Αλλάζει πάλι ο «χάρτης» της Βουλής - Πώς και γιατί «ενισχύεται» το Ποτάμι
Οι παραιτήσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών προκαλούν «ντόμινο» αλλαγών στην κομματική σύνθεση της Βουλής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων προκαλούν οι σημερινές παραιτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κατερίνας Μάρκου. Από αυτή τη διαδικασία κερδισμένο βγαίνει το Ποτάμι, καθώς παίρνει πίσω μία έδρα με τον Νυφούδη, ενώ αποδυναμώνεται η Ν.Δ. χάνει μία έδρα και διαθέτει, πλέον, 78 βουλευτές.
O πρώτος που υπέβαλε την παραίτησή του ήταν ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του επέδωσε την επιστολή της παραίτησής του. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης είχε προαναγγείλει την παραίτησή του καθώς δεν έκανε χρήση της λεγόμενης «τροπολογίας Κουντουρά».
Η επιστολή παραίτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
«Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος μιας τριαντάχρονης ανελλιπούς κοινοβουλευτικής παρουσίας μου. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, όπως είχα προαναγγείλει, συνεπής στις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύομαι στην πολιτική μου διαδρομή, υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του βουλευτή της Β´ Αθηνών, κάνοντας πράξη την προσωπική και πολιτική δέσμευσή μου,να μην κάνω χρήση της διάταξης με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή.
Για μένα η ηθική στην πολιτική ήταν και είναι αξιακός κανόνας. Θέλω να ευχαριστήσω, διαχρονικά, όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές για την έως τώρα άριστη συνεργασία μας, τους υπαλλήλους και το Επιστημονικό προσωπικό της Βουλής για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Προεδρία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θέλω, κυρίως, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους πολίτες της Β´ Αθηνών για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, που με αναδείκνυαν στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για να υπηρετώ τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Με το πνεύμα της ενότητας, της συνεννόησης, της σύνθεσης και της συλλογικής προσπάθειας θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η δεύτερη βουλευτής που παραιτήθηκε ήταν η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έστειλε την επιστολή παραίτησής της από το βουλευτικό αξίωμα, στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Τον κύκλο των παραιτήσεων έκλεισε η Κατερίνα Μάρκου καθώς και αυτή με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση
Ποια πρόσωπα τους αντικαθιστούν
Στις θέσεις των παραιτηθέντων βουλευτών αναμένεται να τοποθετηθούν η Ζωή Ράπτη, Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο...Νίκος Νυφούδης ο οποίος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι και σε αυτό το κόμμα επιστρέφει η έδρα. Παράλληλα ανοιχτό ακόμα μένει το ποιος θα πάρει τη δεύτερη έδρα που μένει κενή για τη Νέα Δημοκρατία καθώς τόσο ο Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο Αργύρης Ντινόπουλος - επιλαχόντες- την αρνήθηκαν. Πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι 78 βουλευτές.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
«Απορρίπτοντας την ντροπιαστική τροπολογία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή για να επιτρέψει στην κ. Ελενα Κουντουρά, τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον κ. Σπύρο Δανέλλη να παραμείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν δεν εκλεγούν ευρωβουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή παραιτήθηκαν σήμερα από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ενώ προσθέτει ότι, μετά τις παραιτήσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη, και των βουλευτών Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνας Μάρκου, τις έδρες της ΝΔ θα καταλάβουν η κ. Ζωή Ράπτη και ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς ο κ. Γιάννης Μιχελάκης γνωστοποίησε στη ΝΔ ότι δεν επιθυμεί να ορκιστεί βουλευτής, ούτε να διεκδικήσει την εκλογή του στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Κερδισμένο το Ποτάμι
Από το ανακάτεμα της τράπουλας δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένο το Ποτάμι και αυτό διότι έπειτα από την παραίτηση της Κατερίνας Μάρκου, η έδρα της επιστρέφει στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη. Τη θέση της όπως προαναφέραμε και παραπάνω καταλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του Επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ λίγες μέρες πριν ορκίστηκε βουλευτής η Αντιγόνη Λυμπεράκη στη θέση του παραιτηθέντα Γιώργου Αμυρά.
Εντούτοις, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν υπάρχει η δυνατότητα επανασύστασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού - απαιτούνται δέκα βουλευτές - και δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αναφέρουν κάτι διαφορετικό. Πληροφορίες από το Ποτάμι αναφέρουν ότι για το θέμα θα αποφανθεί η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr