ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά: Τα εμπόδια στην σύμπραξη των δύο κομμάτων
Η στάση της Κουμουνδούρου και η συζήτηση που θέλει η Νέα Αριστερά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να υπερψηφίσει την Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε ξανά την συζήτηση για το εάν είναι δυνατή η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα.
Ούτως ή άλλως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την θετική άποψη των πολιτών μπροστά στο ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας όλων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται σε πρώτη φάση στα περιθώρια συνεργασίας των δυνάμεων που μέχρι πριν 15 μήνες βρίσκονταν κάτω από την ίδια κομματική στέγη.
Διαφορετικοί τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, που έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα, φαίνεται να συμφωνούν πως η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά είναι επιθυμητή. Ωστόσο καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, που αγγίζουν και τις αιτίες για τις οποίες αποχώρησαν τον Νοέμβριο του 2023 τα στελέχη που αργότερα δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.
Από τη μία πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος επιμένει να κρατά νηφάλια στάση, σημειώνοντας πως το προσκλητήριο για επανένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά όσους και όσες αποχώρησαν ήδη από το 2019 από την Κουμουνδούρου, που διαφώνησαν, απογοητεύτηκαν ή αποχώρησαν, όπως αναφέρει σε συνεντεύξεις του. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τον στόχο να αναλάβει και θεσμικά το κόμμα του πάλι τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή να επανενταχθούν αποχωρήσαντες βουλευτές στις τάξεις του, επισημαίνει όμως πως πρέπει να αποφευχθεί μια συζήτηση που «προσβάλλει και την αυτονομία κομμάτων και την αυτονομία προσώπων».
Άλλα στελέχη σε ιδιωτικές συζητήσεις εκτιμούν πως η επιστροφή της Νέας Αριστεράς στην Κουμουνδούρου θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μερίδας στελεχών που στηρίζουν τον Σωκράτη Φάμελλο και θα αποδυναμώσει την πτέρυγα Πολάκη στη βάση του κόμματος.
Υπάρχουν παράλληλα άλλα στελέχη που τοποθετούνται στο ζήτημα με τρόπο που ανασύρει δυσάρεστες μνήμες. Ο Νίκος Παππάς σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει επανειλημμένα πει πως οι λόγοι αποχώρησης της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον εκλείψει, υιοθετώντας εμμέσως τον επί μήνες ισχυρισμό του Στέφανου Κασσελάκη πως οι όποιες διαφωνίες ή διασπάσεις οφείλονται στην αντιπάθεια προς το πρόσωπό του.
Υπάρχουν, τέλος, και άλλα στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης, που αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το ζήτημα. Ο βουλευτής Χανίων, που διαμηνύει πως εκπροσωπεί τον «μισό ΣΥΡΙΖΑ», ήταν από τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο να στρωθεί το έδαφος της διάσπασης του Νοεμβρίου του 2023. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έχει διαφωνία σε μια τέτοιου είδους συνεργασία, επιλέγει σε τοποθετήσεις του να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του ατζέντα.
Προγραμματική συζήτηση αυτόνομων χώρων θέλει η Νέα Αριστερά
Εχτές από τη Νέα Αριστερά μεταδόθηκε επιθετικό κλίμα απέναντι στην Κουμουνδούρου, με αφορμή παλαιότερες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Νίκου Παππά, για το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο. «Υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του που κουνάνε το δάχτυλο στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι στις 4/12/2024 η Νέα Αριστερά είχε καταθέσει τροπολογία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο» έλεγαν στελέχη του κόμματος. Υπενθύμισε, δε, πως η Νέα Αριστερά είχε ζητήσει από τα προοδευτικά κόμματα να υιοθετήσουν την πρότασή της για καταψήφιση των αμυντικών δαπανώ, προκειμένου αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν σε άλλες πολιτικές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλες προτεραιότητες όπως η υπερψήφιση των υπερεξοπλισμών Μητσοτάκη» σημείωναν τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστερά, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε αρνητική στάση στις πρωτοβουλίες αυτές «τόσο όταν ήταν το φιλικό προς τους επιχειρηματίες κόμμα επί Κασσελάκη όσο και στη συνέχεια». «Το μόνο σίγουρο είναι ότι με κόλπα και τακτικισμούς διάλογος της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, δεν γίνεται» υπογράμμιζαν τα ίδια στελέχη.
Η τελευταία επισήμανση συμπληρώθηκε από τις δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου (Παραπολιτικά FM), που ξεκαθάρισε πως «για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κανένας» και πως «ο κ. Φάμελλος ξέρει πολύ καλά ότι επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει». Επισήμανε ωστόσο πως «η Νέα Αριστερά θα είναι αυτόνομος πολιτικός παίκτης και παλεύουμε για ευρύτερες συμμαχίες. Αλλά για να γίνουν αυτές οι ευρύτερες συμμαχίες χρειάζεται προγραμματική πρόταση και σύγκλιση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή».
Πέρα, όμως, από τα περιθώρια προγραμματικής συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά υπάρχουν στελέχη που θεωρούνται «κόκκινο πανί», όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Νίκος Παππάς, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πρωταγωνιστήσει στο πολεμικό κλίμα εναντίον στελεχών που ηγούνται του κόμματος. Στην Νέα Αριστερά θεωρούν πως το αίτημα επιστροφής τους συνδέεται και με την ισορροπία δυνάμεων των ομάδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό οι όποιες σχέσεις των δύο δυνάμεων πρέπει να παραμείνουν μόνον πολιτικές, λένε έμπειρά στελέχη του κόμματος.
Σε τροχιά σύγκρουσης Ευρώπη - ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες: Η προειδοποίηση Ρούτε για βαρύ λογαριασμό και οι πιέσεις από την πλευρά Τραμπ
Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Την Δευτέρα απολογείται ο δράστης - Βίντεο-ντοκουμέντα με τις κινήσεις του
Καρδίτσα: Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας - Ξύλο και δακρυγόνα στον Ε65
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Μίμη Δομάζο - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr