Βαρβιτσιώτης: Οι γείτονές μας να σέβονται τους κανόνες Δικαίου
Όσον αφορά στην Αλβανία, η Ελλάδα ζήτησε να ικανοποιηθούν και τα 5 σημεία που έχει θέσει η Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ζήτησε η Κύπρος να ενταχθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Το αίτημα της Λευκωσίας υποστήριξε η Αθήνα, προσθέτοντας το ζήτημα της «εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών» από την Τουρκία και τις δηλώσεις Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος ζήτησε να τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου υπό το γενικό τίτλο «Εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ».
«Συμπαρασταθήκαμε στο αίτημα της Κύπρου και προσθέσαμε να συζητηθούν και οι δηλώσεις Ερντογάν που εργαλειοποιούν το προσφυγικό και απειλεί ότι αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά του θα αυξήσει τις ροές», δήλωσε στον Τύπο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Επίσης, στο Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της διεύρυνσης από την Τσεχία, ως προεδρεύουσας των χωρών του Visegrad. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «θέσαμε μετ επιτάσεως ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας, και βέβαια να υπηρετούνε τις συνθήκες που έχουν υπογράψει όπως τη Συνθήκη των Πρεσπών».
Όσον αφορά στην Αλβανία, η Ελλάδα ζήτησε να ικανοποιηθούν και τα 5 σημεία που έχει θέσει η Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου, την ισονομία των μειονοτικών πολιτών και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς ή περιορισμούς δικαιωμάτων.
Οι υπουργοί συζήτησαν και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). «Θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται κ ζητάει μερίδιο από την ανάπτυξη της Ευρώπης στο επόμενο ΠΔΠ. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα που ζητάει βοήθεια αλλά αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί ώστε να πιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση», τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.
Επιπλέον συζήτησαν το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Πηγές αναφέρουν ότι στο ΠΔΠ, η Ευρώπη είναι πιο διχασμένη από ποτέ, αφού οι χώρες-συνεισφορείς δε θέλουν να ξεπεράσει η εισφορά τους στην ΕΕ πάνω από 1% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν μέσω του απερχόμενου Επιτρόπου Έτινγκερ ζητάει και στηρίζει την πρότασή του για το 1,11%. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολιτικές συνοχής και για η ΚΑΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παρέμβαση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη ήταν ότι «οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ζήτησαν περισσότερη Ευρώπη στις εκλογές, άρα και μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ΕΕ. Ποιες είναι οι πολιτικές που παραδοσιακά έκαναν δημοφιλή την ΕΕ; Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι πολιτικές συνοχής. Άρα είναι ένα μήνυμα να μη μειωθούν από 64% σε 50% οι προβλέψεις του ΠΔΠ», είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το θέμα που προκύπτει αφορά το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι σε αυτές τις πολιτικές. Αν είναι πόροι που μοιράζονται μόνο από τις Βρυξέλλες σε ευθύ ανταγωνισμό των χωρών μεταξύ τους, βέβαια δε θα υπάρχει μεγάλη διασπορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μ. Βαρβιτσιώτη, «μπορούν οι ίδιοι πόροι να μοιραστούν στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και να ικανοποιηθούν οι συνθήκες για όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δε θα είχε αντίρρηση να πηγαίνει το 40% για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό που θέλουμε είναι τα κονδύλια να φτάνουν στη χώρα μας».
«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Το ΑΕΠ μας μειώθηκε κατά 25%. Και μας δίνετε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μόλις 8% παραπάνω. Αυτό δε μας βοηθά να βρούμε τα 10 δις. επενδύσεων που χρειαζόμαστε το χρόνο για να αποκαταστήσαμε το ΑΕΠ μας. Και αυτό το πρόβλημα το έχει μόνο η Ελλάδα. Ωστόσο, από την ρουμανική προεδρία, υπάρχει η πρόβλεψη στο διαπραγματευτικό πακέτο για τις χώρες που υπέφεραν από τεράστια μείωση του ΑΕΠ. Και αυτό είναι που διεκδικούμε».
Περισσότερη συζήτηση για το θέμα της Συνοχής θα γίνει στην Πράγα, στις 5 Νοεμβρίου. Παρούσες θα είναι όλες οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr