Ανασχηματισμός: Το timing των αλλαγών και τα ονόματα που «ακούγονται»
Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα η τελευταία για την κυβέρνηση, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
![Μέγαρο Μαξίμου/Eurokinissi](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/9eda23e7-008c-4dea-9272-440d2aaf6444.jpg)
Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα η τελευταία για την κυβέρνηση, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Η προσοχή ήταν στραμμένη στον χορό των ρίχτερ στις Κυκλάδες, καθώς είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει. Την ίδια στιγμή ωστόσο αυξάνεται η πίεση από την αντιπολίτευση για τα Τέμπη, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ξεκινά μια περίοδος που θα ενταθούν τα πυρά της αντιπολίτευσης και ήδη ετοιμάζονται για τις επόμενες κοινοβουλευτικές «μάχες». Παράλληλα βέβαια μια σειρά προβλημάτων που έχουν σχέση με θέματα της καθημερινότητας χρήζουν αντιμετώπισης και διαμορφώνεται ένα περίπλοκο πολιτικό σκηνικό.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία έχουν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν και είναι δεδομένο πως οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλονται. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει το … χαρτί του αιφνιδιασμού, ωστόσο όσο παραμένει στην επικαιρότητα η σχετική συζήτηση οι «γαλάζιοι» κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Μέχρι τις 12 του μήνα- οπότε και αναμένεται να γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές, αν και το επικρατέστερο σενάριο λέει πως αυτές θα γίνουν τελικά τον Μάρτιο.
Στην κυβέρνηση περιμένουν αυτό τον μήνα τα πορίσματα για τα Τέμπη και ετοιμάζονται για την συζήτηση στη Βουλή. Επομένως υπάρχουν φωνές που λένε πως είναι καλύτερο να μην γίνει εδώ και τώρα ο ανασχηματισμός, αλλά να πάρει μια μικρή μετάθεση ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που τάσσονται υπέρ της επίσπευσης των αλλαγών και πολλά θα κριθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα.
Να επισημανθεί εδώ πως αν και ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως δεν προτιμά σαρωτικούς ανασχηματισμούς, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα επανεκκίνησης, καθώς η κυβέρνηση πλησιάζει τα μισά της δεύτερης τετραετίας και χτυπάνε… καμπανάκια από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν υψηλά ποσοστά αποχής και ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου.
«Φούντωσε» η ονοματολογία
Κλειδί για τις εξελίξεις είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα επιστρέψει στο Μαξίμου. Σε περίπτωση επιστροφής του στο Μέγαρο Μαξίμου η θέση του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να καλυφθεί από κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος και μεταξύ άλλων έχει ακουστεί το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν ευρύτερες «καραμπόλες» καθώς θα αναζητηθεί βαρύ όνομα για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Νίκος Δένδιας δεν αναμένεται να μετακινηθεί αλλά όλα δείχνουν πως θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δεν αποκλείεται να αναλάβει βαρύ υπουργείο, ενώ αμετακίνητος θεωρείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στους υπουργούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε παραγωγικό υπουργείο είναι επίσης ο /Αδωνις Γεωργιάδης. Όσον αφορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα «σπάσει» τελικά ή όχι.
Όποτε πάντως και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση δέχεται πίεση εκ των δεξιών το ενδιαφέρον στρέφεται σε βουλευτές που θεωρείται πως προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά ενώ έχει ενδιαφέρον σε ποιο βαθμό πρόσωπα που θεωρείται πως είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα αξιοποιηθούν.
Εξακολουθούν να «τρέμουν» οι Κυκλάδες: Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι Επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου – Τα νέα δεδομένα που εξετάζουν οι επιστήμονες
«Ψάχνουμε μια καύσιμη ύλη»: Πώς σχολίασε ο πραγματογνώμονας των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών τα νέα βίντεο με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία
Πώς ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ έπιασε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ. ευρώ – Οι τέσσερις παραβάτες
Λία Βίσση: «Με την Άννα ήμασταν σαν σιαμαίες, δεν μπορούσε η μία χωρίς την άλλη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr