Βεσυρόπουλος: Ετοιμάζουμε δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μίλησε στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα τις νέες τάσεις στο παράνομο εμπόριο και την παρουσίαση μελέτης για τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων στην ΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
H κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων που αφορά την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών και σύντομα θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα τις νέες τάσεις στο παράνομο εμπόριο και την παρουσίαση μελέτης για τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων στην ΕΕ.
Ο κ. Βεσυρόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης και κατανόησης από μέρους των πολιτών, του ζητήματος του λαθρεμπορίου καπνικών που είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους. Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά σε κάποιες πρώτες δράσεις, όπως είναι η τοποθέτηση σκάνερ ανίχνευσης σε βασικές εισόδους της χώρας κλπ.
Το 2018 καταναλώθηκαν στην ΕΕ 43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα
Σύμφωνα με την μελέτη «Stella» της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2018 καταναλώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι ισοδύναμη σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας και της Δανίας.
Αυτή η πραγματικότητα κόστισε στις κυβερνήσεις 10 δισ. ευρώ χαμένα έσοδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2018 στην ΕΕ υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης και αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα.
Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε 33% αύξηση στα απομιμητικά τσιγάρα -το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ιστορικά- με την κατανάλωση να φτάνει στα 5,5 δισεκατομμύρια απομιμητικά τσιγάρα το 2018.
Σε δεκαπέντε από τις χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταγράφεται στην Ελλάδα (1,5 δισ. τσιγάρα) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 δισ. τσιγάρα).
Για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι το 2018, 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην χώρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά. Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση, της τάξεως των 700 -κατά προσέγγιση- εκατομμυρίων το χρόνο.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανακοίνωσε την ανασύνταξη της οργανωτικής δομής των ελεγκτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μια νέα υπηρεσία, την ΕΥΤΕ (Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων), η οποία θα λειτουργεί από τις αρχές του 2020 και θα περιλαμβάνει και θα συντονίζει όλες τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου (ΚΟΕ), μέσω των δύο ΕΛΥΤ, Αττικής και Θεσσαλονίκης.
«Δημιουργούμε έτσι την υποδομή για μια σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία θα έχει ως αποκλειστικό στόχο τη δίωξη του λαθρεμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018, δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή, αναφέρεται στην μελέτη.
Επιπλέον ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι ένας από τους παράγοντες που διευκολύνουν τα εγκληματικά δίκτυα είναι το έλλειμμα παιδείας και ενημέρωσης σε θέματα δημόσιας υγείας, ανακοινώνοντας στο πλαίσιο αυτό την ενημερωτική καμπάνια της ΑΑΔΕ, για να πληροφορηθούν οι πολίτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης παραποιημένων τσιγάρων. Τα παραποιημένα προϊόντα χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά επιβλαβή ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τόσο οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες όσο και οι συνθήκες παρασκευής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων είναι απόλυτα ακατάλληλες, είπε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι σε μια θετική στιγμή για την Ελλάδα όπου προσπαθεί να επανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα ως επενδυτικός πόλος με μεγάλες προοπτικές, είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι φαινόμενα παραεμπορίου αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Η πάταξη του παραεμπορίου είναι μια σημαντική παράμετρος της αξιοπιστίας της χώρα μας, και ιδιαίτερα της νέας εικόνας που επιθυμεί να προβάλει μετά την δεκαετή κρίση είπε.
Την ίδια ώρα ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος, της Παπαστράτος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του προβλήματος, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη συμμαχιών και συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς και διεθνών συμμαχιών. Τόνισε, ότι δομή των παράνομων δικτύων καπνικών έχει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και ταχύτητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα ώστε να έχει αποτελεσματικότητα στο παράνομο εμπόριο που κάνει. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμάται η δράση τους και οι δυνατότητες τους. Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των τελωνείων, γενικοί γραμματείς και εμπλεκόμενοι φορείς.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr