ΔΕΘ - Κεραμέως: Θα στηρίξουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να είμαστε σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα περίπτερα της έκθεσης και ειδικά σε αυτά που αφορούν την εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τους εκθετήριους χώρους των πανεπιστημιακών και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που φιλοξενούνται στο θεματικό αφιέρωμα και την εκπαίδευση «Akademia», στο περίπτερο 14 της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολο Δημητρόπουλο.
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να είμαστε σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα περίπτερα της έκθεσης και ειδικά σε αυτά που αφορούν την εκπαίδευση. Είναι πολύ μεγάλη χαρά γιατί βλέπει κανείς στην πράξη την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων. Είναι κάτι το οποίο πρεσβεύουμε, θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε η υπουργός, εξηγώντας τον συμβολικό χαρακτήρα που είχε η -παράλληλα με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη ΔΕΘ- δημοσιοποίηση της επιστολής προς όλες τις πρυτανικές Αρχές της χώρας, την ΠΟΣΔΕΠ και σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εκκίνηση ουσιαστικού διαλόγου σε όλα τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Ο στόχος μας όπως έχει δημοσιοποιηθεί είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε μία μεγαλύτερη απελευθέρωση του πανεπιστημίου. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ελευθερία των Πανεπιστημίων, την αυτονομία τους, να επιστρέψουμε εξουσίες στα Πανεπιστήμια, δηλαδή εκεί που πραγματικά ανήκουν οι εξουσίες αυτές, να δώσουμε ώθηση στην αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, να βοηθήσουμε να καταστούν τα ιδρύματά μας ακόμη πιο ανταγωνιστικά και σε καλύτερο βηματισμό με την αγορά εργασίας», εξήγησε η υπουργός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κεντρική κατεύθυνση και στόχευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ανώτατη εκπαίδευση, στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως και στους πρυτάνεις με τους οποίους συνομίλησε κατά την επίσκεψη στο περίπτερο της ΔΕΘ, είναι να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας ο πρύτανης του Ιδρύματος Στέλιος Κατρανίδης καθώς και καθηγητές παρουσίασαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων μια εικονική μορφή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και το ευρωπαϊκό έργο COSMOS, για τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης με το Υπολογιστικό Νέφος.
Αντίστοιχα, στα εγκαίνια του περιπτέρου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης παρουσίασε καινοτόμες δράσεις που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες αλλά και την προσφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία μέσα από συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr