Τσίπρας: Αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή απαίτηση για περισσότερη δημοκρατία
«Δεν σκοπεύουμε στο τέλειο σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει τέλειο Σύνταγμα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το γεγονός ότι η «η διαδικασία της αναθεώρησης έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου», επεσήμανε στην αρχή της παρέμβασής του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ανέδειξε τη θέση ότι ο χρονική στιγμή για την Αναθεώρηση δεν «έχει να κάνει με σύμπτωση αλλά είναι θέμα επιλογής».
Υπογράμμισε ότι «ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά ανέδειξε την ανάγκη να ξεπεραστούν ανεπάρκειες» για να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν ήταν ανεπάρκεια το πολιτικό και διοικητικό χάος αλλά ήταν πολιτική επιλογή». Είπε χαρακτηριστικά ότι «από το κίνημα των πλατειών στην αρχή της κρίσης αναδύθηκε ακριβώς αυτό το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία» και με τη διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα «ερχόμαστε να αφουγκραστούμε αυτή τη λαϊκή απαίτηση».
Πρόσθεσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια πρόταση που κοιτάει προς τα μέσα. Μέσα στην παγκόσμια μεταδημοκρατική συνθήκη είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε» με κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την κατάργηση των προνομιακών χειρισμών υπέρ των ελίτ. «Δεν σκοπεύουμε στο τέλειο σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει τέλειο Σύνταγμα. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας με στόχο να αναζητήσουμε συναινέσεις και εκτιμώ ότι αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων έστω και από άλλη πολιτική αφετηρία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Να εμπιστευόμαστε τον λαό»
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις για το κομμάτι της πρότασης που αφορά στις αλλαγές σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως κατεβλήθη προσπάθεια να ξεπεραστεί ο κίνδυνος από τυχόν δυϊσμό στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας. «Η δική μας πρόθεση είναι να μην δημιουργήσουμε έναν διπολικό κίνδυνο», επισημαίνοντας επίσης κι έναν δεύτερο κίνδυνο να «δημιουργηθεί το αντικίνητρο συναίνεσης για το πρόσωπο που εκ του Συντάγματος πρέπει να είναι ο ανώτατος άρχοντας και εγγυητής της Δημοκρατίας.
Παραφράζοντας μια ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προτιμά τα λάθη του λαού παρά το αλάθητο των εκπροσώπων του. Γι αυτό πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό γιατί πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη Δημοκρατία που είναι το ίδιο ακριβώς». Σε αυτή τη βάση ζήτησε στήριξη της πρότασης για τα δημοψηφίσματα αλλά και για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, όπως και τις προτάσεις που θέλουν να καταργήσουν τους θεσμούς που στηρίζουν την ύπαρξη του πελατειακού κράτους: τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών και να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση με εκείνη που αφορά όλους τους υπόλοιπους πολίτες». Όπως είπε «έχει έρθει η ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στη βουλευτική ασυλία ώστε να καλύπτονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών».
«Πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας»
Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια πως «η Πολιτεία, η Εκκλησία, το Κοινοβούλιο οι πολίτες αλλά και οι πιστοί έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, για να ξεπεραστούν ιστορικές εκκρεμότητες, για διάκριση των ρόλων και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μια επωφελή συνεργασία εκεί που αρμόζει. Καμιά πλευρά δε θέλει ένα καθεστώς που ενισχύει τη σύγχυση για τα όρια της σχέσης και το ρόλο τους».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να υπερβούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσουν απαντήσεις. «Να αρθεί το Κοινοβούλιο στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν». Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με το θέμα της κοινωνικής προστασίας, της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναγκαίας κοινωνικής παρέμβασης «που επερωτά τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr