Πάνος Ρήγας στο Έθνος: «Έχουµε τα µέσα να ακυρώσουµε κάθε επιβουλή»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας και υποψήφιος στον ?υτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών θεωρεί ότι οι εταίροι έχουν πλέον αντιληφθεί το µέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Τουρκίας να δηµιουργήσει τετελεσµένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ θα ήταν τυχοδιωκτισµός. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας, Πάνος Ρήγας, διαβεβαιώνει ότι η χώρα µας έχει το φρόνηµα και τα µέσα να ακυρώσει οποιαδήποτε επιβουλή.
Κύριε Ρήγα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί. Πιστεύετε ότι θα επιχειρήσει γεωτρήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ;
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει, όσον αφορά τη διαχείριση των ζητηµάτων της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, την τακτική των προκλήσεων και της παραβατικότητας, την οποία εντάσσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο µιας στρατηγικής αναθεώρησης της θέσης της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Λειτουργεί µε όρους και κανόνες που δεν συνάδουν µε τη σύγχρονη αντίληψη περί διεθνών σχέσεων. Επιχειρεί να επιβάλει αυτό που ο ίδιος θεωρεί «εθνικό συµφέρον» για την Τουρκία, παραβαίνοντας τους κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και προσπαθώντας να αξιοποιήσει, στη βάση µιας καταδροµικής λογικής, στο µέγιστο τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και τις οικονοµικές σχέσεις που έχει µε τις χώρες της Ευρώπης. Επιχειρεί επίσης να κάνει δικά του εργαλεία τα προβλήµατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών που την απαρτίζουν, όπως είναι τα ζητήµατα της ενεργειακής ασφάλειας και το Προσφυγικό, προκειµένου να εκβιάσει οφέλη. Το µόνο που σίγουρα καταφέρνει όµως µε αυτόν τον τρόπο είναι να διακινδυνεύει να θέσει τη χώρα του εκτός των λειτουργιών του διεθνούς συστήµατος ασφάλειας και σταθερότητας. Ως προς τη χώρα µας µπορώ να σας πω ότι η «διεθνοποίηση» της τουρκικής προκλητικότητας είναι κάτι που µας διευκολύνει στους χειρισµούς µας, γιατί γίνεται πλέον αντιληπτό στους εταίρους µας το µέγεθος του προβλήµατος. Αυτό όµως δεν µας εφησυχάζει. ∆ιασφαλίζουµε τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα, αξιοποιώντας το πολιτικό και το διπλωµατικό µας κεφάλαιο, υπό τη σκιά της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων µας ∆υνάµεων. Εχοντας αυτά ως δεδοµένα, θεωρώ ότι θα ήταν τυχοδιωκτισµός και ένα βήµα στο κενό το να επιχειρηθεί από την Τουρκία οποιουδήποτε είδους τετελεσµένο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η Ελλάδα είναι έτοιµη να αντιδράσει;
Η Ελλάδα είναι έτοιµη να προασπίσει αποτελεσµατικά τα κυριαρχικά της δικαιώµατα έναντι οποιασδήποτε απειλής. Ο ελληνικός λαός είναι λαός ειρηνικός και οι Ενοπλες ∆υνάµεις µας είναι µια ισχυρή δύναµη αποτροπής. Οµως µέχρις εδώ, από εκεί και πέρα είµαστε σε θέση, έχουµε το φρόνηµα και τα µέσα να βάλουµε εµπόδιο και να ακυρώσουµε οποιαδήποτε επιβουλή. Το ζήτηµα αυτό δεν επιδέχεται ούτε αµφισβήτηση, αλλά ούτε και παραπέρα συζήτηση.
Ορισµένοι προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στις εθνικές εκλογές. Ειλικρινά, το παιχνίδι γυρίζει;
Το να προεξοφλείς ένα εκλογικό αποτέλεσµα δεν είναι και τόσο φρόνιµο. Η λειτουργία της κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας δεν είναι ούτε µονοσήµαντη ούτε ευθύγραµµη. Προφανώς, πηγαίνοντας προς την κάλπη των εθνικών εκλογών, όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά και εµείς αγωνιζόµαστε και πιστεύουµε στη νίκη, στην επιβεβαίωση των επιλογών και του στρατηγικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Οι εκλογές της 7ης Ιούλη δεν είναι το τέλος µιας µεγάλης πορείας για την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσµο στη χώρα µας, αλλά ένας σταθµός επανεκκίνησης. Ποτέ για εµάς, για την Αριστερά, το ζητούµενο δεν ήταν η συµµετοχή στη νοµή της εξουσίας, αλλά η νοµή της εξουσίας σε όφελος των πολλών. Αυτός είναι ο πυρήνας του απολογισµού του κυβερνητικού µας έργου αλλά και ο πυρήνας του προγραµµατικού µας λόγου.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι εφόσον η Ν∆ είναι πρώτο κόµµα, όχι όµως και αυτοδύναµη, θα οδηγηθούµε σε κάλπες αυγουστιάτικα...
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εκβιάσει τον λαό και να τον... απειλήσει µε νέες εκλογές που θα είναι µε απλή αναλογική. Πρόκειται για µια εκλογική τακτική που στοχεύει στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων της Ν∆. Αυτό ταυτόχρονα προδίδει και µια ανασφάλεια, παρά τις όποιες θριαµβολογίες τους που εκπορεύονται από το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης. Τα επικοινωνιακά επιτελεία της Ν∆ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κάλπη της επόµενης Κυριακής θα αρχίσει να γεµίζει από την αρχή και συνεπώς τίποτε δεν είναι δεδοµένο.
Πιστεύετε ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν θα έµπαινε σε µια κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας;
Το Κίνηµα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει προ πολλού την αθωότητά τους. Να θυµίσω την κυβέρνηση Παπαδήµου και την κυβέρνηση Σαµαρά - Βενιζέλου. Ο τρόπος µε τον οποίο πολιτεύεται το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του, αυτό που δείχνει είναι ότι αντικειµενικός σκοπός του είναι η συµµετοχή στη νοµή της εξουσίας αλλά και η ίδια η πολιτική του επιβίωση. Αν το εκλογικό αποτέλεσµα ευνοεί µια τέτοια εκδοχή, δεν νοµίζω να υπάρχει πρόβληµα κυβερνητικής συνεύρεσης Ν∆ - ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου η προϋπόθεση της προγραµµατικής σύγκλισης υπάρχει, καθώς η ηγεσία του πρώην ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως εισχωρήσει στον νεοφιλελευθερισµό.
Πείτε µου τα πλεονεκτήµατα του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας...
Η βασική διαφορά του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό της Ν∆ αντιστοιχεί στη διαφορά που υπάρχει µεταξύ από τη µια του νεοφιλελευθερισµού, όπου κυριαρχεί η αντίληψη ότι η οικονοµία από µόνη της θα λύσει τα πάντα και όποιος αντέξει µέχρι τότε, και από την άλλη της δικής µας άποψης, της αριστερής και προοδευτικής, που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εδώ ακριβώς λοιπόν είναι και το πλεονέκτηµα του ΣΥΡΙΖΑ. Για εµάς ο άνθρωπος αποτελεί το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και τον άνθρωπο πρέπει να υπηρετεί η οικονοµία και όχι το αντίθετο. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Ν∆ λέει πως θα κάνει τις όποιες «παροχές» που εξαγγέλλει προς τον λαό, αφού πρώτα δώσει παροχές και προνόµια σε αυτούς που θεωρεί πυλώνες της οικονοµίας, στους µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr