Διάλογος µόνο στη βάση της συµφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυµου
Με µια ευγενική υπενθύµιση πως το θέµα της µισθοδοσίας των κληρικών εµπίπτει στην αποκλειστική αρµοδιότητα της Πολιτείας, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία το σχέδιο νόµου για τις σχέσεις των δύο µερών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το Μαξίµου δεν θέλει να πει ότι προτίθεται να αποσύρει τους 10.000 κληρικούς από τον δηµόσιο τοµέα, αφήνει όµως µε σαφέστατο τρόπο να εννοηθεί ότι το σχέδιο νόµου θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων την εξαίρεση των ιερέων από τη µισθοδοσία του δηµόσιου τοµέα. Παρά τη σκληρή στάση της Ιεράς Συνόδου, η κυβέρνηση θεωρεί πως εφόσον η επιτροπή διαλόγου για τη ρύθµιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας διαπιστώσει το περιεχόµενο του σχεδίου νόµου, θα αντιληφθεί ότι προστατεύονται τα συµφέροντα των κληρικών σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά και συνταξιοδοτικά τους θέµατα.
Ο Δηµήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες σε όλους τους τόνους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης µε την Εκκλησία, στο πλαίσιο και στο πνεύµα της συµφωνίας», βάζοντας ωστόσο διαρκώς έναν αστερίσκο ως προς το ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.
«Η πρόταση συµφωνίας προβλέπει τη νοµοθετική κατοχύρωση της µισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νοµικά και θεσµικά δεν αναγνωρίζεται σήµερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήµα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυµεί, τότε µάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία» σηµείωσε ο εκπρόσωπος.
Επαφές µε ιεράρχες
Οµως το Μαξίµου καθιστά σαφές πως επιθυµεί τη συνέχιση του διαλόγου και εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να ξεκινήσει κύκλο επαφών µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τους προκαθηµένους των Ιερών Μητροπόλεων ∆ωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της πρότασης.
Η κυβέρνηση δεν βάζει χρονικό πλαίσιο στη συζήτηση µε την Εκκλησία, επισηµαίνοντας πως «ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται». Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σχέδιο νόµου για τις σχέσεις των δύο µερών θα αποτελέσει τη βάση-πιλότο πάνω στην οποία και θα εκκινήσει ο διάλογος µε την επιτροπή που θα συγκροτηθεί το επόµενο διάστηµα.
Το Μαξίµου επιµένει ότι θα δηµιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για τους κληρικούς, νοµοθετικά κατοχυρωµένες. Επαναλαµβάνει δε σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέµα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού. Ολα τα εργασιακά δικαιώµατα, όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώµατα των κληρικών θα διασφαλιστούν µε νοµοθετική πρωτοβουλία που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο ακέραιο» επέµεινε ο ∆. Τζανακόπουλος. Σηµειωτέον πως ανεξάρτητα από την πορεία της συµφωνίας µε την Εκκλησία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις 15.000 προσλήψεις προσωπικού το 2019 για την ενίσχυση των τοµέων του κοινωνικού κράτους.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr