Το σχέδιο Τσίπρα στον δρόµο για την ευρωκάλπη
Ο πρωθυπουργός επιθυµεί να συνδυάσει τη νοµοθέτηση του πακέτου θετικών µέτρων µε σκληρή επίθεση στη Νέα ?ηµοκρατία και τον αρχηγό της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε εντατικό πρόγραµµα τεσσάρων εβδοµάδων εισέρχεται η κυβέρνηση, µε τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει πάνω του το µεγαλύτερο κοµµάτι των περιοδειών και της προεκλογικής καµπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.
Το Μαξίµου πιστεύει, µε βάση τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις του σχήµατος των τελευταίων ηµερών, πως έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται µια δυναµική στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί πως το «βουβό κύµα» που δεν καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις είναι έτοιµο να τον εµπιστευτεί και πάλι.
Εκτιµά, όµως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συνέπεια που θα δείξει η κυβέρνηση στο διάστηµα του ενός µηνός που υπολείπεται έως τις κάλπες στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της, αλλά και στην ανάδειξη των αδυναµιών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα συµπαγές κοινωνικό πρόγραµµα. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασµός του Μεγάρου Μαξίµου και του πρωθυπουργού στηρίζεται σε διπλή συνταγή: Το πρώτο συστατικό της αφορά την προώθηση των θετικών µέτρων κοινωνικού χαρακτήρα στη Βουλή, µε στόχο την άµεση εφαρµογή τους.
Το δεύτερο στοιχείο της στοχεύει στην απαξίωση του προγράµµατος της Ν∆ µε την ανάδειξη των «αντικοινωνικών» σχεδιασµών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και της ταύτισής της µε συµφέροντα. Κοινώς, η συνταγή του Αλέξη Τσίπρα έχει ως συνισταµένη την επίθεση στη Ν∆, µετά και τους υπαινιγµούς Μητσοτάκη για την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Για τον Αλέξη Τσίπρα, η αντιπαράθεση των κοµµάτων στη Βουλή θα ωφελήσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ηµέρες πριν από τις κάλπες η κυβέρνηση θα εµφανίζεται να νοµοθετεί υπέρ των πολλών την ψήφιση των 120 δόσεων σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία, αλλά και τη νέα δέσµη κοινωνικών µέτρων που θα εφαρµοστούν άµεσα και θα ανακουφίσουν τη µεσαία τάξη. Στο Μαξίµου δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η Ν∆ θα αρνηθεί να ψηφίσει το νέο πακέτο -ασχέτως τού εάν το βαφτίζει «παροχές»- και πιστεύει ότι, στο τέλος, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης, ακόµη και αν έρχεται σε κόντρα µε το πρόγραµµά της.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Για την κυβέρνηση ενδεχοµένως να αποδειχθεί ως «δώρο» προς τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση πρότασης µοµφής από την αξιωµατική αντιπολίτευση κατά του Παύλου Πολάκη. ∆εδοµένου ότι η κυβέρνηση θα τη µετατρέψει αυτοµάτως σε παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, εκτιµά ότι θα αναγκάσει επί διήµερο ή τριήµερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη του να πάρουν δηµοσίως θέση για µια σειρά από ζητήµατα που αφορούν τους σχεδιασµούς της Ν∆. Οπως τι προτίθεται να κάνει η Ν∆ αν κληθεί να κυβερνήσει µε το κοινωνικό µέρισµα, πώς θα χειριστεί το θέµα του αφορολόγητου, µέτρο το οποίο δεν δεσµεύεται ότι θα ακυρώσει, αλλά και πώς θα χειριστεί τα επιδόµατα και τον κατώτατο µισθό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναµένεται να επιτεθεί στην ηγεσία της Πειραιώς, ζητώντας της να εξηγήσει πώς διατηρεί στα υψηλά κλιµάκια του κόµµατος στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης που ταυτίζονται µε την ακροδεξιά.
Η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και τις τελευταίες δηλώσεις του «γαλάζιου» αντιπροέδρου πως «µείζων στόχος είναι να πέσουν οι κοµµουνιστές που ξεπούλησαν την Ελλάδα». Συγχρόνως, το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι µια συζήτηση για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη Βουλή, πέραν του ότι θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, µπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά στο µέλλον. Για παράδειγµα, στην περίπτωση που η Νέα ∆ηµοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόµµα και επιχειρήσει να αναδείξει αίτηµα αποχώρησης της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον τυπικό λόγο να απαντά πως έχει νωπή την εµπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνησή του. Βεβαίως, το Μαξίµου θεωρεί ότι αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις ευρωεκλογές. Το στοίχηµα είναι η νίκη και στη χειρότερη περίπτωση µια µικρή διαφορά µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει την πρόταση για διεξαγωγή debate ανάµεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, εκτιµώντας ότι, στο τέλος, ο πρόεδρος της Ν∆ θα δυσκολευτεί να το αποφύγει.
Τρεις αναγνώσεις της υπόθεσης Πολάκη
Η κυβέρνηση υπέστη απρόβλεπτους κραδασµούς µεσούσης της Μεγάλης Εβδοµάδας από τη διάσταση που πήρε το θέµα Πολάκη και τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, µε κορύφωση την προαναγγελία κατάθεσης πρότασης µοµφής από τη Ν∆. Τα πράγµατα θα ήταν θεωρητικώς πιο βατά σε σχέση µε τους κυβερνητικούς χειρισµούς εάν το ζήτηµα Πολάκη δεν δίχαζε ως προς την προσέγγισή του το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν στελέχη που διαφώνησαν δηµοσίως µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, θεωρώντας ότι «πρέπει να τελειώνει η ιστορία µε το ύφος µε το οποίο χειρίζεται καταστάσεις», αλλά και στελέχη που, παρότι θεωρούν δικαιολογηµένη την αντίδραση Πολάκη ως προς την ουσία, εκτιµούν ότι η στάση του «προκαλεί βλάβη στην κυβέρνηση, σε µια στιγµή που η Ν∆ είχε στριµωχτεί πολιτικά».
Υπάρχει και µια τρίτη κατηγορία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιµά ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα έπρεπε να τιµωρηθεί από τον πρωθυπουργό. Το Μαξίµου είναι προφανές ότι αισθάνθηκε δυσφορία από την εξέλιξη, όµως ο πρωθυπουργός προτίµησε να καλύψει τον υπουργό και να µην επιτρέψει στη Ν∆ να τον «λιθοβολήσει» σε µια συζήτηση πρότασης µοµφής. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ισχύ του Π. Πολάκη στην Κρήτη, και ιδιαιτέρως στα Χανιά, όπου θα δοθεί σκληρή µάχη µε τη Ν∆ στις εκλογές. Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να περιοδεύσει στις 2 και 3 Μαΐου στα Χανιά έχοντας καρατοµήσει ή, στην ηπιότερη εκδοχή, έχοντας δηµόσια «τραβήξει το αυτί» του υπουργού του.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr