Αποκαλύψεις Παπανδρέου για Σαμαρά, έλλειμμα, δημοψήφισμα και Καραμανλή
Για όλους και για όλα με μια ιστορική πολιτική αναδρομή μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες από τις συνομιλίες που είχε τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Κώστα Καραμανλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες να επιλέξουν με περίσκεψη και με αυτογνωσία, με την καρδιά και τη λογική, αν θα αλλάξουμε πορεία ή αν θα παραμείνουμε στο τέλμα και το αδιέξοδο που μας έφεραν 8 χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον ΣΚΑϊ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αλλαγή πορείας της χώρας , δεν μπορεί να υπάρξει με απλή εναλλαγή κυβέρνησης και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. «Είπαν και οι δύο ψέματα. Έδωσαν κάλπικες και αδιέξοδες υποσχέσεις. Έχουν ευθύνη που η χώρα κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα παρέμειναν υπηρέτες ενός πελατειακού συστήματος που ενδιαφέρεται μόνον για τη νομή της εξουσίας και όχι για την αλλαγή της.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι παραμένει σταθερά σε ό,τι έλεγε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση:«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου υπάρχει ελπίδα και προοπτική για βιώσιμη διέξοδο και μάλιστα, όπως είπε, προοδευτική της Ελλάδας από τη κρίση. «Υπάρχει η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της και τις πολιτικές της, θόλωσε στα μάτια των πολιτών τις προοδευτικές αξίες», ανέφερε.
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την Παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Όσο πιο ισχυρή κάνετε την Παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε . Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την Παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».
Παράλληλα ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις δηλώσεις Γιούνκερ για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με το έλλειμμα το 2004-2009.
Το λάθος του Καραμανλή με την Τουρκία το 2004
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι το 2004 πριν τις εκλογές, «είχαμε φτάσει στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία και ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και τις επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων μας στα πλαίσια των 12 μιλίων. Με κάποιες πρόνοιες να υπάρξει μια διέλευση ελεύθερη κτλ. Αποφασίσαμε τότε με τον κ. Σημίτη ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία ένα μήνα πριν τις εκλογές. Διότι θα γινόταν προεκλογικό παιχνίδι σε βάρος των συμφερόντων μας. Αποφασίσαμε ότι αν κερδίζαμε θα συνεχίζαμε, αν χάναμε, θα ενημερώναμε τον Κώστα Καραμανλή όπως και το έκανα». Όπως είπε, μεταβίβασε στον νεοεκλεγέντα τότε πρωθυπουργό πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία, αλλά εκείνος έκανε πίσω. «Έκανε πολύ μεγάλο λάθος και δεν κινήθηκε, καθώς η πολιτική της ΝΔ ήταν ‘άστα, μη πειράξεις τίποτα, μη δοκιμάσεις τίποτα».
Για το αν βλέπει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά τις εξελίξεις στη περιοχή με την ΑΟΖ, απάντησε: «Πρέπει να υπάρχει η ελπίδα για νέες διαπραγματεύσεις. Δεν είναι όμως θετικό να ξεκινήσουν κάτω από μια απειλή, και μια λογική παραβίασης του εθνικού δικαίου. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει ο ΟΗΕ. Οι εξελίξεις με την ΑΟΖ δεν βοηθούν ούτε τους τουρκοκύπριους γιατί και αυτοί έχουν να κερδίσουν από αυτή την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και πρέπει να συμβάλει ο ΟΗΕ».
Για τις ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Τουρκία είπε: «Η ελπίδα θα ήταν ότι με τις δηλώσεις της ΕΕ (προς τη Τουρκία) δεν θα χρειαστούν κυρώσεις καθώς πάντα έχουν και άλλες επιπτώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις σε μια γειτονική χώρα επηρεάζουν και εμάς. Θα είναι σημαντικές αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της Τουρκίας».
Τι είχα πει στο Αντώνη Σαμαρά - Λάθος που δεν έκανα δημοψήφισμα
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως όταν ήταν πρωθυπουργός, έβαλε τη χώρα πάνω από το κίνημα, επαναλαμβάνοντας ξανά τα λόγια του κ. Γιούνκερ. Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας:
«Ποιος έφερε την ακυβερνησία στην Ελλάδα; Όταν εγώ ζήτησα από τον κ. Σαμαρά και είχαμε 260 ψήφους στη Βουλή με τον κ. Παπαδήμο και δύο χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ακόμα και θα τελειώναμε με το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς επέμενε σε εκλογές και έριξε ουσιαστικά τον κ. Παπαδήμο για να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογές, και μετά μας ρωτάει η ΝΔ για ακυβερνησία; Επί κ. Σαμαρά βγήκε ουσιαστικά ένα κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ το 2012». Πρόσθεσε ότι είχε πει στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει από τα φοιτητικά του χρόνια, «εδώ έχουμε 260 ψήφους, τί τις θες τις εκλογές; Πιθανόν να θες να γίνεις κάποια στιγμή πρωθυπουργός αλλά δεν αξίζει για 260 ψήφους να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα μπορούς ένα κάνει ο οποιοσδήποτε στη χώρα; Στη παιδεία, δημόσια διοίκηση, να χτυπήσουμε τη διαφθορά; Μου απάντησε ότι δεν γίνεται αυτό το πράγμα και πρέπει να πάμε σε εκλογές». Θεώρησε λάθος που δεν έκανε το δημοψήφισμα, αφού δεν ήξερε πως θα είχαμε άλλα 8 χρόνια περιπέτειας με τα μνημόνια.
Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τον Ανδρέα
Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «μιμηθεί» τον πατέρα του, και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στη στρατηγική και φιλοσοφία του, και αν τον ενοχλεί, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί. Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του», και έκανε λόγο για «απομιμήσεις». «Εάν πράγματι (ο Τσίπρας) πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και τα πάλευε, στο να φτιάξουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τότε δεν θα ήταν απομίμηση, θα λέγαμε ότι πράγματι ακολουθεί κάποιες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν το έκανε. Άρα κρίθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη παράδοση του Ανδρέα και τους αγώνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr