Επιτελικό κράτος: Τι φέρνει το νομοσχέδιο - Η πρόβλεψη για τις 120 δόσεις
Το πρώτο νοµοθέτηµα της κυβέρνησης τροποποιεί σε σηµαντικό βαθµό τη λειτουργία της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τις άµεσες προτεραιότητες του προεκλογικού του προγράµµατος επιχειρεί να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντοµότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος µέσω της οµιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, περιέγραψε τον οδικό χάρτη της νέας διακυβέρνησης για το επόµενο εξάµηνο.
Ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα είναι η ταχεία µετάβαση από το καθεστώς µεταρρυθµιστικής άπνοιας που, όπως σηµειώνεται, επικρατούσε µε την απελθούσα κυβέρνηση σε µια πραγµατικότητα προώθησης διαρθρωτικών τοµών, που θα επανεκκινήσουν άµεσα την ελληνική οικονοµία.
Παρά τις όποιες ανησυχίες είχαν εκφράσει Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι για το οικονοµικό πρόγραµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τη διακηρυγµένη επιδίωξή του για µείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η πρώτη επαφή µε τους θεσµούς και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέδειξε, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, τα µεγάλα περιθώρια που υπάρχουν στην κατεύθυνση οικοδόµησης σχέσεων εµπιστοσύνης.
200 διατάξεις
Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι επιφορτισµένος µε την ευθύνη της κατάθεσης του πρώτου νοµοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το νοµοθέτηµα, που κατά πληροφορίες περιέχει περί τις 200 διατάξεις, στους εκπροσώπους των θεσµών, στο περιθώριο του Συνεδρίου του «Economist» τις προηγούµενες ηµέρες στο Λαγονήσι.
Η υποδοχή της οποίας έτυχε περιγράφεται ως άκρως ενθαρρυντική, καθώς το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο επιφέρει πλήθος αλλαγών στη λειτουργία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, τα αυστηρά ασυµβίβαστα που θεσπίζει το νοµοσχέδιο για υπουργούς και βουλευτές αλλά και η δραστική µείωση του αριθµού των µετακλητών υπαλλήλων αναπροσαρµόζουν εκ των πραγµάτων τον οργανωτικό σχεδιασµό αρκετών υπουργείων.
Στις καινοτοµίες περιλαµβάνονται η ανακοίνωση ετήσιου Σχεδίου ∆ράσης κυβέρνησης και υπουργείων, το οποίο θα εποπτεύεται από το Υπουργικό Συµβούλιο, η θεσµοθέτηση µόνιµου υπηρεσιακού γραµµατέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, µε τριετή θητεία, καθώς και η δηµιουργία Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, υπό τη στέγη της οποίας ενοποιούνται όλα τα εσωτερικά σώµατα ελέγχου της δηµόσιας διοίκησης (επιθεωρητές ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, επιθεωρητές Υγείας, Μεταφορών και Υποδοµών κ.λπ.).
Το Μέγαρο Μαξίµου αξιολογεί ως πολύ σηµαντική την ταχεία στελέχωση του κράτους µέσω του ορισµού των γενικών γραµµατέων, οι οποίοι, όπως υπογραµµίζεται, επελέγησαν µε µοναδικό κριτήριο την επάρκεια στο αντικείµενο που έχουν επωµιστεί.
Ρετούς στις 120 δόσεις
Αλλεπάλληλες επαφές έχει όλες τις τελευταίες ηµέρες µε τους εκπροσώπους των θεσµών και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει ψηφιστεί έως τις 9 Αυγούστου η πρώτη, επείγουσα, όπως χαρακτηρίζεται, εκδοχή της φορολογικής µεταρρύθµισης.
Στην οδό Νίκης και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη θετική αντιµετώπιση που έχει από τους θεσµούς, παρά την αρχική καχυποψία που εκφράστηκε, η βελτιωµένη έκδοση της ρύθµισης των 120 δόσεων, που, όπως τονίζουν, θα συµβάλει στην τόνωση των εσόδων µέσω της χαλάρωσης των κριτηρίων για την υπαγωγή σε αυτήν.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιµούν ότι το πράσινο φως που άναψαν οι θεσµοί για την εν λόγω παρέµβαση αντανακλά ένα γενικότερο κλίµα εµπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυµεί να αιφνιδιάσει τους εταίρους, εξ ου και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 3,5% για το 2020.
∆ιαµηνύει ωστόσο πως θεωρεί αδιαπραγµάτευτο το δικαίωµα της Αθήνας να επιδιώξει τη µείωση του δηµοσιονοµικού στόχου για το 2021, εξέλιξη που, όπως εξηγεί στους συνοµιλητές του, θα δηµιουργήσει τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο για ακόµη επιθετικότερες µεταρρυθµίσεις. Σε άµεση προτεραιότητα είναι και η µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αλλά και η µείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%.
Στην κυβέρνηση φέρονται, εξάλλου, αποφασισµένοι να µην περιµένουν τον Σεπτέµβριο και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού προκειµένου να γίνουν αισθητές οι κυβερνητικές δράσεις σε επίπεδο καθηµερινότητας.
Στο πνεύµα αυτό, διερευνώνται τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των προσλήψεων µέσω των σχετικών προκηρύξεων, που ήδη «τρέχουν» σε τοµείς όπου υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη, όπως η Υγεία και η Ασφάλεια, ενώ καταρτίζεται και ένα σαφές χρονοδιάγραµµα για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσµευσης Μητσοτάκη για πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών και 1.500 αστυνοµικών, που καλούνται να ενισχύσουν τις οµάδες ∆ΙΑΣ και ∆ΕΛΤΑ.
Ψηφιακό στοίχημα
Ένα από τα µεγαλύτερα στοιχήµατα της νέας διακυβέρνησης βρίσκεται κατά πληροφορίες στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που είναι επιφορτισµένος µε το άκρως σηµαντικό έργο του ψηφιακού µετασχηµατισµού του κράτους, θα επιχειρήσει το αµέσως προσεχές διάστηµα να καταστήσει και στη χώρα µας πραγµατικότητα αυτό που αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες «ownership of the data», δηλαδή να διεκδικήσει πρόσβαση στα στοιχεία και στους κωδικούς όλων των υπουργείων.
Αµέσως µετά τις προγραµµατικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του την ιεράρχηση των ανά τοµέα προτεραιοτήτων µε ορίζοντα την παρουσία του στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το διήµερο 7-8 Σεπτεµβρίου.
Όπως είναι εύλογο, στο Μέγαρο Μαξίµου αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία, σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, αναµένεται να παρουσιάσει… εκπλήξεις και καινοτοµίες.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr