Φορολογικό νομοσχέδιο: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να συµφωνούν στη γενική κατεύθυνση των µειώσεων που προβλέπονται, η Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε το φορολογικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε χαµηλούς τόνους και διαλλακτικό πνεύµα, που οδήγησε στη διαµόρφωση ευρείας πλειοψηφίας, συζητήθηκε και εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής το νοµοσχέδιο που προβλέπει µείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθµιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την Εφορία. Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολοµέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθµιση για τις 120 δόσεις. Η συζήτηση του νοµοσχεδίου, που πραγµατοποιείται µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνεχίζεται σήµερα στην Ολοµέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ. «Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο συγκερασµός της αναπτυξιακής διάστασης µε την κοινωνική µέριµνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δηµοσιονοµική ευστάθεια της χώρας» τόνισε ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, µιλώντας επί του νοµοσχεδίου. Υπογράµµισε δε ότι η νέα φορολογική πολιτική θα συνιστά αναπόσπαστο τµήµα ενός ολοκληρωµένου σχεδίου αλλαγής του µείγµατος δηµοσιονοµικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία.
Ο στόχος, όπως είπε, είναι η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιµης οικονοµικής ανάπτυξης, η διεύρυνση των δηµοσιονοµικών περιθωρίων για ακόµη µεγαλύτερες µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, και η δηµιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Ο υπουργός Οικονοµικών προανήγγειλε, επίσης, µείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθµιση που θα περιληφθεί στο διυπουργικό νοµοσχέδιο, που αναµένεται να κατατεθεί εντός της εβδοµάδας στη Βουλή.
Οι εισηγητές
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής της Ν∆, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, υπογράµµισε τις θετικές επιδράσεις που θα προκύψουν από την άµεση εφαρµογή των διατάξεων για µείωση του ΕΝΦΙΑ πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών, καθώς και για την ανάσα από την ελαστικοποίηση της ρύθµισης µε τις 120 δόσεις, αλλά και την άρση των αναγκαστικών µέτρων για όσους είναι συνεπείς στον αντίστοιχο διακανονισµό.
Για τροποποιήσεις διατάξεων της προηγούµενης διακυβέρνησης που χαρακτήρισε «πολύ µικρά ρετουσαρίσµατα» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου. Στην αναφορά της εξέφρασε τη διαφωνία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για µειώσεις φόρου που ευνοούν πολίτες οι οποίοι «δεν την έχουν πραγµατικά ανάγκη» και κάλεσε την κυβέρνηση να µείνει στη λογική των προηγούµενων προβλέψεων για ενίσχυση των αδυνάµων. Την πρόθεση του ΚΙΝΑΛ να στηρίζει κάθε θετική πρόβλεψη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών έκανε σαφή ο εισηγητής του, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έκανε λόγο για φοροελαφρύνσεις υπέρ του µεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηµατικών συµφερόντων, υπογραµµίζοντας ότι «µε τα µατωµένα πρωτογενή πλεονάσµατα οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Ο Βασίλης Βιλιάρδος, εκ µέρους της Ελληνικής Λύσης, τόνισε την ανάγκη κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως πρόκειται για «µια µορφή αποταµίευσης» που δεν πρέπει να φορολογείται, όπως δεν φορολογούνται και οι καταθέσεις, ενώ ο Κρίτων Αρσένης από τη ΜέΡΑ25 είπε ότι αυτό που θα έπρεπε να προέχει είναι η άµεση κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρου, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωµάτιο».
Υπογράµµισε πως όσον αφορά τις νέες ρυθµίσεις για τον ΕΝΦΙΑ εντάσσονται στην ίδια κατηγορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων 80.000 αλλά και 1 εκατοµµυρίου ευρώ και πρότεινε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ. Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονοµικών απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής µεροληψίας» σχετικά µε την µείωση του ΕΝΦΙΑ και περί «ενός µικρού λίφτινγκ» σχετικά µε τη βελτίωση της ρύθµισης των 120 δόσεων και σχολίασε επικριτικά την πρωτοβουλία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες. Νωρίτερα ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και ∆ηµόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε αναλύσει παραδείγµατα για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τη ρύθµιση των 120 δόσεων τόνισε ότι το καθαρό κεφάλαιο οφειλών των νοµικών προσώπων ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δηµιουργήσει τόκους και προσαυξήσεις άλλων 84 δισ. ευρώ.
Το «επιτελικό κράτος»
Διαφορετικό είναι το κλίµα στη συζήτηση του νοµοσχεδίου για το επιτελικό κράτος στην Επιτροπή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όπου ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σταύρος Κελέτσης, µίλησε για µεγάλη µεταρρυθµιστική τοµή. Επιχείρησε δε να προλάβει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί «σφιχτού συστήµατος εξουσίας», επισηµαίνοντας πως δεν αφαιρούνται αρµοδιότητες από περιφερειακά ή άλλα όργανα υπέρ της κεντρικής διοίκησης, ενώ αρµοδιότητες των υπουργών διαχέονται στη διοίκηση. Ωστόσο σφοδρότατη είναι η κριτική που δέχεται το νοµοσχέδιο από το σύνολο της αντιπολίτευσης η οποία καταγγέλλει την υπερσυγκέντρωση αρµοδιοτήτων στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποδυνάµωση των υπουργών, αύξηση µετακλητών και ταυτόχρονα αύξηση της µισθοδοσίας τους, αλλά και ενίσχυση της γραφειοκρατίας µε συνέπεια δυσλειτουργικότητα.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr