Φάμελλος για τράπεζες: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να «σπάσει το καρτέλ»
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να «σπάσει το καρτέλ των τραπεζών» παρέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες
«Η πρόταση λοιπόν που φέρνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς φορολόγηση των υπερκερδών, προφανώς. Ταμείο Εγγυοδοσίας. Αλλά πρέπει να σπάσουν τα καρτέλ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενισχυθεί ο ρόλος της Πολιτείας. Εμείς αυτή την πρόταση ήρθαμε να καταθέσουμε, για να μιλάμε συγκεκριμένα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Πρώτον, ενίσχυση των λειτουργιών της Πολιτείας, δηλαδή στρατηγική παρουσία του Δημοσίου για να υπάρξει ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα. Θεσμικά/ Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολιτικές Υπουργείων. Δεν τα βλέπουμε να τα κάνετε. Δεύτερον, ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες», είπε αρχικά.
Εξήγησε ότι «για να μην αρχίσει η σπέκουλα», αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ « δεν σημαίνουν θαλασσοδάνεια, δεν σημαίνουν προσλήψεις ρουσφετολογικές, δεν σημαίνουν κρατισμός. Δεν σημαίνει λειτουργία τραπεζών εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
«Αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του θέλει την ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, όχι προς όφελος των ολιγοπωλίων.
«Αυτό πραγματικά εμείς θέλουμε, να ανταγωνίζονται οι τράπεζες προς όφελος των καταναλωτών και της αγοράς. Αν δεν σπάσουμε το τραπεζικό καρτέλ, όσες νομοθετικές ασπιρίνες και αν μας φέρετε, η ολιγοπωλιακή κατάσταση θα παραμείνει η ίδια. Και όσους ελέγχους και αν κάνει εκ των υστέρων η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όσα ημίμετρα και αν φέρετε, για λίγα εκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια είναι ήδη στα ταμεία των τραπεζών. Όπως είναι των διυλιστηρίων, όπως είναι των εταιρειών ρεύματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς περιμένουμε. την τοποθέτηση όλων των κομμάτων στα συγκεκριμένα. Και ξέρετε, στα συγκεκριμένα δεν υπάρχει χώρος ούτε για ταγκό, ούτε για συναίνεση», είπε.
Πετραλιάς: «Θέλουν να κρατικοποιήσουν την ΕΤΕ»
Στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αυτό που πρότεινε ο κ. Φάμελλος είναι η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά τον κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των επιτοκίων μιας τράπεζας, αφού αυτό απογορεύεται από τους κανόνες της ΕΚΤ. «Μπερδεύεται την έννοια του μετόχου με του διοικητικού συμβουλίου», προσέθεσε ο κ. Πετραλιάς, υποστηρίζοντας ότι σ αυτή την περίπτωση θα ανακαλούνταν συνέβαινε αυτό θα ανακαλούνταν η άδεια της Εθνικής τράπεζας.
Στον Θ. Πετραλιά απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κουβαλά αμάρτημα της απώλειας 40 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κάνατε την τελευταία χρονιά». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διαπίστωσε ότι το οικονομικό επιτελείο και οι βουλευτές της Ν.Δ. «τινάζονται επάνω όταν μιλάμε για μια δημόσια τράπεζα». Λέγοντας αμέσως μετά: «Πριν από λίγα χρόνια το δημόσιο είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στις τράπεζες. Επίσης, σας ρωτώ: Έχει δημόσιες τράπεζες η Γερμανία; Έχει δημόσιες τράπεζες η Γαλλία; Έχουν. Έχουν σύνδεσμο οι δημόσιες τράπεζες στην Ευρώπη; Έχουν».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόσφατα «ο σύνδεσμός τους είχε μια διάσκεψη, πρόκειται για 90 τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία έχουν κεφαλαιοποίηση 3,5 τρισ. ευρώ, και στην κορυφή της ατζέντας τους ήταν η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Αυτά κάνουν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα τι έχουμε; Την επιδότηση της αισχροκέρδειας και εσάς να επαίρεστε ότι 7 με 10 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν γίνει υποδοχείς αυτών των καταπληκτικών προγραμμάτων, τα οποία εμπνέεστε».
Ο Νίκος Παππάς κατέληξε: «Όταν μιλάμε για την ουσία σφυρίζετε αδιάφορα. Δεν υπάρχουν υπερκέρδη στις τράπεζες; Γιατί αρνείστε να τα φορολογήσετε; Γιατί; Διότι έχετε ταυτιστεί με αυτά τα συμφέροντα. Διότι τα αξιοποιείτε. Διότι έχετε γίνει ένα πλέγμα με όσους ενθυλακώνουν υπερκέρδη εις βάρος του λαού τα χρόνια της διακυβέρνησής σας».
Τι καθιστά τη Γροιλανδία μοναδική και γιατί την έβαλε στο μάτι ο Τραμπ: Οργή μετά τις απειλές για βίαιη προσάρτηση
Και δεύτερο κρούσμα HMPV στη χώρα μας: Θετική η σύζυγος του 71χρονου - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Ποινική δίωξη στον καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 14χρονης
Λίμπερτυ Πολύζου: Η οικογενειακή τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr