Μετεκλογικοί τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή στον αστερισµό της εσωστρέφειας
Σε σκληρή αντιπαράθεση µεταξύ της Φώφης Γεννηµατά και των εσωκοµµατικών επικριτών της εξελίσσεται η συζήτηση για την αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Να εκτονώσει την ένταση που κορυφώνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και να ανακόψει την εκδήλωση φυγόκεντρων τάσεων επιχειρεί η Φώφη Γεννηµατά, την ώρα που στελέχη του κόµµατος ασκούν αυστηρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη για τη στρατηγική που επελέγη µεταξύ ευρωκάλπης και εθνικών εκλογών.
Η όλη ατµόσφαιρα επαναφέρει τον κίνδυνο της εσωστρέφειας και προϊδεάζει για ένα «καυτό» φθινόπωρο µεταξύ των αντιµαχόµενων πλευρών. Οι «προεδρικοί» επιχειρούν να αναδείξουν το 8,1% ως ισχυρή και σταθερή βάση για την αυτόνοµη πορεία του ΚΙΝΑΛ, αντιµετωπίζουν ωστόσο την κριτική διαφόρων πλευρών.
Ποιοι αντιδρούν
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι πολιτικοί φίλοι του διαπιστώνουν, αναλύοντας το αποτέλεσµα, ότι το ΚΙΝΑΛ απέτυχε στον στόχο αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυξήσει τις δυνάµεις του κατά 8 µονάδες από τις ευρωεκλογές, ενώ η Ν∆ πέτυχε νίκη και καθαρή αυτοδυναµία.
Οι παπανδρεϊκοί ασκούν επίσης αυστηρή κριτική για τη σύγχυση που δηµιούργησε η ρητορική περί ψήφου ανοχής στη Ν∆. Άλλα στελέχη όπως ο ∆ηµήτρης Κρεµαστινός, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στα ∆ωδεκάνησα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάγκη συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ µε τον ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν την υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού πόλου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Σταµάτης Μαλέλης, εκ των βασικών συνεργατών της κυρίας Γεννηµατά, συνόδευσε την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής Επικοινωνίας εξαπολύοντας βολές κατά της ηγεσίας. Ο κ. Μαλέλης µε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» (σελ. 19) δηλώνει ότι θα συνεχίσει ως µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ τον αγώνα του για µια µεγάλη αριστερή και ριζοσπαστική παράταξη, και ρίχνει το γάντι στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζοντας ότι «το Κίνηµα Αλλαγής πρέπει να βρει το νέο του αφήγηµα και όχι να επιδοθεί σε ένα κυνήγι µαγισσών, προσπαθώντας να εντοπίσει... υπονοµευτές και δούρειους ίππους».
Ο Στ. Μαλέλης δεν στέκεται µόνο στις διαφωνίες του για την προεκλογική γραµµή, αλλά αντικρούει ευθέως τις βολές της ηγεσίας εναντίον όσων βλέπουν θετικά τον διάλογο µε τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτουν κάθε ιδέα συνεργασίας µε τη Ν∆.
«Να φύγουν τώρα»
Η Φώφη Γεννηµατά, πάντως, όπως έδειξε µε την οµιλία της και στην Κεντρική Επιτροπή της Παρασκευής, δεν προτίθεται να αποφύγει τη διαδικασία της αυτοκριτικής αποδεχόµενη «το µεγαλύτερο µερίδιο της ευθύνης» για τα λάθη που έγιναν. Συνδέει ωστόσο αυτήν την αυτοκριτική µε ευθεία επίθεση στους επικριτές της, προκαλώντας τους, αν διαφωνούν µε τη γραµµή του ΚΙΝΑΛ, «να φύγουν τώρα».
Έµπειρο στέλεχος, επιχειρώντας να «µεταφράσει» τις πρώτες κινήσεις της κυρίας Γεννηµατά, επισηµαίνει ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να προκαλέσει ακόµη και συγκρούσεις, επιδιώκοντας «να έχει καθαρό πεδίο για την εδραίωση σε βάθος τετραετίας ενός σοσιαλδηµοκρατικού κόµµατος-µπαλαντέρ υπό την ηγεσία της, το οποίο θα µπορεί να συνοµιλεί και µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και µε τον ΣΥΡΙΖΑ». «Σήµερα είµαστε το τρίτο κόµµα, µόνοι στον χώρο της Σοσιαλδηµοκρατίας» είπε µε νόηµα η Φώφη Γενν ηµατά, απευθυνόµενη στα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε τις κατηγορίες για τους «ουσιαστικά απόντες» από την προεκλογική µάχη: «Ας αναρωτηθούµε όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόµενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα µε κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να εµφανίζονται, αν θα υπήρχαµε καν σήµερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια».
Υπερασπιζόµενη την πορεία του κόµµατος από την ηµέρα της εκλογής της στην ηγεσία µετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, η κυρία Γεννηµατά αντιπαρέβαλε την τρίτη θέση που σήµερα κατέχει το ΚΙΝΑΛ µε την κατάσταση του 2015, οπότε και το ΠΑΣΟΚ ήταν 7ο κόµµα, ενώ στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα το Ποτάµι, η ∆ΗΜΑΡ, η Ενωση Κεντρώων, το ΚΙ∆ΗΣΟ, η Ωρα Αποφάσεων, και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Αντιπολίτευση
Έγκυρες πληροφορίες επιµένουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύει να αρχίσει -από αυτήν την εβδοµάδα κιόλας, µε αφορµή τις προγραµµατικές δηλώσεις- σκληρή προγραµµατική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, διατηρώντας ωστόσο τη θέση υπέρ της εθνικής συνεννόησης για τα µείζονα πολιτικά ζητήµατα.
Όσον αφορά στην απλή αναλογική που ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσµευτεί ότι θα καταργήσει, το ΚΙΝΑΛ θα απαντήσει θετικά, µε την προϋπόθεση όµως ότι βάσει διαλόγου θα αποδεχθεί την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για ένα εκλογικό σύστηµα µε µπόνους 20 εδρών για το πρώτο κόµµα µε ποσοστό περίπου 36%.
Σε κάθε περίπτωση, από τον Σεπτέµβριο οι πρωτοβουλίες θα αυξηθούν στο εσωκοµµατικό πεδίο, καθώς έχει προγραµµατιστεί Συνδιάσκεψη Ιδεολογικής Αποσαφήνισης αλλά και «πόρισµα» της ειδικής επιτροπής για την προεκλογική εκστρατεία του ΚΙΝΑΛ, τα κέρδη και τις ζηµίες...
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr