«Σκληρό ροκ» με Πικραμμένο, Θάνου, ΣΥΡΙΖΑ και φιλεργατικές πολιτικές
Στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής ανέβηκαν, με σκληρούς χαρακτηρισμούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το άρθρο 64 για την κατάργηση του ασύλου, το οποίο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.
Από την ονομαστική ψηφοφορία, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, απείχαν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΜέΡΑ25, καθώς είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τις φωτογραφικές τροπολογίες που κατέθεσε στο παρά πέντε ο Γιάννης Βρούτσης. Το ίδιο είχαν κάνει, νωρίτερα, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μέχρι την τελευταία πράξη στην Ολομέλεια της Βουλής με φόντο το διυπουργικό νομοσχέδιο, η ένταση και οι τόνοι στο κοινοβούλιο ανέβηκαν.
Μια αποστροφή του Παναγιώτη Πικραμμένου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια δημιούργησε ερωτήματα και έφερε την οργισμένη αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή εκφράζει την απορία της, κάνοντας λόγο για μεγάλο θεσμικό ατόπημα από πλευράς του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Ειδικότερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει «διερωτώμεθα προς τι το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Αντιπροέδρου για συγκεκριμένη υπόθεση μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, πώς γνωρίζει τις λεπτομέρειες που ο ίδιος ανάφερε για την υπόθεση αυτή και πώς γνωρίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελεγχθεί (δήθεν) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας και αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων των εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού, εκθέτοντας, έτσι, με τα λεγόμενα του και την Ευρωπαία Επίτροπο».
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, στην προσπάθειά του να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στη Βασιλική Θάνου σημειώνοντας «να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κυρία Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κυρία Θάνου θα ελεγχθεί γι΄ αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».
Αλέξης Τσίπρας: Παραδέχεστε τα όσα καταγγέλλουμε
Πριν από την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στον κ. Πικραμμένο απάντησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος τον… ευχαρίστησε λέγοντας ότι «ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κυρία Θάνου».
Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κυρία Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε.
Δεύτερον, προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του "Άργος"». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κυρία Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα "γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση"».
Η αντεπίθεση Άδωνι
Επίθεση στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την αντίδραση της στη ρύθμιση που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο λόγω της θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και οδηγείται σε παραίτηση. Κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυρία Θάνου ότι με κομματικά κριτήρια διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχοντας την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού, ενώ προανήγγειλε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί.
«Ισχυρίζεται η κυρία Θάνου ότι δεν είχε καμία κομματική τάξη. Στο επιχείρημα της αυτό απαντώ ότι, τότε γιατί όλοι οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου δεν επελέγησαν από τη θέση 9 στη θέση 1; Η κυρία Θάνου είχε την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της στον Άρειο Πάγο -και αφού προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει το σύνταγμα- την διόρισε στο γραφείο του, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές την διόρισε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρά την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
«Καταργείτε τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»
Λίγο αργότερα, ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση: «Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά από 30 ώρες επίπονης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης φέρνει πραξικοπηματικά δυο τροπολογίες, οι οποίες, ουσιαστικά, καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τις τροπολογίες αυτές αίρεται το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα. Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις μνημονιακές, οι οποίες έρχονται μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν παίρνει χαμπάρι αυτές τις μεθοδεύσεις. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και θα αντισταθεί σε αυτή την μεθόδευση».
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr