ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
Πώς θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε προτεκτοράτο τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φωτιές άναψε, το τουρκικό μέσο ενημέρωσης TGRT Haber, που μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, υποστήριξε πως επίκειται συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό για καθορισμό ΑΟΖ στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας.
Λίγες ώρες αργότερα – όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN- ο υπουργός προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του, αφού ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν έρθει η ώρα θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια ώρα η Έφη Κουτσοκώστα στο δικό της ρεπορτάζ επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση δε γίνεται εν κενώ. Είδαμε και τον ναύαρχο που έχει έτοιμους ακόμη και χάρτες που βασίζονται στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Δεν είναι κάτι καινούργιο βέβαια αυτό, το έχουμε ξαναδεί στη Λιβύη, με την υπογραφή του παράνομου μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών. Στον δικό μας χάρτη εδώ βλέπουμε τα όρια που θα έπρεπε να υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Κύπρου.
Τι θέλουν να κάνουν λοιπόν οι Τούρκοι; Να αγνοήσουν την ύπαρξη της Κύπρου στην περιοχή! Βεβαίως η γειτονική μας χώρα δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά, όμως η Κύπρος είναι ένα ολόκληρο νησιωτικό κράτος.
Οπότε είναι χαρακτηριστικό ότι περνά μια κόκκινη “γλώσσα” δίπλα ακριβώς από τη Μεγαλόνησο και οι Τούρκοι θέλουν να λάβουν τον πλήρη έλεγχο εκεί. Είναι στο μοντέλο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και με… ομπρέλα το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα προτεκτοράτο τους. Να την ελέγχουν και οικονομικά και στρατιωτικά, να αναλάβει την ανοικοδόμηση της χώρας και γιατί όχι να υπογράψει και ΑΟΖ.»
Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία
Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία με τις Βρυξέλλες μετά τα επίμονα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν ήδη θέσει το ζήτημα στους ομολόγους τους στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοινή δήλωση με την Κύπρο στην ΕΕ
Ελληνικές διπλωματικές πηγές απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, τόνισαν ότι «πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο».
Πρόσθεσαν, δε ότι η παρούσα μεταβατική κατάσταση στη Συρία «δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και διπλωματικής κινητικότητας.
«Θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα», λέει η Λευκωσία
Από την πλευρά της η Λευκωσία τόνισε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση κι ότι θα λάβουν μέτρα, αν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
«Η όποια πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
«Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Φιντάν και Αλ Τζολάνι στη Δαμασκό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον νέο ισχυρό άνδρα της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Nuh Ylmaz, ο προσωρινός επιτετραμμένος της πρεσβείας της Τουρκίας στη Δαμασκό Burhan Koroglu και ο Esaad Hasan Seyban, ο οποίος διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της συριακής προσωρινής κυβέρνησης.
«Οι σκοτεινές μέρες στη Συρία είναι πίσω μας, και μας περιμένουν καλύτερες μέρες. Δεν υπάρχει χώρος για κούρδους μαχητές του PKK και της YPG στη Συρία Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Δαμασκό. Εύχομαι έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν τα τελευταία 14 χρόνια του αγώνα για την ελευθερία. Σας έφερα τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού και του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Και συνέχισε: «Για 14 χρόνια, η χαρά σας ήταν η χαρά μας, η λύπη σας ήταν η λύπη μας. Ως Τούρκοι, είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η νέα διοίκηση της Συρίας χρειάζεται ευκαιρία και χρόνο για να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της».
«Οι υποδομές μας είναι προβληματικές»
Τo CNNturk σημειώνει ότι ο Αλ Τζολάνι με τη σειρά του δήλωσε: «Εκτιμούμε την οικονομική και πολιτική συνεργασία κατά την προσεχή περίοδο. Είπαμε ότι εκτιμούμε την υποστήριξη της Τουρκίας επειδή οι υποδομές μας είναι προβληματικές».
Χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις: Στη Βουλή η τραγωδία των Τεμπών - Αναμονή για το πόρισμα του ΕΜΠ
Θλίψη για τον θάνατο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη: Έγραψε ιστορία με την κριτική του σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης
«Καιγόταν μόνο του» - Σοκάρει η απάντηση της μητέρας για τα σημάδια από τσιγάρο στο κορμί του 3χρονου παιδιού
Google Maps: Ξεκινά η τρισδιάστατη χαρτογράφηση περιοχών της Ελλάδας - Στους δρόμους τα ειδικά αυτοκίνητα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr