Πώς θα αντιμετωπιστεί ο «ψηφιακός εθισμός» των ανηλίκων: Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης
Ποια άλλα μέτρα «τρέχουν» για παιδιά και εφήβους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα πακέτο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση ενός σύγχρονου προβλήματος- του «ψηφιακού εθισμού» των ανηλίκων- ανακοινώνει η κυβέρνηση. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, θέμα για το οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου.
Σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμη θεωρείται η ενεργή συμμετοχή των γονιών στην προσπάθεια και στην ιστοσελίδα parco.gov.gr θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές. Παράλληλα βέβαια σημαντική είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Να σημειωθεί πως σε εφαρμογή θα μπει - πιθανότατα μέσα στο επόμενο τετράμηνο - η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να προεπιλεγούν τις ώρες της ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας (π.χ. θα μπορούσε να μπει ένα όριο μέχρι τέσσερις ώρες).
Ουσιαστικά οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν στο Μητρώο Πολιτών τον αριθμό του τηλεφώνου που έχει το παιδί τους και να εγκαταστήσουν στο κινητό τη σχετική εφαρμογή και έτσι θα διασταυρώνεται η ηλικία του παιδιού. Να επισημανθεί πως η ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης αναμένεται να καθοριστεί στο 15ο έτος.
Tο τρίτο βήμα είναι η συνεργασία και εναρμόνιση πρακτικών και η συζήτηση με τους παρόχους. Η νομοθεσία για τη λεγόμενη ψηφιακή δικαιοσύνη και τις ψηφιακές υπηρεσίες εκτιμάται πως είναι ελλιπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι να προχωρήσει ο διάλογος για ένα πιο συνεκτικό πλαίσιο. Μάλιστα στη σύσκεψη, που όπως αναφέρθηκε πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κρίσιμη θεωρείται η διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλείδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ξέρουμε ότι μόνοι μας ως χώρα δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να πρωτοστατήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε « δεν στοχεύουμε σε σκληρές, δρακόντειες ή οριζόντιες απαγορεύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα προστατεύει τα παιδιά από την υπερβολική χρήση ή/και κατάχρηση της τεχνολογίας, χωρίς να στερούμε τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Το κλειδί είναι στην ισορροπία».
Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως πρέπει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση- με τη συμμετοχή και επιστημόνων - προκειμένου να χαραχθεί μια αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν πολιτικές δυνάμεις, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και παιδιά και χωρίς να δαιμονοποιηθεί η τεχνολογία να υπάρξει προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό.
Ποια άλλα μέτρα «τρέχουν» για παιδιά και εφήβους
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή μια σειρά άλλων παρεμβάσεων για τα παιδιά και τους έφηβους. Για παράδειγμα έχει απαγορευτεί η χρήση κινητού τηλεφώνου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Παράλληλα έχουν μπει σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, ενώ λειτουργεί και ειδική πλατφόρμα τα περιστατικά bullying. Υπάρχει ακόμα η γραμμή βοήθειας που είναι και για μαθητές, το Safe Youth και υπάρχει πλέον Emergency Button για ανηλίκους (όταν ενεργοποιείται αποστέλλονται τα στοιχεία και η τοποθεσία του χρήστη στην αστυνομία).
Ο Έλον Μασκ απλώνει «ακροδεξιά ομίχλη» πάνω από την Ευρώπη: Προβληματισμός και ανησυχία για τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα
Μετά τις απειλές για Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν: «Έξυπνος τύπος, είναι φίλος μου»
Εξαφάνιση στη Λάρισα: Τα σενάρια για την τύχη του 39χρονου - «Ο Βασίλης δεν είναι σε μοναστήρι»
Η… περίεργη προειδοποίηση στους δημότες βελγικής πόλης: «Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr