Η Μεσόγειος στην εποχή Τραμπ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα
Τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στο πεδίο της οικονομίας αναμένουν στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στο πεδίο της οικονομίας αναμένουν στην Αθήνα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει χθες ένα γενικότερο περίγραμμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνουν πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικού χαρακτήρα και βασίζονται σε στέρεες βάσεις, ενώ αναφέρονται στη συνεργασία που είχε υπάρξει στην προηγούμενη θητεία του κ. Τραμπ.
Βέβαια είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πως θα κινηθεί ο κ. Τραμπ, κάτι που φάνηκε το προηγούμενο διάστημα και από την επιλογή προσώπων σε κρίσιμα πόστα. Με τις πρώτες του κινήσεις χθες έδειξε πως εμμένει σε μια σειρά θεμάτων που είχε αναδείξει προεκλογικά, ενώ καθώς είναι η δεύτερη και τελευταία του θητεία είναι δεδομένο πως θα θελήσει να αφήσει το δικό του στίγμα σε θέματα που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του κ. Τραμπ και αναζητείται κοινός βηματισμός των 27 σε μία σειρά θεμάτων (π.χ. στις 3 Φεβρουαρίου θα υπάρξει σύνοδος για την ευρωπαϊκή άμυνα). Στάση αναμονής τηρούν στην Αθήνα και μένει να φανεί πως βλέπει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη χθες τον Ντόναλντ Τραμπ για την ορκομωσία του. Σε ανάρτηση του σημείωσε ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη «στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας»
Από την κυβέρνηση αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε πως «έχουν αποκτήσει τέτοιο βάθος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχυθεί, οι σχέσεις είναι εμπεδωμένες. Εμείς προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο Τραμπ, άλλωστε (υπάρχουν) θέματα που απασχολούν από κοινού, όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος».
Σημαντικό στοιχείο θεωρείται η εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας με πρόσωπα που είναι σε θέσεις κλειδιά στην αμερικανική διπλωματία όπως ο Μαρκ Ρούμπιο. Το γεγονός πως γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στη γειτονιά αλλά και το ό,τι θεωρείται ένας μετριοπαθής πολιτικός ενισχύουν την πεποίθησή της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει ραγδαία μεταβολή της στάσης των ΗΠΑ σε κομβικά για την Ελλάδα ζητήματα. Σημαντικό είναι και το ό,τι η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έχει προσωπική γνωριμία με τον Ντ. Τραμπ κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε μια δύσκολη συγκυρία.
Ένα ακόμα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά είναι πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η συνέχιση της φιλίας με τον κ. Τραμπ είναι πολύ σημαντική. Βέβαια να σημειωθεί εδώ πως ήταν στην προηγούμενη θητεία του κυρίου Τραμπ όταν η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα αγοράς των F 35 (για το θέμα των S 4ΟΟ). Επομένως μένει να φανεί τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στις σχέσεις των δύο χωρών και αν η Άγκυρα που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην περιοχή θα επιμείνει στην γνωστή ρητορική της ή θα χαμηλώσει τους τόνους.
Τι θα γίνει με τους δασμούς
Στην χθεσινή του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πως επιμένει στο θέμα της επιβολής δασμών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τελικά ποιες χώρες θα αφορούν και ποιο θα είναι το ύψος τους. Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά είχε κάνει αναφορά σε δασμούς 10% στην Ευρώπη και μένει να φανεί αν θα κάνει κάποια τέτοια κίνηση.
Να σημειωθεί εδώ πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατο άρθρο του προειδοποίησε πως η επιβολή δασμών της τάξης του 10% θα αφαιρέσει 0,5 % από την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης σε ορίζοντα διετίας. Βέβαια θα επηρεαστούν περισσότερο οι χώρες που πραγματοποιούν μεγάλες - κυρίως βιομηχανικές- εξαγωγές στις ΗΠΑ και λιγότερο οι χώρες που παράγουν υπηρεσίες όπως είναι η Ελλάδα. Ωστόσο είναι δεδομένο πως μια μείωση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεάσει και την Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές αλλά και ο τουρισμός
To θέμα της Άμυνας
Όπως ήδη αναφέρθηκε στις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος για την ευρωπαΐκή άμυνα και μένει να φανεί σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ίσως χρειαστούμε ένα μικρό -σε σύγκριση με το Ταμείο Ανάκαμψης- ευρωπαϊκό ταμείο, εστιασμένο στην Άμυνα, το οποίο θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό».
Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Τραμπ είναι υπέρ της αύξησης του ποσοστού που δίνουν τα κράτη του ΝΑΤΟ για την άμυνα (σήμερα τον στόχο του 2% τον πληρούν μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας). Ωστόσο για το θέμα αυτό στην Ελλάδα δεν ανησυχούν, καθώς το ποσοστό αυτό στη χώρα μας προσεγγίζει το 3 %.
«Η δυστοπία έγινε πραγματικότητα»: Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τα πάντα στις ΗΠΑ - «Βόμβες» με το «καλημέρα» από τον νέο πρόεδρο
Οι Έλληνες καλεσμένοι που έδωσαν το «παρών» στην ορκωμοσία Τραμπ - Ποιοι ξεχώρισαν
Η πρώτη αντίδραση Μασκ μετά το σάλο για τον ναζιστικό χαιρετισμό: Πώς σχολίασε την κίνησή του στην ορκωμοσία του Τραμπ
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Είδε τα εγγόνια του και μετά παραδόθηκε ο 78χρονος που πυροβόλησε τον Κοκολογιάννη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr