Γεννηματά στο Έθνος της Κυριακής: Απαντήσεις και αποφάσεις για όλα στο συνέδριο
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ µε µια γενναία κίνηση προαναγγέλλει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γιατί «επιχειρείται η ανακύκλωση µιας στοχευµένης µεµψιµοιρίας», όπως σημειώνει στο Έθνος της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Το σύνολο των προθέσεων και των αποφάσεών της για τις επόµενες κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό «αποκαλύπτει» η Φώφη Γεννηµατά µε τη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής».
Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής στέλνει σαφή µηνύµατα και καταθέτει συγκεκριµένες προτάσεις, καλώντας σε διάλογο για τα µείζονα εθνικά και πολιτικά ζητήµατα, όπως για το Προσφυγικό, τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ενώ ρίχνει το γάντι στους διαφωνούντες του κόµµατός της, ανακοινώνοντας και µιλώντας για πρώτη φορά για την άµεση σύγκληση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Ανοίγει τα χαρτιά της για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και για το πότε θα καταθέσει τη δική της πρόταση στο «τραπέζι» των πολιτικών αρχηγών.
Επιµένει στις προτάσεις της, αναµένει αντιδράσεις, επιτίθεται στην κυβέρνηση διαπιστώνοντας αρκετά αρνητικά δείγµατα γραφής από τον πρώτο «µήνα του µέλιτος», προειδοποιεί τον πρωθυπουργό για τις «διπλές εκλογές» και την «εγκυµονούσα κάλπη», και απευθυνόµενη στον κ. Τσίπρα λέει µε δηκτικό ύφος ότι έχει αποδεχθεί τον ρόλο του «παρατηρητή» εκλιπαρώντας «σχέσεις» µε τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Κυρία πρόεδρε, η διαχείριση του Προσφυγικού συνδέεται αναµφίβολα µε τη στάση της Ευρώπης, της Τουρκίας και τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία. Η χώρα µας προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί αποτρέποντας προφανείς κινδύνους;
Επιµένω να τοποθετώ στην κορυφή της ατζέντας µας το προσφυγικό/µεταναστευτικό ζήτηµα, που εξελίσσεται σε µια µείζονα κρίση. Πρέπει να αντιδράσουµε άµεσα, µε συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων σε µια εθνική γραµµή πριν να είναι οριστικά αργά.
Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα. Το Κίνηµα Αλλαγής έχει συγκεκριµένες προτάσεις για το ζήτηµα, ήδη από το 2015, τις οποίες δυστυχώς δεν αξιοποίησε ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε τώρα ο κ. Μητσοτάκης που βαδίζει στα χνάρια του. Πριν από λίγες µέρες στις Βρυξέλλες παρουσίασα τέσσερις άξονες, επισηµαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν µπορεί να σηκώνει το βάρος µόνη της.
Οφείλουµε όλες µαζί οι πολιτικές δυνάµεις να απαιτήσουµε την αποφασιστική παρέµβαση της ΕΕ. Με ενίσχυση και µετατροπή της Frontex σε συνοριοφυλακή, καθώς είναι υποχρέωση της ΕΕ να φυλάσσει τα κοινά µας σύνορα. Με αλλαγή της Κοινής ∆ήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που ουσιαστικά έδωσε τα «κλειδιά» στον Ερντογάν να εκβιάζει, και άµεση αποσυµφόρηση των νησιών. Με νέα διαδικασία µετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τους αναγνωρισµένους πρόσφυγες, που σήµερα εγκλωβίζονται εδώ. Με επαναφορά του αιτήµατος αναθεώρησης του Κανονισµού του ∆ουβλίνου, ώστε όλα τα κράτη-µέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δεν αρκούν φραστικές καταδίκες, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριµένες, αυστηρές κυρώσεις.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που «πάγωσε» την ενταξιακή πορεία των δύο γειτονικών χωρών, µε δεδοµένη τη διαφωνία σας µε τη Συµφωνία των Πρεσπών;
Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Έχουµε τονίσει ότι η εκκίνηση ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της ΕΕ µε τις χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων θα ήταν θετικό γεγονός, που θα έπρεπε να συνοδευτεί µε δεσµεύσεις για σεβασµό των ευρωπαϊκών κανόνων και συµπεριφορών, χωρίς κανενός είδους αλυτρωτισµό, ούτε παραβίαση δικαιωµάτων µειονοτήτων.
Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, εκκινώντας τις διαπραγµατεύσεις και παρακολουθώντας αυστηρά την εκπλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων πλήρους ένταξης. Το «πάγωµα», όµως, ανέδειξε ένα από τα πολλά -όπως είχαµε επισηµάνει- προβλήµατα της Συµφωνίας των Πρεσπών: η εφαρµογή σύνθετης ονοµασίας erga omnes αναβάλλεται επ’ αόριστον. Γιατί, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε και υπέγραψε ότι η υποχρεωτική εφαρµογή της νέας ονοµασίας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας έχει ως προϋπόθεση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεών της στην ΕΕ.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όλοι µιλάτε για την ανάγκη συναινετικού κλίµατος. Η συζήτηση για την ψήφο των αποδήµων τι απέδειξε;
Απέδειξε ότι µπορούµε µεν, αλλά απέχουµε πολύ ακόµη από το να επιτύχουµε ουσιαστικές συναινέσεις. Το αποτέλεσµα, ωστόσο, µου αφήνει στυφή γεύση. Η λύση δεν είναι αυτή που θα θέλαµε, αλλά τουλάχιστον γίνεται µια αρχή. Με τη στάση µας αποδείξαµε έµπρακτα ότι όταν εµείς κάνουµε λόγο για εθνική συνεννόηση, το εννοούµε αληθινά. Μην ξεχνάτε ότι προηγηθήκαµε των υπολοίπων δυνάµεων, µε σαφέστατη τεκµηριωµένη πρόταση, συµβάλλοντας καταλυτικά στην εξεύρεση κοινού τόπου στις διεργασίες που ακολούθησαν.
Εσείς έχετε απορρίψει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, προτείνοντας για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας ένα πρόσωπο που θα ενώνει. Αρα πρέπει να προέρχεται από πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς κυβερνά η Κεντροδεξιά;
Η επιλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας είναι µια κορυφαία δηµοκρατική διαδικασία. Ας µην υποβιβάσουµε το θέµα πνίγοντάς το στην ονοµατολογία. Το πολιτικό σύστηµα οφείλει να αναζητά και να επιτυγχάνει συναινέσεις και συνθέσεις όχι από υποχρέωση, αλλά από επιλογή. Η προσέγγιση του θέµατος του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας πρέπει να γίνει υπό αυτό το πρίσµα. Γι’ αυτό επιµένω στην ανάγκη να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, προερχόµενο από τον προοδευτικό χώρο.
Θα ανακοινώσετε τη δική σας πρόταση πριν από τον Ιανουάριο;
Θα προσέλθουµε στη διαδικασία, όπως σε όλα τα θέµατα, µε ανοιχτά χαρτιά και µακριά από συναλλαγές και ανταλλάγµατα. Αν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ανταποκρίνεται στις θεσµικές προϋποθέσεις που σας προανέφερα, είναι προφανές ότι θα καταθέσουµε τη δική µας πρόταση.
Υπάρχει στην πραγµατικότητα «διαδροµή» µέσω του Συντάγµατος για την «κατάργηση» της απλής αναλογικής και το σενάριο των διπλών εκλογών, για το οποίο έχει προϊδεάσει ο κ. Μητσοτάκης;
Στο ζήτηµα του εκλογικού νόµου η θέση του Κινήµατος Αλλαγής είναι κρυστάλλινη και έχει µε σαφήνεια διατυπωθεί ήδη πριν από τις εκλογές. Αντιταχθήκαµε στην ισχύουσα απλή αναλογική. Αντιπροτείναµε εκλογικό σύστηµα αναλογικότερο, µε δικαιότερο µπόνους, που θα αποτρέπει πολωτικές τακτικές και θα προωθεί προγραµµατικές συγκλίσεις. Εµµένουµε στην πρότασή µας. Η προσέγγιση των διπλών εκλογών είναι µια κούφια απειλή, η οποία δείχνει και την αλαζονεία µε την οποία αντιµετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη λαϊκή εντολή. Καλό είναι να µην ξεχνάει όµως ότι, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, η… εγκυµονούσα κάλπη γεννάει πολλές φορές και εκπλήξεις.
Πώς αποτιµάτε το πρώτο τρίµηνο της κυβέρνησης;
Το είχαµε επισηµάνει και πριν από τις εκλογές και επιβεβαιωνόµαστε: Η Ν∆ δεν έχει ολοκληρωµένο σχέδιο για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε µε χορηγία Τσίπρα την αυτοδυναµία, που ήταν περισσότερο µια αυτοδύναµη αποδοκιµασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και λιγότερο επιδοκιµασία του προγράµµατος της Ν∆.
Ακόµα και σε αυτόν τον «κυβερνητικό µήνα του µέλιτος» είχαµε αρκετά αρνητικά δείγµατα. Με επικοινωνιακά τεχνάσµατα δεν µπορούν να κρύψουν τα κυβερνητικά πεπραγµένα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους εµµένουν στις ίδιες αδιέξοδες επιλογές: πρωτογενή πλεονάσµατα ασφυκτικά, υπερταµείο «∆ούρειος Ιππος» στο ξεπούληµα της δηµόσιας περιουσίας, ίδια αδιέξοδη πολιτική διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, ευτελισµός της καλής νοµοθέτησης, ωµές παρεµβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιαναπτυξιακές ανατροπές στην υπηρεσία των λίγων, µε πλήγµατα για τους εργαζοµένους, το περιβάλλον, την καινοτοµία, την κοινωνική προστασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα παραµένει «παρατηρητής» στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδηµοκρατών. Εχετε βάλει «βέτο»;
Όχι φυσικά. Ο κ. Τσίπρας µε τις επιλογές και την πολιτική του έχει βάλει το βέτο στις αρχές της Σοσιαλδηµοκρατίας και έχει αποδεχθεί για τον εαυτό του τον ρόλο του παρατηρητή. Παρατηρεί και εφορµά να προλάβει οποιαδήποτε άδεια καρέκλα νοµίζει ότι βοηθά την πολιτική του επιβίωση. Πρόκειται για πρωτοφανή πολιτικό ακροβατισµό να ανήκεις στη ριζοσπαστική Αριστερά, να συγκυβερνάς χωρίς προφανή λόγο µε την ακροδεξιά και να εκλιπαρείς για «σχέσεις» µε τον χώρο που πολέµησες λυσσαλέα.
Το Κίνηµα Αλλαγής είναι, όπως είπατε, µεσαίο κόµµα. Ο στόχος σας µέχρι το 2021, οπότε και θα στηθούν ξανά κάλπες για την εκλογή ηγεσίας ποιος είναι;
Είµαστε αποφασισµένοι και θα επιµείνουµε για να κάνουµε τη µεγάλη δηµοκρατική παράταξη ξανά πρωταγωνιστή. Πορευόµαστε µε αισιοδοξία, κοιτώντας µόνο µπροστά, µε βήµατα σταθερά στην κατεύθυνση της δικής µας αυτόνοµης πορείας, χωρίς ετεροκαθορισµούς και πισωγυρίσµατα. Με αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θέτουµε ήδη σε εφαρµογή την πολιτική, προγραµµατική και οργανωτική αντεπίθεση που θα ενεργοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες και θα καταστήσει το Κίνηµα Αλλαγής κινητήριο δύναµη της αναγέννησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Επόµενος σταθµός η προγραµµατική συνδιάσκεψη, όπου θα εξειδικευτούν οι θέσεις σε κρίσιµα σύγχρονα ζητήµατα, ενώ ακολουθεί συνέδριο Νεολαίας, για να ακουστεί ξανά δυνατά η φωνή της νέας γενιάς της Κεντροαριστεράς.
Τελικά µε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τι γίνεται; Ρωτώ γιατί διατυπώνονται δηµόσια κάποιες αµφισβητήσεις…
∆ιαπιστώνω και εγώ, κυρία Γιωτάκη, ότι επιχειρείται η ανακύκλωση µιας στοχευµένης µεµψιµοιρίας. Και δεν θα µείνω απαθής. Κινώ άµεσα τις διαδικασίες σύγκλησης του ήδη προγραµµατισµένου έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Εκεί δηµοκρατικά µπορούν να τεθούν όλα τα ζητήµατα και θα υπάρξουν απαντήσεις και αποφάσεις για όλα. Με το ΠΑΣΟΚ ανοιχτό και «ζωντανό» ως κινητήριο δύναµη του Κινήµατος Αλλαγής, που είναι στρατηγική και όχι ευκαιριακή µας επιλογή. Επιλογή που έγινε και επιβεβαιώθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Θέλω όλα τα στελέχη, ακόµη και τους µέχρι τώρα δηµόσια διαφωνούντες, στην πρώτη γραµµή της αντεπίθεσης του χώρου µας, µε απόλυτο όµως σεβασµό στις αποφάσεις που και αυτήν τη φορά θα πάρουµε.
Ο «Joker» προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση µεταξύ κυβέρνησης και κοµµάτων. Εκτός από έµπειρη πολιτικός, είστε και αρχηγός και µητέρα. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;
Στην εποχή της αλµατώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, όταν τα παιδιά µας ουσιαστικά κρατούν όλο τον κόσµο στο κινητό τους, η συζήτηση που εξελίχθηκε θυµίζει πολιτική παρωδία. Είναι πάντως ενδεικτική τόσο των συντηρητικών «κυµάτων» που «εκπέµπει» η Νέα ∆ηµοκρατία όσο και της αντιπολιτευτικής αισθητικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους, ρόλος της κυβέρνησης είναι να κυβερνά! Οταν το θεσµικό πλαίσιο καθίσταται αναχρονιστικό, όπως στη συγκεκριµένη περίπτωση, οφείλει να κινείται άµεσα για την αλλαγή του, αντί να αναλίσκεται σε επικοινωνιακή διαχείριση. Μα, για όνοµα του Θεού, δεν µπορούµε να αλλάξουµε έναν απαρχαιωµένο και ξεπερασµένο νόµο, χωρίς να γίνουµε ανέκδοτο;
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr