Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης - Οι έξι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ
«Καµπανάκι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωση των θεσµών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μία μόνο θεσμική και συμβατική διαδικασία για τον ίδιο και το κόμμα του. Αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία-δύο και κάτι μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην χώρα- ώστε να υπενθυμίσει το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, να σχολιάσει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το κυριότερο: Να απευθύνει κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης αλλά και εγρήγορσης απέναντι στον κίνδυνο να οικοδομηθεί, όπως θα πει, ένα νέο αυταρχικό κράτος της Δεξιάς.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία του προέδρου του και των στελεχών του στην Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί όμως και την δυνατότητα να απευθυνθούν δημοσίως σ’ ένα ευρύ προοδευτικό κοινό που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου στερείται πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, κάτι που αποδίδεται στην υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και στην προσπάθεια «αγιοποίησης» της νέας κυβέρνησης από την πλειoνότητα των media.
Γι’ αυτό άλλωστε με την ομιλία του από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας χτύπησε καμπανάκι για την επιχειρούμενη απαξίωση των θεσμών από την νέα διακυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για υποκρισία και εμπαιγμό σε δύο κορυφαία ζητήματα, όπως το προσφυγικό και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Βεβαίως, ο κεντρικός πυλώνας της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού αφορούσε την οικονομία και τα πεπραγμένα-δύο μηνών- της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σ΄αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο του αφήγημα, ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο για την διακυβέρνηση της χώρας μαζί με το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την διεύρυνσή του. Το θέμα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος αναμένεται να τεθεί άλλωστε και στην συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεδομένου ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό που απέσπασε επιβεβαίωσε πως αποτελεί έναν από τους δύο κυρίαρχους πόλους του πολιτικού συστήματος. Την ευθύνη του ιδίου ως αρχηγού αλλά και του κόμματός του απέναντι στους ψηφοφόρους του αλλά και απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας περιέγραψε και το βράδυ του Σαββάτου εκπέμποντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πρωταγωνιστήσει σε μία μεγάλη και αναγκαία πολιτική αλλαγή, έχοντας συσπειρώσει γύρω του όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο στην Κουμουνδούρου άλλωστε θεωρούν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν αδιαμεσολάβητα το πρόγραμμά τους. Αναφορές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένονται και στα ζητήματα που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα και συνδέονται με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (θέμα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ευρωπαϊκά όργανα) και τον τρόπο τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος όπως επίσης και στις υπεραρμοδιότητές του.
Για την οικονομία όπως αναμενόταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κόμμα του τον όρο «ανάπτυξη» στον αντίποδα της αντίληψης που έχει γι’ αυτόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το γαλάζιο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» που κυριάρχησε στην διήμερη εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι επίπλαστο και παραπλανητικό. Το καταδεικνύει το νομοσχέδιο για το αναπτυξιακό που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά και η εγκατάλειψη κάθε μορφής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς με πιο τρανταχτό παράδειγμα την αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου διόλου τυχαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον στόχο του 2,5% που πέτυχε η δική του κυβέρνηση και ο οποίος αμφισβητείται τώρα από την Νέα Δημοκρατία θυμίζοντας την δημιουργία ειδικού εγγυητικού λογαριασμού με την αξιοποίηση 5,5 δις από το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 37 δις που άφησε ως ΣΥΡΙΖΑ ως «προίκα» στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικρούει την επιχειρηματολογία του Μαξίμου πως το 2,5% δεν έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς, θυμίζοντας πως το σχέδιο παρουσιάστηκε δημοσίως τον προηγούμενο Μάιο στο Ζάππειο Μέγαρο, αφού είχαν προηγηθεί προσυνεννοήσεις και ενημερώσεις ορισμένων θεσμικών παραγόντων της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην διαπίστωση πως οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας κινούνται στην κατεύθυνση της αποκλειστικής εξυπηρέτησης των προνομιούχων και των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς οι ωφελημένοι από την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% είναι μόνο οι μεγάλες, αφού οι μικρές έχουν περιορισμένα κέρδη. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του φόρου των μερισμάτων στο 5% με κερδισμένους τους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την δρομολόγησε η ΝΔ ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες άνω των 500.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κατά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του το τελευταίο τριήμερο με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε με βάση τις αναφορές των ίδιων πως αυτό που η ΝΔ παρουσιάζει ως «καλό κλίμα στην οικονομία» δεν διαπιστώνεται τουλάχιστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Είναι ενδεικτικό όπως επισημαίνει και ο Τομέας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ πως οι άνθρωποι των επιχειρήσεων περίμεναν για το 2020 την μείωση της προκαταβολής φόρου που δεν ήρθε, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επίσης δεν ήρθε, τον συντελεστή των αποσβέσεων στο 150% και ενισχύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κι αντί αυτών βλέπει φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά 15-20%.
Επίσης το πολυνομοσχέδιο για το αναπτυξιακό κατέδειξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ εναρμονίστηκε -όπως επισημάνθηκε- με τις προτάσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ για τα εργασιακά με την δυνατότητα εξαίρεσης των επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τον περιορισμό της δυνατότητας επεκτασιμότητάς τους. Προσφάτως δε η κυβέρνηση προχώρησε και στην άρση της αιτιολόγησης των απολύσεων.
Όμως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όπως το περιέγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Άμεσες φοροελαφρύνσεις για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους μικρομεσαίους -από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έως την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από το 2020, έως και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5% με βάση τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης περιλαμβάνει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (500-650 ευρώ ετησίως) καθώς και στήριξη του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και φυσικά την πρόνοια.
Ο προοδευτικός χαρακτήρας του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε έξι άξονες:
Την πραγματική ισότητα, την δημοκρατική πολυφωνία, την διαφάνεια, την δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος, την ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών και την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στοχευμένη απαξίωση της ΔΕΗ, στις μεθοδεύσεις ούτως ώστε η επένδυση στο Ελληνικό να γίνει με δανεικά και με χρήματα των φορολογουμένων και στην επέκταση της δραστηριότητας της Ελ Ντοράντο και στην Θράκη.
Συγχρόνως όμως θύμισε και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομίας μιλώντας για την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική , την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον αναπτυξιακό νόμο που μέσα σε 2,5 έτη προώθησε πάνω από 2.000 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 5,7 δις , την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων , την απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2007-2013 και στην πρώτη ταχύτητα την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (με την Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη) καθώς και στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση Επενδύσεων Στρατηγικού Χαρακτήρα. Το δε νομοσχέδιο για μικροπιστώσεις έως και 25.000 ευρώ ήταν έτοιμο όμως λόγω των εκλογών δεν πρόλαβε να ψηφιστεί.
Γενικώς στην Κουμουνδούρου έχουν προετοιμαστεί για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ εντατικά, θεωρώντας ότι εάν τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρόεδρός τους στην κοινωνία είναι θετικά και ενθαρρυντικά αυτό θα λειτουργήσει προωθητικά και για το επόμενο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού του κόμματος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr