Μετέωρος ο διάλογος Κυβέρνησης-Εκκλησίας
Από καθεστώς πολιτικών και εκκλησιαστικών αµφισβητήσεων θα συνεχίζει να διεξάγεται ο διάλογος Κυβέρνησης - Εκκλησίας για το νοµοσχέδιο που θα διαµορφώσει τις σχέσεις τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το σκηνικό φέρεται να έχει πολωθεί µετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ταχθεί υπέρ της µη αλλαγής του καθεστώτος των αµοιβών των κληρικών που συµφωνήθηκε ανάµεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, και αποτελεί βασικό σηµείο της κατ’ αρχήν συµφωνίας των δύο πλευρών.
Θυµίζουµε ότι από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποχώρησαν ο µητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστοµος και ο µητροπολίτης Καισαριανής ∆ανιήλ, ενώ πυρά εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου εξαπέλυσε ο µητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείµ, που υποστήριξε ότι µε τη συµφωνία των 15 σηµείων «ο Ιερώνυµος έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του», τονίζοντας πως «πήγαν να παγιδέψουν την Εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, του αυταρχισµού και της δολιότητας».
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Αυτά την ίδια στιγµή που από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Κινήµατος Αλλαγής ασκείται σφοδρή κριτική. «Ο κ. Τσίπρας βαφτίζει τους ιερείς “ιδιωτικούς υπαλλήλους” για να ισχυριστεί ότι ανοίγουν τάχα 10.000 θέσεις δηµοσίων υπαλλήλων. ∆εν απαντά στις ανησυχίες των κληρικών που τόσο ανεύθυνα αναστατώνει» σηµείωσε εκ µέρους της Νέας ∆ηµοκρατίας ο βουλευτής της Σταύρος Καλαφάτης. Επίσης, ο Μάξιµος Χαρακόπουλος επισήµανε ότι η συµφωνία «έχει µεγάλα και σοβαρά κενά, κυρίως µε το καθεστώς εργασίας και συνταξιοδότησης 10.000 ιερέων, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουµε, γιατί ψυχή της Εκκλησίας είναι ο παπάς της ενορίας».
Αυτά «στο φόντο» των διαρροών την προηγούµενης Παρασκευής από την Πειραιώς, που έκαναν λόγο για «προσωπική συνεννόηση» και «συναλλαγή» µεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Οι διαρροές προκάλεσαν την οργή του Μεγάρου Μαξίµου για τον πρόεδρο της Ν∆ Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ενέταξε τον Αρχιεπίσκοπο στην προεκλογική εκστρατεία του.
Επικρίσεις υπάρχουν και στο Κίνηµα Αλλαγής. Οπως δήλωσε ο βουλευτής του Λ. Γρηγοράκης, «η συγκεκριµένη συµφωνία αποσκοπεί στο παγκάρι του ενός και στην ψηφοθηρία της κάλπης του άλλου. ∆εν θα προχωρήσει, διότι δεν έγινε µε όρους διαλόγου, αλλά µε κρυφές και αδιαφανείς συναντήσεις, χωρίς τη συµµετοχή των αρµόδιων οργάνων της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο, οι αρχιερείς και ο κλήρος δεν γνώριζαν τίποτα». Θυµίζουµε, µάλιστα, ότι η Φ. Γεννηµατά κάλεσε την κυβέρνηση -την προηγούµενη εβδοµάδα- «να σταµατήσει επιτέλους και σεαυτό το ζήτηµα τις αυταρχικές και αντιδηµοκρατικές πρακτικές» και να αρχίσει «έναν νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέµατα ανάµεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία».
ΚΚΕ
«Εικόνα παζαριού» είχε η συµφωνία Κυβέρνησης - Εκκλησίας, σύµφωνα µε τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούµπα στο «Εθνος της Κυριακής». Οπως ανέφερε, «δεν χα-
λαρώνει στο ελάχιστο ο εναγκαλισµός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά προωθείται νέος επιχειρηµατικός εναγκαλισµός για αµφισβητούµενες εκτάσεις».
Την αντίθεσή τους στη συµφωνία έχουν εκφράσει µικρότεροι σχηµατισµοί, που προσβλέπουν σε «ειδική σχέση» µε την Εκκλησία, όπως το Χριστιανοδηµοκρατικό Κόµµα Ελλάδος του Ν. Νικολόπουλου και η ∆ύναµη Ελληνισµού των ∆. Καµµένου - Τ. Μπαλτάκου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr