Σε αναζήτηση συμμαχιών όλες οι φυλές της άκρας δεξιάς
Mε βασική συγκολλητική ουσία την αντίθεση στη Συµφωνία των Πρεσπών, τα πρόσωπα που προωθούν τη συνεννόηση -απορρίπτοντας κάθε συζήτηση µε τον Κ. Βελόπουλο προσπαθούν να απευθυνθούν στον ΛΑΟΣ, στη Νέα ?εξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, στην Ελεύθερη Πατρίδα και στον πρώην ευρωβουλευτή της ΧΑ Λευτέρη Συναδινό. Από το προσκλητήριο φαίνεται να απουσιάζουν τα ονόµατα του Πάνου Καµµένου και του Τάκη Μπαλτάκου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναµένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πέρα της Νέας Δηµοκρατίας Δεξιά, καθώς τα κόµµατα και οι κινήσεις του πολυκερµατισµένου αυτού χώρου θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τη µελλοντική δράση τους, µε όσους επιβίωσαν από τον εκλογικό «όλεθρο» να αναζητούν τη µεταξύ τους συνεννόηση. Η 26η Μαΐου επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποπτεύονταν. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καµµένου δεν αποτελούν, πλέον, ισχυρό παίκτη στον συγκεκριµένο χώρο.
Το κόµµα του τέως υπουργού Αµυνας έλαβε µόλις το 0,8% των ψήφων, «πληρώνοντας» επί της ουσίας τη συµµετοχή του στην κυβέρνηση αλλά και την αµφίσηµη στάση του απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών. Πρόσωπα που ανήκουν στη «λεπενική» ∆εξιά, και όχι µόνο, εκτιµούν ότι το «κενό» που αφήνουν οι ΑΝΕΛ µε την αναστολή της δράσης τους, σε συνδυασµό µε την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή, δεν µπορεί να καλυφθεί από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ορισµένοι, µάλιστα, εξ αυτών προχωρούν ένα βήµα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι ένας εκλογικός συνασπισµός που θα απαρτίζεται από τα πολλά µικρά κόµµατα και πρόσωπα αυτού του χώρου θα µπορούσε να διεκδικήσει ακόµα και την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.
Μάλιστα, πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης ευρύτερων δυνάµεων του λεγόµενου «πατριωτικού» χώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει µέχρι σήµερα κάτι χειροπιαστό. Με τα χρονικά περιθώρια µέχρι τις εθνικές εκλογές να πιέζουν ασφυκτικά, µια προγραµµατική συµφωνία µοιάζει µάλλον απίθανη. Ετσι θα εξεταστεί η πιθανότητα µιας µίνιµουµ συµφωνίας σε θέµατα όπως το Μεταναστευτικό, η αντίθεση στη Συµφωνία των Πρεσπών και η ασφάλεια. Τα πρόσωπα που προωθούν αυτήν τη δεξιά συµµαχία -απορρίπτοντας κάθε συζήτηση µε τον Κ. Βελόπουλοπροσπαθούν να απευθυνθούν στον ΛΑΟΣ, στη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, στην Ελεύθερη Πατρίδα, στον πρώην ευρωβουλευτή της ΧΑ Λευτέρη Συναδινό, αλλά και σε πρόσωπα εκτός χώρου, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς που µε το δικό του ψηφοδέλτιο κατέγραψε επίδοση 1,5%.
Ο ρόλος Αϊβαλιώτη
Ο ΛΑΟΣ, παρά την παραίτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την ηγεσία του την εποµένη των ευρωεκλογών, απέδειξε ότι παραµένει ένας υπολογίσιµος παίκτης στον χώρο της άκρας ∆εξιάς, αφού απέσπασε ποσοστό 1,2%. Η διαφαινόµενη µετακίνηση του Κώστα Αϊβαλιώτη στην Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου είναι και το κλειδί που θα µπορούσε να ξεκλειδώσει τη συµµετοχή του ΛΑΟΣ σε ένα µετωπικό εκλογικό σχήµα, αφού θα κόψει εντελώς τους δεσµούς µε τη γενιά εκείνη που συµµετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήµου. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους παίκτες.
Η Νέα ∆εξιά έχει οργανωτική βάση ισχυρή και ο ίδιος έχει πολύ µεγαλύτερη επιρροή στους δεξιούς ψηφοφόρους από το αποτέλεσµα που κατέγραψε. Ο υποστράτηγος ε.α. Λ. Συναδινός αλλά και τα στελέχη της Ελεύθερης Πατρίδας έχουν ισχυρά ερείσµατα στους απόστρατους των Ενόπλων ∆υνάµεων. Ο Νότης Μαριάς, αν και βολιδοσκοπήθηκε προκειµένου να συµµετάσχει ακόµα και ως επικεφαλής του εγχειρήµατος, φαίνεται ότι δεν επιθυµεί να λάβει µέρος στη µάχη των εθνικών εκλογών. Από τη στιγµή που βασική συγκολλητική ουσία του συγκεκριµένου εγχειρήµατος αποτελεί η αντίθεση των συµµετεχόντων στη Συµφωνία των Πρεσπών, ρόλο πρωταγωνιστή θα µπορούσε να παίξει ο µέχρι πρότινος πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γεώργιος Τάτσιος.
Μπορεί να µην έχει κόµµα, όµως η στάση του το προηγούµενο διάστηµα ανέβασε κατακόρυφα τις «µετοχές» του στον λεγόµενο «πατριωτικό χώρο». Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι από το «προσκλητήριο ενότητας» απουσιάζουν τα ονόµατα του Πάνου Καµµένου και του Τάκη Μπαλτάκου. Ο χώρος δεν «συγχωρεί» το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση αµέσως µόλις έγινε γνωστό το περιεχόµενο της Συµφωνίας των Πρεσπών, αλλά περίµεναν να ψηφιστεί πρώτα στην ελληνική Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr