Βούτσης: Από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο για να πάμε σε εκλογές
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μέχρι τη διάλυσή της η κυβέρνηση διατηρεί πλήρως τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με κυρώσεις των συμφωνιών και των κωδίκων που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή θα προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Βουλής προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής», κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τη διάλυσή της «η κυβέρνηση έχει πλήρως τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της».
Ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως την άλλη εβδομάδα (από τις 10-13 Ιουνίου) πρέπει ο πρωθυπουργός να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. «Κατά το Σύνταγμα, δεν μπορεί να γίνει διάλυση πριν από τις 30 μέρες», άρα η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τετάρτη θα αρχίσει η εξέταση των κωδίκων στις επιτροπές, ενώ στην Ολομέλεια θα συζητηθούν η κύρωση συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και η κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους. Στη συνέχεια, από το πρωί της Πέμπτης θα εισαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της κύρωσης των κωδίκων, ενώ την Παρασκευή θα αρχίσει η συζήτηση για την κύρωση σύμβασης του υπουργείου Υγείας που πρόκειται άμεσα να αναρτηθεί και αφορά δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο πρόεδρος της Βουλής, όσον αφορά στους κώδικες, τόνισε πως έχει γίνει εγκαίρως η δημόσια διαβούλευση και ότι μόνο ο τρόπος με τον οποίο έρχονται στη Βουλή είναι ενδεικτικός του ότι υπάρχει συγκερασμός απόψεων. Στα λοιπά νομοσχέδια που θα εξεταστούν «δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί μικρός αριθμός τροπολογιών». Μάλιστα, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ευελπιστώ πως δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα».
Οι θέσεις των κομμάτων
Η ΝΔ, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, προανήγγειλε ότι δεν θα συμμετάσχει. Αρνητική στάση τηρούν επίσης το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τη δική τους επιχειρηματολογία, ενώ επιφυλακτικό είναι το Ποτάμι. Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας από τη ΝΔ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μια μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά αξίζει».
Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και διαδικασίες εξπρές για την κύρωση των κωδίκων». Είπε ακόμα πως «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να επεξεργαστεί τους κώδικες και να αποφασίσει». Και προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής, όχι, δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό τον δρόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακόμα και την τελευταία στιγμή εις βάρος των θεσμών».
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ δήλωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν τη διαδικασία. Τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί. Το γεγονός ότι έρχονται τώρα, και σοβαρά μάλιστα -ιδιαίτερα οι κώδικες-, μας δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των επιτροπών. Θα καταγγείλουμε αυτό το γεγονός, θα εκφράσουμε τη θέση μας, αλλά δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία».
Αλλά και το Ποτάμι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη διαδικασία όταν και αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς, «το Ποτάμι θα παίξει τον θεσμικό του ρόλο, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή, και αν χρειαστεί να αποχωρήσουμε, θα αποχωρήσουμε. Δηλαδή, αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και το Ποτάμι θα αποχωρήσει. Θα φύγουμε όταν πρέπει να φύγουμε».
Παρέμβαση της Βουλής για μη παραγραφή στην υπόθεση Παπαντωνίου
Ο κ. Βούτσης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε επίσης ότι παραπέμπεται στην Ολομέλεια η λήψη απόφασης για την υιοθεσία των παιδιών του υποπλοιάρχου του Λιμενικού, Κυριάκου Παπαδόπουλου (του φύλακα αγγέλου των προσφύγων), που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο από καρδιακό επεισόδιο. Ακόμα, υποστήριξε ότι με συναίνεση της Διάσκεψης των Προέδρων θα φθάσει επιστολή στον ανακριτή Ορφανίδη, που είχε πρόσφατα αποστείλει επείγουσα έγκληση για την υπόθεση Παπαντωνίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η εξέταση ώστε να μην υπάρξει παραγραφή.
Σημειώνεται ότι, αν και πληροφορίες δεν απέκλειαν εισαγωγή του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες στον προγραμματισμό αυτών των ημερών, ο κ. Βούτσης είπε πως μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, αλλά πρόκειται για «ύλη προς δημόσια συζήτηση στην επόμενη περίοδο της Βουλής».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr