Μεταναστευτικό: Δύο σενάρια μετά την κατάρρευση του Άσαντ στη Συρία - Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 9500 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 35% όσων φιλοξενούνται σε δομές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Συρία είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις με ασφάλεια για το πως θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και την Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στο μεταναστευτικό και τι θα γίνει με τους αιτούντες άσυλο. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 9500 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 35% όσων φιλοξενούνται σε δομές.
Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής
Το θέμα παρακολουθούν ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός. Σε πρώτη φάση φαίνεται πως η λύση που προκρίνεται είναι να παγώσουν οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και ήδη σχετικές αποφάσεις λαμβάνουν η Γερμανία και η Αυστρία και φαίνεται πως ακολουθούν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Μια τέτοια λύση εξετάζει και η ελληνική πλευρά, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Να σημειωθεί εδώ πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να επικρατήσει ηρεμία στη Συρία και να υπάρξει μαζική επιστροφή προσφύγων. Μάλιστα ήδη καταγράφεται επιστροφή από πρόσφυγες που είναι την Τουρκία (χώρα που φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους) αλλά και το Λίβανο.
Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην επικρατήσει ηρεμία στη Συρία και να εδραιωθούν οι ακραίες φωνές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο προσφυγικό κύμα. Για παράδειγμα κρίσιμος παράγοντας είναι και πώς θα αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα από τους αντάρτες οι μειονότητες που αυτή τη στιγμή ζουν στη Συρία.
Στην ανάγκη υπεράσπισης των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε χθες ο Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τους Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός είχε νωρίτερα επισημάνει πως «η Συρία βρίσκεται λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε» και επεσήμανε «βλέποντας το τοπικά, πρόκειται για το δεύτερο διαλυμένο κράτος στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αν συνυπολογίσετε και τη Λιβύη είναι το τρίτο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται ένα εύκολο μέλλον για μας, ως Ευρωπαίους, ως Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ποιες κινήσεις γίνονται από την Αθήνα
Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι/, ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο ποίμνιό του. Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.
Από την κυβέρνηση σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος διπλωματικών επαφών. Για παράδειγμα χθες οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τους ομολόγους του από τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισημαίνοντας πως «επειδή η κατάσταση ασφαλείας στη Δαμασκό φαίνεται να έχει βελτιωθεί, ο Έλληνας Πρέσβης παραμένει στη Δαμασκό, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα και σε πλήρη διαθεσιμότητα για τυχόν αιτήματα μετακίνησης από τις εστίες τους»
Ποιο «ρόλο» διεκδικεί ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αξιοποιήσει το momentum για να ενισχύσει τη θέση του και δεν αποκλείεται να θελήσει να παίξει και ένα ρόλο διαμεσολαβητή το επόμενο διάστημα. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει είναι η ενίσχυση των Κούρδων στα βορειοανατολικά της Συρίας και χθες έστειλε νέα μηνύματα.
«Ούτε το PKK και οι προεκτάσεις του στη Συρία, ούτε το Ισλαμικό Κράτος είναι συνομιλητές της χώρας μας. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να προστατευθεί απολύτως» ανέφερε. Πάντως ο κ. Ερντογάν εκτιμά πως ευνοείται από τη συγκυρία και μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα επιχειρήσει να κάνει το επόμενο διάστημα
Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στα τεκταινόμενα στη Συρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή και οικονομικά και διπλωματικά. Μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με πολύ αυξημένο– τέλος πάντων – το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Πατάμε γερά στα πόδια μας». Συμπλήρωσε πως «δεν ετεροκαθορίζουμε τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη με βάση τη στάση γειτονικών μας κρατών και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr