Οι Έλληνες του Βελγίου στις κάλπες των ευρωεκλογών (pics)
«Ποδαρικό» στις κάλπες των ευρωεκλογών κάνουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού. Το ethnos.gr βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Βελγίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αυξημένη προσέλευση παρατηρείται στο εκλογικό κέντρο των Βρυξελλών όπου ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του Βελγίου. Περισσότεροι από 2.000 ψηφοφόροι εγγράφηκαν στους καταλόγους και ασκούν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, στην πολυεθνική γειτονιά του Σεν Ζιλ.
Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες των ψηφοφόρων στο Βέλγιο: οι πρώτες γενιές των μεταναστών και οι απόγονοί τους, οι υπάλληλοι της ΕΕ και οι νέοι μετανάστες, που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης ή για καλύτερες προοπτικές εργασίας.
Πολλοί δήλωσαν τη διάθεσή τους να ψηφίσουν, συμπληρώνοντας την απαραίτητη αίτηση και καταθέτοντάς την στο ελληνικό προξενείο. Ωστόσο, η κατάθεση των εγγράφων δεν ήταν δεσμευτική – η ψήφος μπορεί να λάβει χώρα είτε στις Βρυξέλλες ή τελικά στην Ελλάδα, αν κατάφερναν να ταξιδέψουν.
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες
«Τους 4 σταυρούς μου τους έδωσα σε 2 γυναίκες και 2 άντρες, γιατί πιστεύω στην ίση αντιπροσώπευση. Η κόρη μου Βεατρίκη (7 χρονών) είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτά τα θέματα! Διάλεξα υποψήφιους σχετικά νέους (40-50 χρονών), που να έχουν μοντέρνες ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, και που να έχουν εργαστεί στη ζωή τους, να μην προέρχονται αμιγώς από τον κομματικό σωλήνα», δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Συμεωνίδης, που έφτασε να ψηφίσει μαζί με τα παιδιά του στην κάλπη, εξηγώντας τους τις δημοκρατικές διαδικασίες.
«Το κριτήριο για την ψήφο μου είναι το καλό του τόπου και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που οφείλουμε να ακολουθούμε», μας είπε η Βούλα Καγιάσα, εκπαιδευτικός. «Η ψήφος μου δεν είναι σταθερή, αλλά ήξερα από νωρίς τι θα ψηφίσω. Παρακολουθώ τα ευρωπαϊκά πράγματα, αφού ζω και εργάζομαι στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαι εδώ γιατί διαφωνώ με αυτούς που λένε ότι μία ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Κάθε ψήφος μετράει και δεν μπορείς να παραπονιέσαι μετά, αν δεν έχεις κάνει το ελάχιστο που θα μπορούσες για να κρίνεις το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε. «Είμαι επίσης εδώ γιατί θέλω να αντιταχθώ στην άνοδο της ακροδεξιάς».
«Η επιλογή μου είναι ένας συνδυασμός των πεποιθήσεων και των προσώπων. Η παρούσα εκλογική διαδικασία είναι για μένα ευτυχής συγκυρία, αφού συνδυάζεται κόμμα και πρόσωπο», τόνισε η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όταν το κριτήριο είναι μόνο το κόμμα, είναι πιο δύσκολο. Γιατί είμαστε όλοι κάπως απογοητευμένοι και στρεφόμαστε σε μικρότερα κόμματα, τα οποία τελικά ίσως και να μην έχουν αποτέλεσμα στο Ευρωκοινοβούλιο», εξήγησε.
«Ψηφίζω ανθρώπους σοβαρούς, που γνωρίζουν την ΕΕ και καταλαβαίνουν γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που προωθεί λύσεις προς το συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε η συνάδελφός της Νατάσα Καπελλάρη.
Κομματικοί αντιπρόσωποι
«Η ροή των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη από άλλες φορές», παρατήρησε ο εκλογικός αντιπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Κορογιαννάκης. «Παλιότερα, εκλογικά κέντρα υπήρχαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Σαρλρουά και το Λιμβούργο, όπου είχαν πάει ως μετανάστες στα ανθρακωρυχεία πολλοί Έλληνες. Πλέον, οι περισσότεροι ζουν στις Βρυξέλλες».
Σε σχέση με το κόμμα του, ο κ. Κορογιαννάκης είπε ότι «η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη κομματική οργάνωση στο Βέλγιο, όπως δείχνουν και οι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Είμαστε εδώ, παρόντες και φροντίζουμε να πάνε όλα καλά».
«Έχω μείνει έκπληκτη με τόσα νέα πρόσωπα που έχω δει σήμερα!», είπε η Εφη Κιτρίμη, εκλογική αντιπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το 1981. «Είμαι εδώ γιατί θεωρώ ότι το Κίνημα οφείλει να έχει παρουσία, αλλά και για να φροντίσουμε να τηρηθεί σωστά η διαδικασία. Ο κόσμος φέτος είναι πολύς, με μεγάλο ενδιαφέρον, χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης Ελλήνων τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο».
«Υπήρξαν κάποια προβλήματα το πρωί, όταν άργησε να αρχίσει η διαδικασία. Ο κόσμος είναι λίγο περισσότερος από τις προηγούμενες φορές. Το ΚΚΕ έχει δύναμη στο Βέλγιο, γιατί υπάρχει πολλή εργατιά. Είμαστε η δεύτερη δύναμη στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών», είπε ο Φίλιππος Κτενάς, αντιπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Ρέπας είναι εκλογικός αντιπρόσωπος αλλά και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». «Είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος σε αυτό το επίπεδο, πιστεύω ότι είμαι από αυτούς που μπορούν να εργαστούν για το κοινό καλό. Παρόλο που δεν έχω προοπτική να εκλεγώ, στηρίζω την κοινή προσπάθεια», μας είπε.
Υποψήφιος ευρωβουλευτής για τη «Δημιουργία Ξανά» είναι ο Χρήστος Μπεζιρτζόγλου. «Είχαμε τους πρώτους ψηφοφόρους από τις 7 το πρωί!», σχολίασε επί της διαδικασίας. «Είμαι υποψήφιος με τη Δημιουργία ξανά γιατί στηρίζει όσα έλεγε και το 2012, γιατί λέει τις δύσκολες αλήθειες και όχι τα εύκολα ψέματα και γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα κόμματα που μίλησαν για την Ευρώπη», είπε, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χαμένη ψήφος».
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr