Προεδρία Δημοκρατίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και στη μέση ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει συνέχεια στη διεμβόλιση του ΚΙΝΑΛ, αλλά στην άλλη άκρη του μυαλού του έχει και τις πιθανές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μία τέτοια πρόταση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπορεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να λήγει τυπικά τον Μάρτιο του 2020 ωστόσο η «προεδρολογία» εντείνεται όλο και περισσότερο. Μέχρι και σήμερα έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα που θα μπορούσαν να προταθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Μάλιστα το Έθνος της Κυριακής, στις 13 Οκτωβρίου έφερε στο φως της δημοσιότητας ονόματα που ακούγονται για την Προεδρία, όπως η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.
Την ίδια ώρα στο κάδρο των υποψηφιοτήτων βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ Εύαγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή, επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Ανδρέα Δρακόπουλου που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου
Εσχάτως ακούστηκε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Συγκεκριμένα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί να κάνει ρελανς με δική του πρόταση, όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Η εν λόγω πρόταση έχει να κάνει με τον Γιώργο Παπανδρέου ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διεμβολίσει έτι περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ.
Η ιδέα του κ. Τσίπρα φαίνεται να έχει κάποια βάση μιας και το τελευταίο διάστημα έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ουκ ολίγα στελέχη με Παπανδρεϊκό άρωμα. Ο λόγος για τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, πρώην εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θάνο Μωραϊτη, τον Άγγελο Τόλκα και άλλους.
Ο Τσίπρας ζυγίζει τις αντιδράσεις
Όμως ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ζυγίζει καλά τις επόμενες κινήσεις του, καθώς μία τέτοια πρόταση θα πυροδοτούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι οι βουλευτές που απηχούν τις απόψεις των 53, θεωρείται δεδομένο ότι θα αντιδράσουν. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την «πασοκοποίηση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για αυτό λοιπόν και δεν θα πρέπει να βγει από το κάδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος, δεν βλέπω το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».
Η δήλωση - παρέμβαση Γεννηματά
Και μέσα σε όλα αυτά η Φώφη Γεννηματά έρχεται να στείλει το δικό της μήνυμα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, το απόγευμα της Τρίτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τελούν τις προϋποθέσεις για να εκλεγούν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Επιπλέον η κ. Γεννηματά με αυτή τη δήλωση επιχείρησε να βάλει τέλος ακόμα και στα σενάρια που διακινούνται και την θέλουν ως μία πιθανή υποψηφιότητα.
Σημειώνεται ότι η Φώφη Γεννηματά κατά την τελευταία της παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την ψήφο των αποδήμων είχε αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα. Μάλιστα τότε είχε διαρρεύσει και ο διάλογος που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με βάση τον οποίο ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε τις τελικές του αποφάσεις τα Χριστούγεννα.
Ο άγραφος κανόνας για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης υπάρχει ο μύθος που θέλει να εναλλάσσονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπα από την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Αυτός ο... κανόνας έχει τηρηθεί κατά το παρελθόν με τις περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Χρήστου Σαρτζετάκη, του Κωστή Στεφανόπουλου και του Κάρολου Παπούλια.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν τη μικρότερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο λόγος για τον Μιχαήλ Στασινόπουλο ο οποίος έμεινε σε αυτή τη θέση για έξι σχεδόν μήνες από τις 18 Δεκεμβρίου 1974 – 19 Ιουλίου 1975 και ο Γιάννης Αλευράς (πρόεδρος της Βουλής) από τις 10 έως τις 30 Μαρτίου 1985 (σ.σ ο Κώστας Καραμανλής είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του).
Από μία θητεία έχουν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος από τις 19 Ιουλίου 1975 – 10 Μαΐου 1980 και ο Χρήστος Σαρτζετάκης από τις 29 Μαρτίου 1985 μέχρι και τις 5 Μαϊου 1990.
Τέλος δύο θητείες είχαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (10 Μαΐου 1980 - 10 Μαρτίου 1985), ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (10 Μαρτίου 1995 - 12 Μαρτίου 2005) και ο Κάρολος Παπούλιας (12 Μαρτίου 2005 - 13 Μαρτίου 2015).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr