Ασπίδα ΗΠΑ-Ευρώπης στην Κύπρο
Για ιδιαίτερα προκλητικό βήµα κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να σταµατήσει κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με «σύµµαχο» στο πλευρό της τη διεθνή κοινότητα και «όπλο» της το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δηµοκρατία θωρακίζεται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αξιοποιώντας µια ευρεία γκάµα από διπλωµατικά και νοµικά µέσα. ΗΠΑ και Ισραήλ ήρθαν τις τελευταίες ώρες να προστεθούν στη λίστα µε όσους (Αίγυπτος, Ρωσία, ΕΕ) έχουν πάρει θέση στο πλευρό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ενάντια στις πειρατικές κινήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστοχώρου hellasjournal.com και της τηλεόρασης του Open, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτέιγκους, αποκήρυξε την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγµατοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό βήµα».
Χωρίς µάλιστα να αφήσει κανένα περιθώριο για παρερµηνείες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ κάλεσε τις τουρκικές Αρχές «να σταµατήσουν αυτές τις δραστηριότητες». Στο πλευρό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας πήρε θέση όµως και το Ισραήλ διά του πρεσβευτή του στη Λευκωσία, Σάµι Ρεβέλ, «εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωµάτων» της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της. Η Τουρκία ωστόσο, από την πλευρά της, δηλώνει αποφασισµένη να προχωρήσει. Μιλώντας χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα «αναµφισβήτητα» και «νόµιµα δικαιώµατα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία µάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει σαν «λίµνη ειρήνης».
Με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τη δεύτερη µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαµηνύει ότι τα πλοία της Τουρκίας «θα συνεχίσουν κατά τρόπο αποφασιστικό τις δραστηριότητές τους εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Παράλληλα, αποκηρύσσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ ως «µη ρεαλιστική», «µη εποικοδοµητική» και «ασύµβατη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή».
Μη οριοθετηµένες
Ακόµη, πάντως, και αν δεχόταν κανείς την τουρκική θέση ότι «δεν υπάρχει συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών», τότε αυτοµάτως θα ανέκυπτε το ερώτηµα… µε ποιο δικαίωµα προχωρούν οι Τούρκοι σε γεωτρητικές έρευνες σε ζώνες τις οποίες οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως µη οριοθετηµένες. Για την Αγκυρα, βέβαια, το διεθνές δίκαιο οµοιάζει σε «λάστιχο» που ερµηνεύεται κατά το δοκούν. Μιλώντας χθες στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατήγγειλε ότι η Τουρκία «δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης το δίκαιο της θάλασσας».
Το Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου
Η Αγκυρα απορρίπτει ως «παράνοµες» τις συµφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία µε την Αίγυπτο (2003), το Ισραήλ (2010) και τον Λίβανο (2007). Αναγνωρίζει στην Κύπρο µόνο χωρικά ύδατα (και όχι δικαίωµα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ενώ παράλληλα επιδιώκει να µπει «σφήνα» ανάµεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, διαµηνύοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει έως και τα νερά της Αιγύπτου, αρνούµενη έτσι κάθε επήρεια στο Καστελόριζο.
Στους χάρτες που διακινεί η Αγκυρα εδώ και χρόνια, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εµφανίζεται να επικαλύπτει µέρος των οικοπέδων 1, 4, 5, 6, και 7 της διεθνώς αναγνωρισµένης κυπριακής ΑΟΖ. Και είναι ακριβώς σε αυτήν την περιοχή, βορειοδυτικά του οικοπέδου 1, όπου έχει πλέον «ρίξει άγκυρα» από το περασµένο Σαββατοκύριακο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».
Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία είναι, ωστόσο, κατάλληλα προετοιµασµένη. Στις 4 Μαΐου η Λευκωσία κατέθεσε στον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγµένες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση της µέσης γραµµής µεταξύ Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία από την κυπριακή ∆ικαιοσύνη προκειµένου να εκδοθούν διεθνή εντάλµατα σύλληψης για όσους εµπλέκονται άµεσα ως προσωπικό στις επαπειλούµενες τουρκικές γεωτρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο θωράκισης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωµάτων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται σήµερα το Παρίσι για επαφές, ενώ το θέµα των τουρκικών προκλήσεων αναµένεται να τεθεί και από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουµανία την ερχόµενη Πέµπτη.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr