Τι λέει η Αθήνα για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Πώς βλέπει να διαμορφώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή
Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τα βλέμματα όπως είναι φυσικό να είναι στραμμένα σε αυτή την χρονική συγκυρία στη Συρία. Προβλέψεις για το πως σε δεύτερο χρόνο θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη γεωπολιτική σκηνή δεν είναι εύκολο να γίνουν, ενώ μένει να φανεί και πώς οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν το μεταναστευτικό.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος 'Ασαντ στη Συρία» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, που υπογραμμίζει παράλληλα πως « θα πρέπει, ωστόσο, άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας». Όπως προσθέτει, «ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς».
Παράλληλα από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται πως «η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους». Σημειώνεται ακόμα πως «η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία», καταλήγει.
Από την κυβέρνηση έχει επανειλλημένα τονιστεί πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στη Συρία αλλά και γενικότερα πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή.
«Είναι ανησυχητική η κατάσταση» σημείωσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως «υπάρχει τεράστια ανησυχία διότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται 350.000 άνθρωποι και μπορούν να γίνουν ένα εκατομμύριο μέσα σε 24 ώρες στα σύνορα της Τουρκίας. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μία όαση σταθερότητας σε σχέση με την περιοχή της Μεσογείου αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14».
Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία, υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε επίσκεψη στη χώρα αυτή. Παράλληλα,συνιστάται στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκεί, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Οι κινήσεις Ερντογάν
Σύμφωνα με αναλυτές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αξιοποιήσει το momentum για να ενισχύσει τη θέση του και δεν αποκλείεται να θελήσει να παίξει και ένα ρόλο διαμεσολαβητή το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό στην Άγκυρα εκτιμούν πως η ομαλοποίηση της κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για επιστροφή ενός μεγάλου μέρους από τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως έχουμε μία προσπάθεια αναδιάταξης του σκηνικού της Μέσης Ανατολής ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη επόμενη μέρα. Παράλληλα επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία του Ερντογάν αυξάνει την επιρροή της, Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «υπάρχει ένας κίνδυνος για την Τουρκία, αυτός της υπερέκθεσης. Η Μέση Ανατολή είναι πολύ συχνά ένας λάκκος με φίδια, κι όποιος έχει βάλει το χέρι του μέσα στο λάκκο, τα φίδια των ”δάγκωσαν”».
Πως προχώρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος
Το γεγονός πως ο κ. Ερντογάν στρέφει το βλέμμα του στα τεκταινόμενα στη Συρία ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυτή τη χρονική συγκυρία σε μια διατήρηση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν θα θελήσει να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα. Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί, στις αρχές της νέας χρονιάς θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ξεχάσει από τη μία στιγμή στην άλλη το αναθεωρητικό του αφήγημα και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr