Απορρίφθηκε το αίτημα Λοβέρδου για εξαίρεση της Τουλουπάκη
Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βασιζόταν και στις καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή περί πιέσεων από τον «Ρασπούτιν»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Απορρίφθηκε το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου για εξαίρεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των επίκουρών της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη από την υπόθεση Novartis. Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βασιζόταν μεταξύ άλλων και στις καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή περί πιέσεων και παρεμβάσεων από τον «Ρασπούτιν».
Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι τα αποσπάσματα των καταθέσεων Αγγελή-Ράικου «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της μεροληψίας καθόσον σε αυτά αναφέρονται αόριστα ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα της υπόθεσης, κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους».
Στο επίμαχο βούλευμα, που υιοθετεί την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, γίνεται λόγος για αοριστία και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων των καταγγελλομένων από τους δύο εισαγγελείς, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αποδεικτική αξία και η αξιοπιστία των καταγγελιών αυτών, δεν έχει κριθεί ακόμα και βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης από τον Άρειο Πάγο.
«Τα αποσπάσματα των καταθέσεων των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου, τα οποία ο αιτών (Ανδρέας Λοβέρδος) προσκομίζει, δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της μεροληψίας καθόσον σε αυτά αναφέρονται αόριστα ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα της υπόθεσης, κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους. (…) Εξάλλου οι καταθέσεις αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους και έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας που διενεργείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η οποία εμπεριέχεται στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Σχετικά με την πρόταση των 30 βουλευτών για σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, οι δικαστές του Συμβουλίου εξηγούν ότι αυτό «δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας καθόσον τα αναφερόμενα σε αυτήν (την πρόταση) βασίζονται κυρίως στις καταθέσεις των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου και Αγγελή) και αποτελούν θέμα διερεύνησης».
Απορριπτική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου και στον ισχυρισμό ότι η δικογραφία απεστάλη στην Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου 2018 και όχι άμεσα, με αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία για αναζήτηση ευθυνών του πρώην υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή, αλλά και για το ότι χαρακτηρίστηκε αρχικά τουλάχιστον, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ο Νίκος Μανιαδάκης, ενώ είχε κατηγορηθεί ήδη για το αδίκημα της δωροδοκίας από άλλον υπό προστασία μάρτυρα. Μάλιστα, για τον τελευταίο ισχυρισμό, στο βούλευμα σχολιάζεται ότι «αυτά αποτελούν ενέργειες σχετικές με το χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου και δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας».
Τέλος, για όλες τις ενέργειες των τριών εισαγγελέων της Διαφθοράς, αναφέρεται ότι όλες οι ενέργειές τους και το έργο τους, εποπτεύονταν πάντοτε από τον επόπτη αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ όλα τα αιτήματά τους και οι δράσεις τους γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον δύο φορές.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Εφετών ανέφερε σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο «ότι η εισαγγελέας θεωρεί ως παντελώς αδιάφορα ότι φυσικοί αυτουργοί της κατάχρησης εξουσίας που διερευνά η Βουλή φέρονται να είναι οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι παράλληλα, ελέγχονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Επιπλέον, σχολιάζει σκωπτικά τον χαρακτηρισμό «ήπια παραβίαση του νόμου (πειθαρχικό παράπτωμα)» της εισαγγελικής πρότασης, σχετικά με δύο ενέργειες εισαγγελέων Διαφθοράς για τις οποίες διεξάγονται δύο ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις. Τέλος, σχετικά με την ενημέρωση του επόπτη για τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι «ο επόπτης της Ιωάννης Αγγελής διαφώνησε και παραιτήθηκε ενώ ο νυν εποπτεύων αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με πράξη του στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, δήλωσε ότι απέχει των σχετικών καθηκόντων του, από τη στιγμή που διατάχθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Άρειο Πάγο».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr