Πέτσας για Προσφυγικό: Οι τέσσερις πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».
Ο κ. Πέτσας στάθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και τις ομιλίες σε επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή και δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.
Έμφαση έδωσε στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού όλων των συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας. Παράλληλα, καταδίκασε την προκλητική στάση της Άγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης - 18ης Οκτωβρίου 2019.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr