Στην Κύπρο σήμερα ο Νίκος Δένδιας - Ανοίγει ο δρόμος για νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, Αθήνα και Λευκωσία, συντονίζουν τη στρατηγική τους ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (14 Οκτωβρίου) και της Συνόδου Κορυφής που πρόκειται να ακολουθήσει (17 Οκτωβρίου). Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας. Σκληρές ανακοινώσεις από Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ το απόγευμα αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου στη σκιά των όχι μόνο συνεχιζόμενων αλλα και εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 14 Οκτωβρίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες στις 17 του ιδίου μήνα.
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, επρόκειτο να εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην επίσημη ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου που είχε «υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας», αποφασίσει να επιβάλει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας (τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας για το 2020 κ.ά.), προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος και «για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πλέον, με το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» να ετοιμάζεται να ρίξει... τρυπάνι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, 7 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά εντός ενός όχι μόνο οριοθετημένου, αλλά και αδειοδοτημένου (στις Total/ENI) Τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ, όπως είναι το Οικόπεδο 7, οι Ευρωπαίοι καλούνται πλέον να επανεξετάσουν εκείνα τα «στοχευμένα μέτρα», λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την πρόκληση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, πράγμα που ίσως περιπλέξει τα δεδομένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά τώρα που η Άγκυρα απειλεί με νέα εισβολή στα εδάφη της Συρίας.
Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να συντονίσουν τη στρατηγική τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της επόμενης εβδομάδας αλλά και της Συνόδου Κορυφής που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του και για το περιεχόμενο της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.
Αντιδράσεις από Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλία και Ιταλίας εξέδωσαν το περασμένο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, ανακοινώσεις μέσα από τις οποίες καταδικάζουν τις «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Γαλλία και Ιταλία έχουν πια άμεση εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ενεργειακών κολοσσών Total και ENI αντίστοιχα. Total και ENI δραστηριοποιούνται, μάλιστα, ως κοινοπραξία και στο Οικόπεδο 7 στο οποίο έχει εισβάλει από την περασμένη Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz. Η Άγκυρα διεκδικεί, άλλωστε, παλαιόθεν μέρος του Οικοπέδου ως κομμάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως θα ήθελε να την φαντάζεται η τουρκική ηγεσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για μια μη φιλική κίνηση», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η ηγεσία του οποίου ενημέρωσε μάλιστα την Κυπριακή Δημοκρασία «για την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας» όπως υπογραμμίζεται, ενώ και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου αναμένεται να εξετάσει αυτές τις εξελίξεις και τις συνέπειες που πρέπει να εξαχθούν από αυτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Γάλλοι... προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενδεχόμενη ανακοίνωση ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την πλευρά των Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου.
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «επαναβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πόρων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων».
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται, βέβαια, να συζητηθεί και κατά τις συνομιλίες που θα έχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και Αιγύπτου, Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 7η Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.
Δεύτερος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ
Παράλληλα, πίσω στην Αθήνα, λαμβάνει χώρα σήμερα ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών παρουσία μάλιστα και του Αμερικανού βοηθού ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ.
Ο επίμαχος δεύτερος γύρος συνομιλιών (ο πρώτος είχε διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018) πραγματοποιείται στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας Δένδιας και Πομπέο υπέγραψαν την αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαία Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) .
Κατά τον δεύτερο αυτό γύρο Στρατηγικού Διαλόγου θα συζητηθούν σε βάθος θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος. Είναι προφανές ότι συζήτηση υπό το φως και της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr