Δήμητρα Κοντοβά: «Στην Αθήνα ένιωσα πως είμαι πραγματικά ανάπηρη»
Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, ξεκίνησε σπουδές στο σχέδιο μόδας, άρχισε χορό με αμαξίδιο, έτρεξε στον Μαραθώνιο και τερμάτισε. Τώρα, η 28χρονη κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, για να αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Δήμητρα Κοντοβά μεγάλωσε στη Λαμία. Ένα τροχαίο ατύχημα, μόλις στα πέντε της χρόνια, ήταν αυτό που άλλαξε ριζικά τη ζωή της, καθώς απέκτησε κινητικά προβλήματα. Χάρη στον παππού της, Δημήτρη και τις γιαγιάδες της, Δήμητρα και Μαρία, κατάφερε να μην το βάζει κάτω εύκολα. Μπορεί να έπρεπε να παλέψει με ένα σύστημα που -σε αρκετές περιπτώσεις τουλάχιστον- κάνει τη ζωή των ατόμων με προβλήματα στην κίνησή τους πιο δύσκολη- όμως, εκείνη, πάντα με δύναμη, ξεπερνούσε τις όποιες δυσκολίες. Και τώρα πιο συνειδητοποιημένη από ποτέ βάζει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων, στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη, γιατί, όπως λέει η ίδια στο ethnos.gr, «στόχος μου είναι η Αθήνα να γίνει μια πρωτεύουσα για όλους, με ισότητα».
Η εύκολη ζωή στη Λαμία και η δύσκολη Αθήνα
Στη Λαμία της δεκαετίας του '90 – όσο παράξενο και αν ακούγεται για όσους έχουν μεγαλώσει στην πρωτεύουσα- οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι μιας μαθήτριας σε αναπηρικό αμαξίδιο φρόντισαν ώστε να μπουν άμεσα ράμπες για την πρόσβασή της σε κάθε γωνιά του Δημοτικού Σχολείου. Στην Αθήνα του 2019 το ίδιο κορίτσι αρκετά συχνά στέκεται αμήχανα μπροστά στις αμέτρητες σκάλες ενός δημοσίου κτιρίου. Δυσκολεύεται αρκετά να μετακινηθεί στα πεζοδρόμια της γειτονιάς της. «Ανάπηρους μας κάνει η έλλειψη βασικών υποδομών», λέει στο ethnos.gr η 28χρονη, τονίζοντας: «Είναι κρίμα να βλέπεις ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι μπορεί να έχουν τόση δύναμη στην ψυχή, να δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους λόγω των εμποδίων. Φανταστείτε ότι η ζωή μου στην πρωτεύουσα δεν ήταν τόσο εύκολη για έναν άνθρωπο με αναπηρία».
«Πίστευα ότι μετά τους Ολυμπιακούς η πρωτεύουσα θα είναι προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία»
Όπως περιγράφει η 28χρονη Δήμητρα, μόλις τελείωσε το Λύκειο στη Λαμία, ήρθε στην πρωτεύουσα για σπουδές. Επέλεξε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία. «Πάνω απ’ όλα επέλεξα την Αθήνα, γιατί θεώρησα ότι είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πίστευα ότι μετά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες έγιναν πράγματα και έτσι η πρωτεύουσα θα είναι προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία.
Αυτό, όμως, που ένιωσα όταν έφτασα εδώ, είναι πως εδώ είμαι πραγματικά ανάπηρη. Τότε το συνειδητοποίησα, γιατί τότε είδα ράμπες κατειλημμένες από αυτοκίνητα, κακοτεχνίες και χαλασμένα πεζοδρόμια». Τα προβλήματα για την ίδια έγιναν ακόμη πιο έντονα όταν μπήκε στην αγορά εργασίας. Τότε οι μετακινήσεις της ήταν πιο συχνές και τα εμπόδια ακόμη περισσότερα…
«Η αναπηρία δεν είναι παραμόρφωση ούτε και τρόμος», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει
Γι’ αυτό και πολλές φορές σκέφτηκε να τα παρατήσει και να φύγει. Να επιστρέψει στην πόλη της. Όμως, όσες φορές σκεφτόταν να γυρίσει πίσω άλλες τόσες έβρισκε τη δύναμη να συνεχίσει. «Έχω μάθει να δίνω μάχες και να τις κερδίζω ή τουλάχιστον να παίρνω ό,τι θετικό μπορώ. Έτσι επέλεξα να μείνω και γι’ αυτό πήρα και την απόφαση να κατέβω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος για να προσπαθήσω να δώσω το κάτι παραπάνω στην κοινωνία μας», περιγράφει η Δήμητρα Κοντοβά. Και γι’ αυτό έκανε ένα νέο restart σε σχέση με το παρελθόν: Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, ξεκίνησε τις σπουδές στο σχέδιο μόδας και άρχισε τον χορό με αμαξίδιο. Μάλιστα, έτρεξε και στον Μαραθώνιο και τερμάτισε. «Ήταν αρκετά δύσκολα όμως τα κατάφερα και θα το έκανα ξανά με την ίδια ομάδα», αναφέρει η Δήμητρα Κοντοβά.
«Να μην είναι η προσβασιμότητα εμπόδιο»
Η ίδια εξηγεί στο ethnos.gr ότι στόχος της είναι μέσα από την υποψηφιότητά της στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη να καταφέρει να μην είναι η προσβασιμότητα εμπόδιο για κανέναν. «Αυτό πρέπει να καταφέρουμε. Δηλαδή, αν εγώ δεν έβρισκα τη σχολή με τα λιγότερα σκαλιά ή με καθόλου σκαλιά, δεν θα μπορούσα να σπουδάσω σχέδιο μόδας και να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.
Επίσης, όταν πάρω το πτυχίο μου, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να μπω στον χώρο της μόδας, γιατί πρέπει να σκεφτώ αν θα είναι ο χώρος προσβάσιμος και αν θα με αγκαλιάσει. Δυστυχώς, πρέπει να κοιτάω τα πρακτικά πίσω από το όνειρό μου», αναφέρει. Γι’ αυτό και με την υποψηφιότητά της στέλνει το μήνυμα σε όλα τα άτομα με αναπηρία: «Δεν πρέπει να αφήνετε τη σωματική σας αναπηρία να σας καταβάλλει. Να το δουλεύετε μέσα σας και θα το ξεπεράσετε. Βγείτε έξω, κυκλοφορείστε στην κοινωνία. Να μη σταματήσετε να κάνετε πράγματα. Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι η αναπηρία δεν είναι δυστυχία. Είναι μια κατάσταση και πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε σε αυτή. Δεν είναι παραμόρφωση ούτε και τρόμος».
Γι’ αυτό και η Δήμητρα ξέρει ότι μπορεί να μην καταφέρει να εκλεγεί. Όμως, όπως τονίζει σε όλους, τουλάχιστον θα έχει δώσει τη μάχη της…
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr