Ένωση Κεντρώων: Διαλύεται η ΚΟ μετά την παραίτηση Σαρίδη
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αριθμεί πλέον τέσσερις βουλευτές - Τι δήλωσε ο διαγραφείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τυπικά τέλος σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία αποστασιοποίησης έδωσε με την επιστολή αποχώρησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σαρίδης. Το θέμα είναι όμως ότι η ανεξαρτητοποίηση του κ. Σαρίδη σηματοδοτεί τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, τη διαφοροποίησή του από την οποία είχε κάνει σαφή τόσο με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του 2018 όσο και με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν από λίγες μέρες.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αριθμεί πλέον τέσσερις βουλευτές, τον ίδιο, τον Μάριο Γεωργιάδη, τον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και τον Δημήτριο Καβαδέλλα οπότε με βάση όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, οδηγείται σε διάλυση. Αυτό, υπό άλλες συνθήκες θα σήμαινε απώλεια μιας σειράς προνομίων αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, των διαθέσιμων γραφείων στο Κοινοβούλιο αλλά και τη δυνατότητα ορισμού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και εισηγητή στα νομοσχέδια. Επίσης αφορά τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής, την οποία από την Ένωση Κεντρώων κατέχει ο Μάριος Γεωργιάδης. Ωστόσο με δεδομένη την επικείμενη προκήρυξη εκλογών, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα οπότε στην πράξη, δεν θα δρομολογηθούν αλλαγές, τουλάχιστον όχι εξ αυτού του λόγου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Ένωση Κεντρώων εξέλεξε εννέα βουλευτές στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά είχε σταδιακά σημαντικές διαρροές. Πρώτη αποχώρησε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τον Ιούλιο του 2016 που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ανεξαρτητοποιήθηκε και πάλι. Τον Απρίλιο του 2018 το δρόμο της εξόδου επέλεξε ο Γεώργιος Κατσιαντώνης προσχωρώντας λίγο αργότερα στη ΝΔ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν ο κ. Σαρίδης είχε συγκρουστεί με τον Βασίλη Λεβέντη είχε μεν… ανοίξει την πόρτα, από την οποία πρόλαβε και βγήκε ο Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος προσχώρησε στη συνέχεια στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έτσι ο κ. Σαρίδης παρέμενε μεν στη ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, δίνοντας ωστόσο δείγματα διαφορετικών θέσεων.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σχολίασε με νόημα: «Ο κ. Σαρίδης ήταν εκτός κόμματος εδώ και δύο χρόνια. Ήθελε τον τίτλο του Συμπιλίδη. Ήταν ο μόνος που δεν είχε και τον αποκτά από σήμερα». Ο κ. Λεβέντης μίλησε για προδοσία και την ανάγκη πιο αυστηρών επιλογών στα ψηφοδέλτια επισημαίνοντας πάντως πως όποιος «προδίδει ένα κόμμα πρέπει να παραδίδει την έδρα».
Γιάννης Σαρίδης: «Η Ένωση Κεντρώων δεν ήταν δημοκρατικό κόμμα»
«Η Ένωση Κεντρώων δεν ήταν ποτέ δημοκρατικό κόμμα. Ήταν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Γιάννης Σαρίδης αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την Ένωση Κεντρώων.
Ο κ. Σαρίδης σημείωσε ότι το κόμμα στο οποίο ήταν βουλευτής είχε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν πριν μπει στη Βουλή όπου ο Βασίλης Λεβέντης έκανε το μοναχικό και επίπονο αγώνα του και η δεύτερη όταν μπήκε στη Βουλή. «Εκεί», δήλωσε ο κ. Σαρίδης, «συμμετείχα και εγώ ως βουλευτής όχι του Βασίλη Λεβέντη αλλά της Ένωσης Κεντρώων».
Υποστήριξε ακόμα ότι το δικό του το θέμα ήταν ιδεολογικό, το οποίο, όπως είπε το είχε συζητήσει με τον Βασίλη Λεβέντη από το Σεπτέμβριο του 2018 και διέψευσε ότι συζητά με άλλο κόμμα.
Ερωτηθείς για το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο Γιάννης Σαρίδης διέψευσε τα περί συνεργασίας και περιορίστηκε να πει ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί πριν από ένα χρόνο στο αεροδρόμιο και είχαν συμφωνήσει να βρεθούν, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντηθεί.
Τέλος, ο Γιάννης Σαρίδης στην τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε: «Με κατηγορούσαν για αχάριστο την ίδια στιγμή που εγώ κρατούσα όρθιο κοινοβουλευτικά το κόμμα εις βάρος της όποιας πολιτικής μου εξέλιξης. Έκατσα μέσα για να μη φανώ εγώ ότι γκρέμιζα το κόμμα και προσπαθούσα να πείσω τον πρόεδρο ότι δεν πάμε καλά και κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτό που με διακρίνει είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων. Είμαι συνεπής απέναντι στη συνείδησή μου».
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr