Κυβέρνηση: Το πακέτο της ΔΕΘ τώρα στο προσκήνιο
Το τελικό «ΟΚ» της Κομισιόν για το θέμα των συντάξεων στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ερχόμενης Τετάρτης περιμένει η κυβέρνηση, προτού σχολιάσει και επισήμως τη θετική κατάληξη στο αίτημά της για διάσωσή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα της μη περικοπής στις συντάξεις θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών μόνο εφόσον υπάρξει κάποια χώρα που θα διατυπώσει ενστάσεις για την ακύρωση του μέτρου.
Το Μαξίμου υποδέχθηκε χθες με ψυχραιμία τα θετικά νέα από το EuroWorking Group, επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους έως ότου οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. O ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Summit της Θεσσαλονίκης, είπε: «Οπως θα έχετε πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς φοβάμαι ότι για ακόμη μία φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων».
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το θέμα έχει «κλειδώσει» εδώ και καιρό και η Αθήνα περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σημειωτέον πως με βάση πληροφορίες του «Εθνους» αυτό συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ολαφ Σολτς, όπου απλώς ο Γερμανός αντικαγκελάριος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μη «σηκώσει» το θέμα, τουλάχιστον έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 του μήνα.
Η μία μεγάλη εκκρεμότητα για την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει τελειώσει, κάτι που της επιτρέπει να πάρει ανάσα και να επικεντρώσει το βάρος της στην ψήφιση των θετικών μέτρων της ΔΕΘ στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Υπάρχει όμως και ακόμη μία μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή που σχετίζεται με το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο της επίσκεψης του Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιγνάτιου-Εφραίμ Β’ στο Μαξίμου, παρουσία και του Αριχεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος συζήτησαν για τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην ψήφιση των θετικών μέτρων που έχουν προαναγγελθεί επικεντρώνεται η κυβέρνηση
«Η συζήτησή τους ήταν ενημερωτική» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τονίζοντας ότι βούληση του Προκαθημένου της Εκκλησίας είναι να υπάρξει κατάληξη σε μία απόφαση και στην Εκκλησία ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με την κυβέρνηση.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί την πρόοδο της συμφωνίας και μάλιστα επιμένουν ότι το συνολικό της πλαίσιο ήταν μια πρόταση του ίδιου του Ιερώνυμου, ο οποίος πιστεύει στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Στο μεταξύ, οι τόνοι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πέφτουν, ενώ ο ίδιος ο Βαρθολομαίος φέρεται να έχει πει σε μέλος της κυβέρνησης πως εάν χρειαστεί θα στείλει μία επιτροπή στην Ελλάδα για συζήτηση επί του θέματος.
Κρίσιμο ρόλο στα Βαλκάνια έχει η Βόρεια Ελλάδα
Μήνυμα για τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Thessaloniki Summit που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. «Η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και τον βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις τριών αλληλένδετων διαδικασιών. Πρώτη είναι η διαδικασία της επίλυσης διαφορών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο» είπε.
Δεύτερη διαδικασία, «αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ -Αλβανία - Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών».
Τρίτη διαδικασία, όπως ανέφερε, είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εξετάζεται η ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στόχος θα είναι η προώθηση αρχικά ήπιων δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτοβουλίας στη ΝΑ Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο δράσεων υποστήριξης των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.
Εγκώμιο από τον Πάιατ
Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε χθες στο Thessaloniki Summit ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. «Η Ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η Συμφωνία (των Πρεσπών). Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν σκληρά για να την προωθήσουν».
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κ. Πάιατ στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου είπε, αναφερόμενος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την Κύπρο, πως «η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων του νησιού σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της» είπε ο κ. Πάιατ, ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και η πρέσβης της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr