?ιαφώνησαν οριζοντίως και καθέτως Τσίπρας και Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κριτική της Ν? σε ζητήµατα οικονοµικής πολιτικής έχει σταµατήσει, καθώς το αφήγηµα για τέταρτο µνηµόνιο κατέρρευσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τσίπρας και Μητσοτάκης λίγο δύσκολο να πιουν καφέ στο πρωθυπουργικό σπίτι στην Κυψέλη, µετά τη σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρώτος προς τον πρόεδρο της Ν∆ από το βήµα της Βουλής. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν ραντεβού για τις επόµενες εβδοµάδες για συζητήσεις στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».
Το Μαξίµου, µετά και τη χθεσινή εµφάνιση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι σιγά σιγά προσαρµόζει τη Ν∆ στην κυβερνητική ατζέντα, ασχέτως του ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει συζητήσεις για το Μεταναστευτικό και ζητήµατα εγκληµατικότητας, αποφεύγοντας τη δηµόσια κουβέντα για την οικονοµία.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πετύχει αυτό το οποίο επεδίωκε τους τελευταίους µήνες, δηλαδή να σταµατήσει την κριτική της Πειραιώς σε ζητήµατα οικονοµικής πολιτικής, καθώς το αφήγηµά της για τέταρτο µνηµόνιο κατέρρευσε µόνο και µόνο από την εξέλιξη της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις, λόγω της επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν πως ακόµη και αν ο κ. Μητσοτάκης επιµένει σε θέµατα ανοµίας, η αναγκαστική «αλλαγή γηπέδου» από την αξιωµατική αντιπολίτευση δείχνει ότι έχει κατανοήσει πως η οικονοµία δεν προσφέρεται πλέον για κινδυνολογική κριτική.
Ο κ. Μητσοτάκης «κλείδωσε» την «Ωρα του πρωθυπουργού» για τις επόµενες δύο Παρασκευές, ωστόσο αποµένει να δούµε εάν τα ραντεβού στη Βουλή θα πραγµατοποιηθούν, καθώς τη µεθεπόµενη Παρασκευή είναι το προγραµµατισµένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα για συνάντησή του µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν.
Η χθεσινή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, µε τον πρόεδρο της Ν∆ να επαναλαµβάνει περίπου ότι στη χώρα µας η Αριστερά είναι η µήτρα της τροµοκρατίας, προϊδεάζει πάντως και για µια αναµέτρηση η οποία θα δοθεί στο κεφάλαιο «νόµος και τάξη» που υιοθετεί η αξιωµατική αντιπολίτευση, µε αφορµή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου στις 6 ∆εκεµβρίου.
Οι αναφορές Μητσοτάκη στα γεγονότα του ∆εκεµβρίου του 2008, τα οποία λίγο-πολύ τα «χρέωσε» στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασµό µε τους υπαινιγµούς και για τις σχέσεις Αριστεράς και τροµοκρατίας, έδωσαν πάντως την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να θυµίσει πως «και το αίµα του Νίκου Τεµπονέρα έχει αξία. ∆εν µπορούµε να βάλουµε στο ζύγι το αίµα ανθρώπων που χάθηκαν».
Πάντως στο φόντο της συζήτησης για την ανοµία στα πανεπιστήµια που προκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης έγινε ορατή και η αντιπαράθεση µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ στο θέµα του άρθρου 16 για τη δηµόσια Παιδεία. Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε πρόγευση για τις αντεγκλήσεις που θα ακολουθήσουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγµατος, µε θέµα τον δηµόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα των πανεπιστηµίων.
Ως γνωστόν, «κόκκινη γραµµή» της κυβέρνησης είναι η µη τροποποίηση του άρθρου 16, κάτι που ωστόσο ζητά η Ν∆ και άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανάξια λόγου κάθε αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήµια, δηλαδή όσα διανέµουν κέρδη στους µετόχους και µάλιστα επικαλέστηκε την ατυχή πορεία που έχουν στη ∆υτική Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τα «µη κρατικά - µη κερδοσκοπικά», έθεσε το ερώτηµα εάν µέσω αυτών θα υπάρχει σύνδεση της γνώσης µε την αγορά. «Αυτό το θέλουµε και εµείς» είπε χαρακτηριστικά.
Μαρκόπουλο: Το αυτοκίνητο που βρισκόταν ο τρίχρονος όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί - Πάνω από 20 κάλυκες στο σημείο
Axios: Το Ιράν ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ μέσω του Ιράκ
Ερχεται έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων - Ποιοι και πόσα θα πάρουν
Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη η Ζιζέλ - Πρώτη δημόσια εμφάνιση με φουσκωμένη κοιλιά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr