Νίκη Κεραμέως: Μόνο με κάρτα εισόδου η πρόσβαση στα πανεπιστήμια
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα υπάρξουν φέτος αλλαγές, εξετάζονται όμως τροποποιήσεις σε βάθος χρόνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του «θεσμού» των αιωνίων φοιτητών, δίνοντας μόνο δύο επιπλέον χρόνια από τα προβλεπόμενα για το πτυχίο, ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδος. Η συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ παραμένει γιατί δεν θέλει η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους, ενώ επανέρχεται η αριστεία και εισάγεται η αξιολόγηση στην εκπαίδευση.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα υπάρξουν φέτος αλλαγές, εξετάζονται όμως τροποποιήσεις σε βάθος χρόνου. Ωστόσο από φέτος θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων οι οποίες ήδη μελετώνται.
Οσον αφορά την Εκκλησία, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έξοδο των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και θα τερματίσει το καθεστώς «τιμωρίας» της Εκκλησίας το οποίο είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ «θα συνδέεται σε κάποιον βαθμό και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», ξεκαθαρίζει η υπουργός Παιδείας. Η κυρία Κεραμέως υπογραμμίζει ότι θα καθιερώσει βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ μετά και τον καθορισμό του ετήσιου αριθμού εισακτέων θα επιδιώξει αυτόνομα πανεπιστήμια που θα είναι σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Προωθείται, επίσης, θεσμικό πλαίσιο για δωρεές στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία «επώνυμων» εδρών και ΣΔΙΤ για κατασκευή φοιτητικών εστιών κ.ά.
Ακολουθεί η ερώτηση, στην οποία προαναγγέλλονται οι κάρτες εισόδου στα πανεπιστήμια
Τι σημαίνει κατάργηση του ασύλου για τα πανεπιστήμια; Θα υπάρξει σύστημα φύλαξής τους;
«Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Ολα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr