάτσια από τα πάνω, που δεν περιποιεί τιμή στο όργανο και την συλλογική και συναινετική λειτουργία που χρειάζεται σήμερα το κόμμα».
«Δεν το θεωρούμε καλή αρχή και ανησυχούμε για το πρώτο δείγμα γραφής που εξέπεμψε η νέα ηγεσία χθες» συμπλήρωναν τα στελέχη της ομάδας Πολάκη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για «την ηθελημένη ή μη δυσκολία που επέδειξε χθες ο νέος πρόεδρος να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα ήσσονος σημασίας». «Απευχόμαστε αυτό να αποτελεί δομικό στοιχείο της νέας ηγεσίας, που όλοι μας ελπίσαμε να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες […] Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα συνεχίσει ο νέος πρόεδρος σ’ αυτήν την τακτική και αυτήν την εικόνα προς το εσωτερικό του κόμματος» σημείωναν χαρακτηριστικά.
Επανέκαμψαν στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα έξι στελέχη
Νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος είχε καλωσορίσει πίσω στην οργανωμένη δομή του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Ανδρέα Νεφελούδη, τον Βλάση Τσιόγκα και τον Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο μεν Στέφανος Τζουμάκας σε δήλωσή του γνωστοποίησε πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σωκράτη Φάμελλο σημειώνοντας πως και οι δύο «αναγνώρισαν τη δίκαιη στάση μου απέναντι σε τυχοδιωκτικές και αξιολύπητες πρακτικές προσώπων παρακμής και διαπλοκής, με επιδιώξεις του συστήματος εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «Χρειαζόμαστε αυτοκριτική και αξιολόγηση για ανασύνταξη» σημείωσε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Ο Ανδρέας Νεφελούδης που είχε ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, σε ανάρτησή του επισήμανε πως η επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αποτέλεσμα θεμελιώδους πολιτικής διαφωνίας με το κόμμα της Νέας Αριστεράς», ούτε «αποτέλεσμα αναστοχασμού της στάσης μας, της αποχώρησης δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από ένα χρόνο, την οποία θεωρώ επιβεβλημένη τότε και δικαιωμένη από τις εξελίξεις πράξη». Σημείωσε ωστόσο πως «έκλεισε (ελπίζω οριστικά) η δυσάρεστη παρένθεση της τοξικότητας και της μεταπολιτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του χώρου «άλλος/η μπορεί να επιλέξει την συνεργασία, πιθανόν και την οργανωμένη συνεργασία φορέων».
Συνεργασία με τη Νέα Αριστερά προκρίνει η ηγεσία
Με δεδομένη την ανταγωνιστική διάθεση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην Κουμουνδούρου διαφαίνονται ήδη διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το ζήτημα της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά. Για την ηγεσία το θέμα λαμβάνει κεντρικό ρόλο, αλλά από την άλλη στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης δεν τοποθετούνται επί του ζητήματος, αποφεύγοντας να διατυπώσουν σχετική θέση.
Εχτές η Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα («Το Καρφί») για τις συνεργασίες που πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αφενός πως «σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, αλλά ούτε και να ηγηθεί στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο όμως πως με το ΠΑΣΟΚ «σαφέστατα» μπορεί να υπάρξει συνεργασία», αλλά και «με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συμβάλλουν σε ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού». «Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, είναι γνωστή η θέση μου ότι ήταν λάθος επιλογή η αποχώρησή τους» συνέχισε η αντιπρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας όμως πως με δεδομένη τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς σε κόμμα, «θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασίας».
Η Ράνια Σβίγκου από τη μεριά της μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή απηύθυνε προσκλητήριο συμπόρευσης στους «ανθρώπους που μας στήριξαν, που μας εμπιστεύθηκαν, που μας οδήγησαν στην κυβέρνηση το 2015» και που «μπορεί, στη διαδρομή, να απογοητεύθηκαν, να στράφηκαν στην ιδιώτευση και την αποχή, τον κόσμο που πληγώσαμε με τα λάθη μας και τις αστοχίες μας». Η γραμματέας του κόμματος σημείωσε όμως πως το κάλεσμα αφορά και τους «συντρόφους και τις συντρόφισσες που πορευτήκαμε μαζί επί δεκαετίες. Γιατί μπορεί η ιστορία της Αριστεράς να είναι γεμάτη από διασπάσεις, αλλά οι συνθέσεις είναι αυτές που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πολιτική ιστορία του τόπου».
Στην Κύπρο ο Φάμελλος
Την Λευκωσία θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις εξελίξεις και τις διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Σωκράτης Φάμελλος μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τους επικεφαλής της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, αλλά και τον Δικοινοτικό Συνασπισμό Γυναικών και φορείς της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr