Μαρινάκης για Τέμπη: Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πιθανών αδικημάτων – Θα γίνει νομοθετική παρέμβαση
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, με τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινή γνώμη να απαιτούν διαφάνεια και τιμωρία των υπευθύνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
![Ο Παύλος Μαρινάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/7ea6387c-8861-4fb0-b3e0-6b5afef8d88f.jpg)
Απάντηση στους φόβους που έχει διατυπώσει μερίδα του νομικού κόσμου για παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων για το δυστύχημα των Τεμπών αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι και τον Ιούνιο, έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, η αποσβεστική προθεσμία που ίσχυε στο παρελθόν έχει αλλάξει και η προηγούμενη διάταξη έχει καταστεί ανενεργή. «Το Σύνταγμα είναι ανώτερο από την κείμενη νομοθεσία, έχει καταστεί ανενεργή η προηγούμενη διάταξη. Άλλαξε η αποσβεστική προθεσμία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η απόδοση δικαιοσύνης.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, με τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινή γνώμη να απαιτούν διαφάνεια και τιμωρία των υπευθύνων.
Τι είχε πει ο Θέμης Σοφός
Υπενθυμίζεται πως ο δικηγόρος και διδάκτωρ νομικής Θέμης Σοφός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα πως: «Όπως είναι γνωστό μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, τροποποιήθηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο απέκλειε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών και υφυπουργών, των μελών της κυβέρνησης, αν περάσει η δεύτερη Σύνοδος της βουλευτικής περιόδου μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος της παραγραφής αφορά στα υπουργικά αδικήματα. Αν δηλαδή ελέγχεται κάποιος υπουργός ή υφυπουργός ή και ο πρωθυπουργός, δεν ισχύει ο ίδιος χρόνος παραγραφής με αυτόν που ισχύει για τους πολίτες, για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Αυτό συνέβαινε μέχρι που τελικώς η Βουλή με 274 ψήφους το 219 κατάργησε αυτή τη διάταξη».
Στη συνέχεια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Βουλή όφειλε να τροποποιήσει και τον ισχύοντα νόμο. Ο νόμος αυτός δεν τροποποιήθηκε. Δεν μερίμνησε δηλαδή η κυβέρνηση, και τονίζω ούτε και η αντιπολίτευση, να φέρει διάταξη στη Βουλή για να τροποποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση που ίσχυε και ισχύει μέχρι και σήμερα».
«Άρα έχουμε το εξής παράδοξο: Το Σύνταγμα τι λέει; Δεν ισχύει η σύντομη αποσβεστική προθεσμία, ενώ ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί», είπε.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις του πολιτικού συστήματος, είπε ότι, «η κυβέρνηση είτε σκοπίμως -και το λέω ενσυνείδητα- είτε από αμέλεια παρέβλεψε να εισάγει νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του νόμου. Αυτό φυσικά αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι ο τρόπος με τον οποίο παρέβλεψε η Βουλή τη νομοθέτηση, αφήνει σοβαρά ερωτήματα».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr