Νίκος Παναγιωτόπουλος: Δεν αποκλείεται να έρθουν στην Ελλάδα τζιχαντιστές (vid)
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας. Αποφασίστηκαν συνέργειες με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ANT1.
«Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις εισροές προσφύγων στον Έβρο υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει η ίδια συχνότητα εισροών από τον Έβρο. Ωστόσο, αυξάνονται και εκεί τα μέσα και τα μέτρα επιτήρησης. Θα έρθουμε σε συνεννόηση και με άλλα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα των εισροών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εάν καταρρεύσει ο τελευταίος θύλακας αντίστασης του ISIS, τότε είναι πιθανό «να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές».
«Το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι πανευρωπαϊκό και θυμίζει εθνική κρίση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν και να βάλουν πλάτη σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που είναι αρμόδια για την υποδοχή των προσφύγων» πρόσθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Υπάρχει πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα από τον αρμόδιο υπουργό (σ.σ.: τον Γιώργο Κουμουτσάκο). Ζητήθηκε ισχυρότερη παρουσία από τη Frontex και περισσότερα ΝΑΤΟϊκά πλοία, ωστόσο το ΝATO δεν ιδρώνει για το ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί» τόνισε στη συνέχεια.
«Η δράση των ΜΚΟ εμφανίστηκε όταν προέκυψε το προσφυγικό πρόβλημα και δεν είχε τις δομές να το διαχειριστεί μόνο του το ελληνικό κράτος. Υπάρχουν στρατόπεδα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, όπου γίνονται εργασίες από ΜΚΟ, για τις οποίες δεν ξέρω τίποτα. Δεν γνωρίζουμε τη δράση αρκετών ΜΚΟ. Κάποιες λειτουργούν με τρόπους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος, κάτι που θα γίνει» συμπλήρωσε.
Ένοπλες Δυνάμεις - Αμυντική Βιομηχανία
«Ήδη διαθέτουμε drones και διαπραγματευόμαστε την αγορά νέων. Υπολειπόμαστε της Τουρκίας σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και είναι ζητούμενο να ξαναστήσουμε στα πόδια της την εγχώρια αμυντική βιομηχανία» είπε αρχικά ο υπουργός για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Γίνεται συνέργεια με το υπουργείο Ανάπτυξης για εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ο Στρατός είναι μια καλολαδωμένη μηχανή που δεν είναι μόνο για να πολεμά, αλλά και να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Η υπόθεση της Εθνικής Άμυνας είναι πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς».
Για τα drones και τo ενδεχόμενο συμπαραγωγής F35 δήλωσε:
«Δεν είμαστε χώρα που πηγαίνουμε μόνο για "ψώνια". Είμαστε σε διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για την απόκτηση 2-3 UAV σε ρόλο εποπτείας. Διαπραγματευόμαστε και με το Ισραήλ για την απόκτηση 2-3 UAV ισραηλινής κατασκευής. Υπάρχει και η προοπτική του leasing. Ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός, 530 εκατ. ευρώ. Ψάχνουμε έξυπνες λύσεις. Εξετάζουμε το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών UAV. Ψάχνουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκούς πόρους. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η αναβάθμιση των F16 σε πρόγραμμα viper και αυτό το πρόγραμμα συνδέεται με την παράλληλη ενίσχυση αμυντικής μας βιομηχανίας».
Για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε:
«H συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί οικοδόμηση σχέσεων εκ θεμελίων. Δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση, απλά θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία. Έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας. Στόχος του υπουργείου είναι μέσω του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων να δημιουργηθεί η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση πως δεν συμφέρει κανέναν να στραφεί εναντίον της χώρας».
Για τις δηλώσεις του ναυάρχου ε.α. Ευ. Αποστολάκη τόνισε:
«Δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μου ως υπουργού Εθνικής Αμύνης. Αποτροπή δεν είναι να πας σε πόλεμο, αλλά είναι να καλλιεργείς τις συνθήκες για να μην πας σε πόλεμο, αποφεύγοντάς τον. Ως έμπειρος αξιωματικός και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιμετώπισε στρατιωτικά το θέμα και έτσι είναι. Ρόλος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι έχουμε αποτρεπτική ισχύ».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr