Αυτοδυναµία και συναίνεση το «µείγµα» της ΝΔ
Στο Μοσχάτο παρακολουθούν στενά τόσο τον εξοβελισµό Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ όσο και τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνει η εµφάνιση της Ελληνικής Λύσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα δεδομένα που προέκυψαν από την τριπλή κάλπη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και άγνωστες µεταβλητές, τέτοιες που επιδρούν σε κάθε εκλογική αναµέτρηση, επιχειρούν να αναλύσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο στον δρόµο προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Ο εκλογικός στόχος έχει ήδη τεθεί διά στόµατος του προέδρου της Ν∆: Η συγκρότηση µιας ισχυρής και αποτελεσµατικής κυβέρνησης, που οδηγεί σε µια αυτοδύναµη Ελλάδα, απεγκλωβισµένη από εξαρτήσεις και… παρεµβολές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Στον σχεδιασµό του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, όπως µεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, µια πιθανή όσο και προσδοκώµενη αυτοδυναµία δεν αποκλείει ευρύτερες µετεκλογικές συγκλίσεις. Τουναντίον, τις ευνοεί και τις επιδιώκει. Και αυτό γιατί η αναζήτηση κοινών τόπων µε άλλες πολιτικές δυνάµεις υπαγορεύεται σε µεγάλο βαθµό και από την κοινοβουλευτική αριθµητική, όπως στην περίπτωση του εκλογικού νόµου, όπου η άµεση αλλαγή του απαιτεί 200 βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, η µετεκλογική συνεννόηση, που υποστηρίζει από το 2016 ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, άπτεται ευρύτερων ζητηµάτων: από την ολοκλήρωση της συνταγµατικής αναθεώρησης, η οποία επιτάσσει από συναινετική προσέγγιση, έως τολµηρές µεταρρυθµίσεις, που θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθούν στην πρώτη φάση της επόµενης διακυβέρνησης.
Οι άγνωστοι Χ
«Οι βεβαιότητες στην πολιτική είναι ο εχθρός κάθε υποψηφίου» απαντά σχεδόν µονότονα εξ απορρήτων σύµβουλος του κ. Μητσότακη στα αλλεπάλληλα δηµοσιογραφικά ερωτήµατα για το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αυτό, βεβαίως, δεν σηµαίνει πως η Πειραιώς κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Η εντυπωσιακή εκλογική συγκοµιδή της Ν∆ έχει θέσει ένα µάλλον ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, ωστόσο οι επιδόσεις κάθε µονοµάχου το βράδυ των βουλευτικών εκλογών θα καθοριστούν από σειρά παραµέτρων που θα µορφοποιηθούν στις επόµενες τέσσερις εβδοµάδες.
«Events, dear boy, events», όπως έλεγε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακµίλαν. Αυτά απουσιάζουν ακόµη από την άτυπη έως τώρα προεκλογική περίοδο, τέτοια που µπορούν να ανατρέψουν παραδοχές και να µεταβάλουν σε µικρό ή µεγαλύτερο βαθµό τις επιµέρους κοµµατικές τακτικές, εκµυστηρεύεται επιτελικό στέλεχος της Νέας ∆ηµοπκρατίας. Υπό διαµόρφωση, εξάλλου, µοιάζει να είναι και η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, µετά το ηχηρό ράπισµα που δέχθηκε το κυβερνών κόµµα στις πρόσφατες εκλογές.
Συνοµιλητής του προέδρου της Ν∆ εξηγεί πως τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να διεξαγάγουν µια προεκλογική εκστρατεία που απαιτεί εξωστρέφεια και πολιτική αυτοπεποίθηση, ώστε να προτείνει λύσεις σε απαιτητικά προβλήµατα, την ώρα που το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα τα υποχρεώνει να κάνουν αυτοκριτική και την απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις ενδοσκόπηση για το τι πήγε λάθος τα προηγούµενα 4,5 χρόνια. Επιπλέον, ασαφές παραµένει ποια τµήµατα του εκλογικού σώµατος τείνουν ευήκοα ώτα στα προεκλογικά διλήµµατα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καθιστά ακόµη παρακινδυνευµένη την όποια πρόβλεψη της συσπείρωσής του και άρα και του τελικού εκλογικού αποτελέσµατος.
Σε κάθε περίπτωση, η όψιµη απόπειρα του κ. Τσίπρα να εµφανισθεί ως αντίβαρο στις δήθεν απειλητικές διαθέσεις της Κοµισιόν προσκρούει, όπως σηµειώνεται από την Πειραιώς, στην εµπεδωµένη πλέον αίσθηση σε Βρυξέλλες και Αθήνα πως ο απερχόµενος πρωθυπουργός ταυτίστηκε απόλυτα επί 4,5 χρόνια µε τους δανειστές. Στη Ν∆ δεν ανησυχούν από τα καµπανάκια της Κοµισιόν, καθώς, όπως τονίζουν, η δυναµική της επικείµενης «γαλάζιας» νίκης θα υπερκεράσει ακόµη και το επιπλέον κόστος των προεκλογικών µέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εµφανίζονται κατηγορηµατικοί ότι δεν θα απαιτηθούν έκτακτα µέτρα για να εφαρµοσθεί το πρόγραµµα του κόµµατος. Τα ίδια στελέχη, πάντως, δεν παραγνωρίζουν ούτε υποτιµούν τη σηµασία των ναρκών που αφήνει πίσω της η απερχόµενη κυβέρνηση, όπως η ∆ΕΗ, οι αστικές συγκοινωνίες και τα κόκκινα δάνεια.
Αναφορικά µε το σκέλος των δικαστικών διεκδικήσεων, από το Μοσχάτο διαµηνύουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές στον χρόνο και στα δηµοσιονοµικά περιθώρια που θα υπάρχουν. Στον αντίποδα, το βασικό πολιτικό δίληµµα της Πειραιώς δεν αλλάζει. Το δίπτυχο «ανάπτυξη - δουλειές» και «ενότητα», εξηγεί επιτελάρχης του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, δεν κινητοποίησε µόνο τη «γαλάζια» εκλογική βάση, αλλά και κοινωνικά στρώµατα, εκτός των παραδοσιακών κοµµατικών τειχών, τα οποία, όπως λέγεται, ύστερα από µακρά περίοδο οικονοµικής καχεξίας ταυτίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη µε τον πολιτικό που θα διαχειριστεί την επόµενη ηµέρα.
Εξ ου και στο «γαλάζιο» προεκλογικό κάδρο ο κ. Μητσοτάκης θα εµφανίζεται να σκιαγραφεί τους βασικούς όρους του αύριο της χώρας, να εξειδικεύει µέσω στοχευµένων κοµµατικών εκδηλώσεων συγκεκριµένους τοµείς της κυβερνητικής του πρότασης, απευθυνόµενος κυρίως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αναποφάσιστοι, αλλά και να αποφεύγει τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, κατεξοχήν γνώρισµα, όπως σηµειώνεται, της επικοινωνιακής τακτικής του Μεγάρου Μαξίµου. Τούτο, βεβαίως, δεν σηµαίνει πως στην Πειραιώς αγνοούν το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.
Τόσο ο εξοβελισµός του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνηµα Αλλαγής όσο και τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνει στα δεξιά της παράταξης η εµφάνιση του κόµµατος Ελληνική Λύση παρακολουθούνται στενά από το Μοσχάτο. Στο «γαλάζιο» επιτελείο είναι εδραία η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει µεγάλα περιθώρια διείσδυσης στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, ιδίως µετά τη µη κάθοδο του Ποταµιού στις επικείµενες εκλογές. Την ίδια ώρα, ο όρος «νέος πατριωτισµός», που επιστρατεύει εσχάτως ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, επιχειρεί να διεµβολίσει τους σχηµατισµούς στα δεξιά του κόµµατος, στοχεύοντας να µειώσει την επιρροή των υπερσυντηρητικών ρητορικών.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr