Κυβέρνηση για Novartis: Πλήρης και σε βάθος διερεύνηση των αδικημάτων
Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ «περί δειλίας της πλειοψηφίας γιατί δεν ενσωματώνει στο κατηγορητήριο και τον πρώην πρωθυπουργό» ηχεί στους κυβερνητικούς κύκλους ως αποχρώσα ένδειξη αμηχανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση των αδικημάτων που θα περιγράφονται στο κατηγορητήριο της υπό σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά και όλων των εμπλεκομένων προσώπων, είναι ο αντικειμενικός στόχος της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη.
Η επιλογή της φράσης του Σταύρου Καλαφάτη ότι «η διερεύνηση… σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση θα φθάσει μέχρι τέλους» δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως επισημαίνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς θυμίζει τα λόγια που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όταν αναφέρεται στην ανάγκη εξιχνίασης των χειρισμών σε κάθε πιθανή βαθμίδα της πολιτικής και δικαστικής πυραμίδας που ακολουθήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis.
Τα ίδια πρόσωπα παραπέμπουν στη συγκεκριμένη δήλωση για να απαντήσουν εμμέσως πλην σαφώς και στην… υποτιθέμενη διάσταση προσεγγίσεων που «βλέπουν» στην Κουμουνδούρου ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Αντώνη Σαμαρά. Είναι, εξάλλου, σαφές ότι η απόφαση της πλειοψηφίας να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατέστη αντικείμενο διαρκών ζυμώσεων της ηγεσίας της ΝΔ και με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και με νομικούς κύκλους.
Εξάλλου, το κατά πληροφορίες χθεσινό ραντεβού πολύ στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του δεύτερου στην οδό Δημοκρίτου μαρτυρά την τακτικότατη επικοινωνία των δύο. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ «περί δειλίας της πλειοψηφίας γιατί δεν ενσωματώνει στο κατηγορητήριο και τον πρώην πρωθυπουργό» ηχεί στους κυβερνητικούς κύκλους ως αποχρώσα ένδειξη της αμηχανίας και του αιφνιδιασμού που κατέλαβαν την Κουμουνδούρου.
Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν πως η θέση αρχής που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια, οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», δεν περιορίζει το εύρος της επικείμενης διερεύνησης. Επ' αυτού τα ίδια πρόσωπα εξηγούν ότι σε κάποιο από τα στάδια της διερεύνησης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα κληθεί να αποσαφηνίσει κατά πόσον οι περιγράφομενες από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο…παρεμβολές του στο έργο της Δικαιοσύνης ήταν είτε κατ' εντολή του πολιτικού του προϊσταμένου είτε εν γνώσει του. Στο ίδιο μήκος κύματος στελέχη της Πειραιώς ήδη παραπέμπουν στη χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για να επιχειρηματολόγησουν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον υπουργό δεν θα αποδειχθεί καθόλου εύκολη υπόθεση.
Προανακριτική ή αναπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη;
Παρά τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ώρες για την πρόοδο ή όχι των εργασιών της υπό σύσταση προανακριτικής, οριστική απόφαση για πιθανή αναπομπή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει ληφθεί.
Από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν επιθυμούν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις, έχοντας ως γνώμονα τη στρατηγική βήμα προς βήμα. Και το πρώτο από αυτά είναι η διαμόρφωση του κατηγορητηρίου, καθώς από αυτή θα απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσον τα αδικήματα που αποδίδονται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εμπίμπουν στα υπουργικά του καθήκοντα ή έγιναν επ' ευκαιρία αυτών.
Μερίδα πολιτικών και νομικών που υποστηρίζει τη δεύτερη εκδοχή «δείχνει» προς την αναπομπή της υπόθεσης στον φυσικό δικαστή, που θα κληθεί να αποφανθεί για την ενοχή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου - απόφαση που, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, αναμένεται να ληφθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής.
Στον αντίποδα, αναπτύσσεται η άποψη ότι η υπό σύσταση προανακριτική οφείλει να λειτουργήσει κανονικά και να προχωρήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, καλώντας όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν για τους πολιτικούς και τους δικαστικούς χειρισμούς που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν, εξάλλου, ότι οι κεκλεισμένων συνεδριάσεις της προανακριτικής δεν προσφέρονται για… επικοινωνιακό σόου, ούτε πρόκειται να επισκιάσουν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει την χώρα σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω της μείωσης της φόρων, της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr