Χαρίτσης για διυπουργικό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον Κλεισθένη
«Για το χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αλλαγές για τη διακυβέρνηση δήμων και περιφερειών, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αλλαγές στη διανομή φαρμάκων για καρκινοπαθείς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, με τον χαρακτήρα του επείγοντος. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και σε άλλες δύο στην ολομέλεια της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, στις 10 το πρωί της Δευτέρας (5/8), θα ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη (7/8) θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.
Πάντως, το πολυνομοσχέδιο προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα για τον χώρο της αυτοδιοίκησης».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αλέξη Χαρίτση
«Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον Κλεισθένη και να ακυρώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι το όραμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου-ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
Το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν περίμενε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης, αποκαλύπτει τη φοβία της για τη δημοκρατική συμμετοχή και την απλή αναλογική. Το γεγονός όμως ότι ανατρέπει στην πράξη τη λαϊκή βούληση -όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές- φανερώνει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: την αντιδημοκρατική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων.
Ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρυθμιστική τομή –ενισχύει τα συμβούλια, καλλιεργεί κουλτούρα συνθέσεων, δίνει φωνή και ρόλο στις τοπικές κοινότητες.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η συναίνεση που αρνείται η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση να διαμορφωθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να αποτρέψει την εφαρμογή αυτής της παλαιοκομματικής, συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr