Μητσοτάκης: Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια – Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διάταξη θα δώσει ανάσα σε 21.000 αγρότες και 700 συνεταιρισμούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σήμερα η διάταξη για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα δώσει ανάσα σε 21.000 αγρότες και 700 συνεταιρισμούς. «Για πρώτη φορά, αντιμετωπίζουμε με θάρρος ένα χρόνιο πρόβλημα που κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει», τόνισε, εξηγώντας ότι η πρόταση περιλαμβάνει κουρέματα δανείων και δυνατότητα αναχρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να γίνουν παραγωγικά. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία εδώ και δεκαετίες «κρατούν εγκλωβισμένους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν αδρανή περιουσιακά στοιχεία, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. «Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε λύσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης μέτρα που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μεταξύ αυτών, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από 13% σε 6% και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρα που, όπως σημείωσε, έχουν ήδη δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Ειδική αναφορά έκανε στο ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα εξασφαλίζει προβλέψιμες και ανταγωνιστικές τιμές από 9 έως 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την επόμενη δεκαετία. «Διασφαλίσαμε ηλεκτρικό χώρο για το πρόγραμμα και όλοι οι αγρότες εντάχθηκαν αυτόματα», σημείωσε, απορρίπτοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μείωση ως ανέφικτες
Αποζημιώσεις-ρεκόρ για τη Θεσσαλία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον καταστροφικό «Ντάνιελ», έχουν καταβληθεί 294 εκατομμύρια ευρώ σε 24.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδική μέριμνα δόθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τη δημιουργία της λίμνης Κάρλας, ενώ προχώρησαν άμεσα οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ. «Σε όλες τις μεγάλες καταστροφές, κινηθήκαμε με ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συνολική καταβολή 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, τόνισε ότι περισσότερα από τα μισά χρήματα προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χάρη στην ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρειάζεται αναμόρφωση για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι οι αυξημένες καλύψεις θα απαιτήσουν και αυξημένες εισφορές. «Δεν μπορούμε να ζητάμε περισσότερα χωρίς να πληρώνουμε περισσότερα», είπε, καλώντας όλα τα κόμματα σε μια κοινή συζήτηση για την αναμόρφωση του κανονισμού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβάλλονται δίκαια, αποφεύγοντας πρακτικές που ευνοούν συγκεκριμένες περιοχές ή παραγωγούς. Αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην καινοτομία, την τεχνογνωσία και τη μεταποίηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά την ίδρυση έξι νέων αγροτικών ΙΕΚ και τη χρηματοδότηση μονάδων μεταποίησης μέσω προγράμματος 135 εκατομμυρίων ευρώ. «Ο σύγχρονος παραγωγός πρέπει να είναι επαγγελματίας και ευέλικτος επιχειρηματίας», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει φορολογικά τα συνεργατικά σχήματα, τα οποία αποτελούν το μέλλον για την αγροτική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα μετακλήσεων εργατών γης από χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. «Η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας είναι μονόδρομος», δήλωσε, καλώντας όλους να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις για έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.
Σφοδρή κριτική Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση
Από την πλευρά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, επικεντρώνοντας στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου. Στην τοποθέτησή του, ανέδειξε την αποτυχία χάραξης ενός μακροχρόνιου εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν τους αγρότες σε απόγνωση και την περιφέρεια σε ερήμωση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις, τις ελλείψεις εργατών γης, καθώς και στην αποτυχία εφαρμογής σύγχρονων εργαλείων στον αγροτικό τομέα. «Στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει στη διαχείριση και τον σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα», τόνισε, παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές τροφίμων.
Αναφερόμενος στις εισαγωγές, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δαπανά ετησίως 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα που θα μπορούσαν να παράγονται εγχώρια. «Φτάσαμε να εισάγουμε ντομάτες από την Πολωνία και την Τουρκία, ενώ η εγχώρια παραγωγή συρρικνώνεται», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται δραματικά και οι καλλιεργητές βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη «γιορτή κερδοσκοπίας» των μεσαζόντων εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το ελαιόλαδο φεύγει από τα ελαιοτριβεία με τιμή 4-5 ευρώ το κιλό, ενώ φτάνει στα ράφια με 11-12 ευρώ. Επικρίνοντας την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, τόνισε πως «το 2023 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη, κατά 16%», ενώ χαρακτήρισε «τραγική» τη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στις πληρωμές και προβλήματα διαφάνειας.
Ειδική αναφορά έκανε στις συνεχείς αλλαγές ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή εποπτεία λόγω κακοδιαχείρισης, με καταλογισμένα πρόστιμα ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ. «Πέντε χρόνια, πέντε υπουργοί και καμία συνέπεια ή σταθερότητα για τον αγροτικό κόσμο», σχολίασε δηκτικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Μεταξύ άλλων, πρότεινε:
- Την άμεση δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, συνεταιρισμούς και οργανισμούς άρδευσης, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
- Την εφαρμογή ενός ριζικά αναθεωρημένου κανονισμού για τον ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει τις ζημιές από την κλιματική κρίση.
- Την καθιέρωση χαμηλών τιμών για αγροτικό πετρέλαιο, χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης.
- Την ενίσχυση εγγειοβελτιωτικών έργων και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία υποδομών, όπως λιμνοδεξαμενές και κλειστά δίκτυα άρδευσης.
«Ο αγρότης δεν μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής της οικονομίας μας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαιθρος χρειάζεται σχέδιο και στήριξη για να αναγεννηθεί δημογραφικά και παραγωγικά.
Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας εξηγήσεις για τη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, αλλά και για τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο τους αγρότες. «Γιατί η αγροτική παραγωγή παραμένει εγκλωβισμένη στη στασιμότητα; Πότε θα σταματήσετε να αντιμετωπίζετε την ύπαιθρο ως πεδίο εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων;» κατέληξε.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν είστε κόμμα είστε σούπερ μάρκετ με… προσφορές
Με δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αοριστολογία, λαϊκισμό και έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου. «Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να περιγράφει μια σκοτεινή εικόνα της χώρας χωρίς να αναγνωρίζει καμία θετική εξέλιξη ή επιτυχία της κυβέρνησης,» τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η καταστροφολογία δεν συνιστά σοβαρή πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέτειο των δέκα χρόνων από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να ασκήσει κριτική στον λαϊκισμό που, όπως ανέφερε, "βύθισε τη χώρα σε περιπέτειες". «Η 25η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την αρχή μιας ολέθριας περιόδου για τη χώρα, όταν η πρώτη φορά Αριστερά αγκαλιά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες οδήγησε την Ελλάδα στη διεθνή ανυποληψία. Βλέπω την ίδια ρητορική καταστροφολογίας και λαϊκισμού να επανέρχεται, αυτή τη φορά από το ΠΑΣΟΚ,» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ασάφεια στη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρες θέσεις για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. «Τη μία απορρίπτει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και μπορεί να σου βγει είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Βελόπουλος. Αυτό είναι κόμμα-σούπερ μάρκετ με προσφορές,»σχολίασε δηκτικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε επίσης την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση για τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι δικαίωμά σας να μη συμφωνείτε, αλλά οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για μια συναινετική προσωπικότητα. Την πρώτη φορά τον ψηφίσατε, και καλά κάνατε. Γιατί τώρα αλλάξατε στάση; Η μικρότητα που επιδείξατε στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει ότι δεν έχετε πραγματική διάθεση για συναίνεση,»είπε ο Πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, που θα συμβάλει εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο. "Η καταστροφολογία και οι συνολικοί αφορισμοί δεν συνιστούν πολιτική. Η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται υπεύθυνες προτάσεις και ένα σαφές όραμα, όχι επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος," κατέληξε.
Επεισοδιακό τηλεφώνημα Τραμπ με πρωθυπουργό της Δανίας για την Γροιλανδία – Απειλές για στοχευμένους δασμούς - «Το νησί δεν είναι προς πώληση»
Συντάξεις Φεβρουαρίου, εφαπαξ, επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές: Τι πληρώνουν ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ έως τις 31 Ιανουαρίου
Τρόμος για θανατηφόρο challenge σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι ανεβαίνουν στο πίσω μέρος ενώ είναι εν κινήσει
Το συλλυπητήριο μήνυμα της UEFA για τον Μίμη Δομάζο: «Αναπαύσου εν ειρήνη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr