Εκλογές 2019: Όλο το καλοκαίρι στις κάλπες
Σενάρια επί σεναρίων ενόψει των εκλογών - Ποια είναι τα επικρατέστερα, ποια μετατρέπουν τις εκλογές σε «απαγορευτικό απόπλου» για διακοπές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν... ενεσοθεραπεία τόνωσης ηθικού, το Ποτάμι... στέρεψε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται... καβάλα στ’ άλογο μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου κι ο Έλληνας ψηφοφόρος «κινδυνεύει» να μην κάνει διακοπές φέτος, υπό την απειλή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας μοιάζει με κινούμενη άμμο τα τελευταία 24ωρα, με τα κόμματα να ανασυντάσσονται, να μετρούν τα κουκιά και να ετοιμάζονται για προεκλογικές εξορμήσεις, ακόμη και στις... παραλίες, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Η κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ανακοίνωσε την τελική ημερομηνία των εκλογών και ότι θα προκηρυχθούν εκλογές μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Οδεύοντας προς την κάλπη, είναι ορατός ο «κίνδυνος» να μην σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες διευκολύνεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τα... ψιλά γράμματα για τους ψηφοφόρους είναι το «κλειδί» για τους επιτελείς των κομμάτων που ρίχνουν το βάρος τους στο πώς θα στήσουν τον προεκλογικό αγώνα.
Οσον αφορά στους ψηφοφόρους, το ενδεχόμενο να πηγαινοέρχονται από την παραλία στην κάλπη, είναι ορατό, καθώς αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις 7 Ιουλίου, ξεκινά μία διαδικασία δύο εβδομάδων διερεύνησης κυβερνητικού σχηματισμού και κατόπιν θα προσέλθουμε ξανά στις κάλπες μέσα στον Αύγουστο!
Το ΚΙΝΑΛ κλειδί των εξελίξεων
Απάντηση σε όσους αντιµετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ ως «δεκανίκι της Ν∆» δίνει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η Φώφη Γεννηµατά ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι στα µετεκλογικά σενάρια. Με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής επιµένει στη λογική της αυτόνοµης πορείας του κόµµατος και καλεί σε συστράτευση τους προοδευτικούς πολίτες, προκειµένου να µπει φρένο στο ενδεχόµενο αυτοδυναµίας της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι µε τη ΝΔ να έχει φτάσει τη συσπείρωσή της στο 92% τα περιθώρια στενεύουν και εκ των πραγµάτων η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει της αναµέτρησης της 7ης Ιουλίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο προγραµµάτων και των δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων. Βεβαίως το Μαξίµου αντιµετωπίζει ως «σύµµαχο» στη στρατηγική της ΝΔ και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος µετά τη χθεσινή παρέµβαση του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ ενός Ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ.
Η ΝΔ
Από την Πειραιώς τονίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξακολουθήσει να εκπέµπει ενωτικά µηνύµατα προς όλους τους πολίτες. «∆εν υπάρχει λόγος να αλλάξουµε τη στρατηγική µας. Επειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια οι Ελληνες αξίζουν την αλήθεια και ρεαλιστικές λύσεις για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Ν∆ θα καταφέρει να τις κάνει πράξη» διεµήνυσε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χθες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, ο πρόεδρος της Ν∆.
Πώς βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση
Ξεκινώντας από την υπόθεση εργασίας ότι τα κόµµατα λαµβάνουν στις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά που απέσπασαν στη µάχη της ευρωκάλπης. Η Νέα Δηµοκρατία στις ευρωεκλογές είχε ένα ποσοστό µε βάση το οποίο µπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόµενη Βουλή και τουλάχιστον τις 151 έδρες.
Γνωρίζει, όµως, πως οι εθνικές εκλογές -σύµφωνα µε την έως τώρα εµπειρία- έχουν διαφορετική φύση και ειδικό βάρος, ενώ η «πίτα» των ψηφοφόρων αναµένεται να είναι µεγαλύτερη, λόγω της συνήθως αυξηµένης συµµετοχής σε σχέση µε τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τη συσπείρωση όσων τον ψήφισαν στις προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις, φιλοδοξώντας να φέρει παράλληλα στην κάλπη ένα σηµαντικό τµήµα ψηφοφόρων που απείχαν την περασµένη Κυριακή. Επιδιώκει, φυσικά, την εκλογική ανατροπή, προσδοκά ωστόσο σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ να µην υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναµίας, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές µε απλή αναλογική.
Τα µυστικά των εδρών
Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτοδυναµίας είναι δύο: Ο βασικός είναι το ποσοστό που θα λάβουν στο σύνολό τους τα κόµµατα που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή, και οι ψήφοι που θα λάβει το πρώτο κόµµα. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόµο, όσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής τόσο µικρότερο είναι το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόµµα για την αυτοδυναµία.
Αν δηλαδή το ποσοστό των «εξωκοινοβουλευτικών» κοµµάτων κυµανθεί µεταξύ του 5% και του 7%, τότε το ποσοστό που χαρίζει αυτοδυναµία στο πρώτο κόµµα θα πρέπει να είναι από 38% έως 38,5%. Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόµµατα συγκεντρώσουν ποσοστό 13% έως 15%, τότε το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος «πέφτει» στο 35% µε 34,5%.
Μάλιστα τα «µαθηµατικά της κάλπης» µπορεί να οδηγήσουν σε ακόµη πιο οριακές καταστάσεις αφού, για παράδειγµα, εάν το ποσοστό των κοµµάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής καταγραφεί στο 8% και το πρώτο κόµµα λάβει ποσοστό 37% θα κερδίσει 150 έδρες στη Βουλή. Αν, υπό τις ίδιες συνθήκες, το ποσοστό του πρώτου κόµµατος είναι 37,2%, τότε διασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.
Σύµφωνα µε τις υπάρχουσες εκτιµήσεις, το ποσοστό των κοµµάτων που αναµένεται να µείνουν εκτός Βουλής, σε περίπτωση εισόδου έξι κοµµάτων, θα κυµανθεί µεταξύ 8% και 12%.
Να θυµίσουµε ότι οι επερχόµενες εθνικές εκλογές θα γίνουν µε βάση τα όσα προβλέπει ο νόµος 3636 του 2008, που εισηγήθηκε τότε στη Βουλή ο νυν Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο συγκεκριµένος νόµος τροποποιούσε τον ήδη υπάρχοντα από το 2004 που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη.
Η βασική διαφορά των δύο συστηµάτων ήταν ο βαθµός ενίσχυσης του πρώτου κόµµατος. Ο νόµος Σκανδαλίδη προέβλεπε «µπόνους» 40 εδρών και ο νόµος Παυλόπουλου ενίσχυση 50 εδρών. Σε ισχύ και στους δύο νόµους ήταν το εκλογικό όριο του 3%.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί
Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Στην περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, τότε ξεκινάει ο τριήμερος κύκλος διερευνητικών εντολών.
Οι διερευνητικές εντολές
Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος καλείται να διερευνήσει μέσα σε τρεις μέρες κατά πόσο είναι εφικτό να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Στην περίπτωση που και αυτός δεν επιτύχει αυτό το στόχο (μέσα σε τρεις μέρες), η διερευνητική εντολή πάει στο τρίτο κόμμα. Εάν δεν ευδοκιμήσει και αυτή η διερευνητική εντολή τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν βρεθεί λύση τότε η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr