Εκλογές 2019: Υποχρεώσεις και κυρώσεις για όσους είναι εφορευτική επιτροπή
Τι προβλέπεται για όσους δεν παρουσιαστούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στις Ευρωεκλογές 2019 και τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής, στις 26 Μαΐου, στα εκλογικά κέντρα θα πρέπει να προσέλθουν, πέρα από τους ψηφοφόρους, και όσοι κληθούν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής.
Η συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή δεν είναι προαιρετική, ωστόσο, εάν κάποια μέλη δεν προσέλθουν, θα αντικατασταθούν από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
Δείτε παρακάτω τι ισχύει για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αλλά και για όσους δεν παρουσιαστούν σε αυτήν.
Ποιοι εξαιρούνται από τη συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή
Η συμμετοχή όσων έχουν κληθεί στην εφορευτική επιτροπή για τις Εκλογές 2019 είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά, όσοι δεν καταφέρουν να εμφανιστούν, σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
-Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
-Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη, ή
-Κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο της απουσίας του
Τι κάνουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής
Σύμφωνα με το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007), τα καθήκοντα των μελών της εφορευτικής επιτροπής συμπεριλαμβάνουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την τήρηση των παρακάτω βιβλίων:
Βιβλίο πρακτικών,
Πρωτόκολλο ψηφοφορίας και Βιβλίο διαλογής ψήφων. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι δυνατή η απλούστευση, ενοποίηση ή η κατάργηση ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων.
Ποιοι δεν μπορούν να διοριστούν στην εφορευτική επιτροπή
Δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν μέλη στην εφορευτική επιτροπή δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης και όσοι υπηρέτησαν με τις ίδιες ιδιότητες την τελευταία τριετία πριν τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, τους δημάρχους και τους προέδρους κοινοτήτων, τα τελευταία τρία χρόνια.
Τι ισχύει για όσους δεν έλαβαν την ειδοποίηση
Όσοι δεν εμφανίστηκαν ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής επειδή δεν έλαβαν ποτέ την ειδοποίηση που τους καλούσε να εμφανιστούν στα εκλογικά κέντρα, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτά όταν πάνε να ψηφίσουν. Ειδικότερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σημειώνουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής και όταν αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, θα ενημερώνονται απ’ τους ίδιους ότι είναι στην εφορευτική επιτροπή. Αυτοί καλούνται να μείνουν στο εκλογικό κέντρο έως και το τέλος της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης, ενώ εάν αρνηθούν, καλείται άμεσα η αστυνομία.
Τι ορίζει ο νόμος για την εφορευτική επιτροπή
Σύμφωνα με το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007):
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατά το Άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής. Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.
Τι ισχύει για όσους δεν παρουσιαστούν
Στη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο "Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων", ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:
"μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος...τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια".
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr