Έκθεση στο Άουσβιτς: Φόρος τιµής στους Ελληνες Εβραίους
«Ελάχιστη ένδειξη σεβασµού και µνήµης» χαρακτηρίζει ο Νίκος Βούτσης την απόφαση να χρηµατοδοτηθεί το έργο από την ελληνική Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη δηµιουργία µόνιµης ελληνικής έκθεσης στο µουσείο του Αουσβιτς στην Πολωνία χρηµατοδοτεί εξ ολοκλήρου η ελληνική Βουλή µε απόφαση του προέδρου της Νίκου Βούτση, ο οποίος σήµερα απευθύνει χαιρετισµό σε εκδήλωση στο Οσβιέτσιµ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα συµµετάσχουν στην «Πορεία των Ζωντανών» που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο µε τη συµµετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου, στη µνήµη των έξι εκατοµµυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Τις εκδηλώσεις θα τιµήσει µε την παρουσία του ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος.
Στα εγκαίνια παρουσιάζεται µέρος των εκθεµάτων της Μόνιµης Ελληνικής Εκθεσης που θα φιλοξενείται στο Μπλοκ 18 του Κρατικού Μουσείου του Αουσβιτς. Η Βουλή των Ελλήνων πήρε την ιστορική απόφαση να χρηµατοδοτήσει εξ ολοκλήρου το µνηµειακό έργο δηµιουργίας Μόνιµης Ελληνικής Εκθεσης, βάζοντας ένα τέλος στην απουσία 70 χρόνων της χώρας µας από τον µαρτυρικό τόπο µνήµης του Αουσβιτς.
Η έκθεση «Να µε θυµάστε, όπως σας θυµάµαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) γίνεται µε την καθοριστική συµβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκµηριώσεις. Το Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί µέρος των εκθεµάτων. Η «προσωρινή» αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιµη µέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεµάτων θα µεταφερθεί στο Μπλοκ 18, όπου και θα στεγαστεί η Μόνιµη Ελληνική Εκθεση για τα θύµατα των Ελλήνων στο Αουσβιτς.
«Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το έργο το δουλεύουµε πάνω από δυόµισι χρόνια, διότι είχε ξεκινήσει πριν από έντεκα χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Εβραϊκό Μουσείο και είχε κολλήσει. Η Βουλή πήρε την απόφαση να το ολοκληρώσει, είναι ο ελάχιστος φόρος τιµής, σεβασµού και µνήµης προς τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες Εβραίους και όχι µόνο οι οποίοι πέρασαν από αυτό το Στρατόπεδο. Η χώρα µας καθυστέρησε πάρα πολύ, όπως συµβαίνει δυστυχώς µε όλα αυτά που έχουν σχέση µε τις µνήµες του ελληνικού λαού» δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κ. Βούτσης.
Επίσης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Αουσβιτς: Ελληνες – Αριθµός Μελλοθανάτων», ο Νίκος Βούτσης, εξαίροντας την ουσιαστική συµβολή «στην υπόθεση της συλλογικής µνήµης και στον αγώνα που πρέπει να κάνουµε ώστε οι µνήµες να µένουν ζωντανές για να µη στοιχειώνουν λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες, ηπείρους, αιώνες», στάθηκε στο µήνυµα που περνά στην εποχή µας. «Πρέπει να εργαζόµαστε όλοι απέναντι στις ιδεολογίες τις φασιστικές, τις νεοναζιστικές, που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -κεντροευρωπαϊκές και άλλεςσηκώνουν και πάλι κεφάλι µέσα στον 21ο αιώνα, διότι οι θύτες αυτού του εγκλήµατος δεν ήταν τυχαίοι, δεν είχαν παρά µία συγκεκριµένη ιδεολογία εκβαρβαρισµού του ανθρώπινου γένους... Η λήθη δεν είναι πάντα καλός σύµβουλος, οδηγεί στην επανάληψη αυτών των εγκληµάτων».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr